To ηλεκτρικό Nissan LEAF αριστεύει στις νέες δοκιμές του Euro NCAP [video]

To ηλεκτρικό Nissan LEAF αριστεύει στις νέες δοκιμές του Euro NCAP [video]

Πήρε 5 αστέρια στα crash tests και στις δοκιμές των ηλεκτρονικών συστημάτων ασφαλείας.

Φέτος είναι η χρονιά του νέου Nissan LEAF, αφού ψηφίστηκε ως Οικολογικό Αυτοκίνητο της Χρονιάς και τώρα παίρνει την ανώτατη διάκριση στις δοκιμές ασφάλειας του Euro NCAP.

To πρώτο LEAF, το 2011, ήταν το πρώτο ηλεκτρικό αυτοκίνητο που βαθμολογήθηκε με 5 αστέρια από τον ανεξάρτητο ευρωπαϊκό οργανισμό ασφάλειας. Επτά χρόνια αργότερα, το μοντέλο της δεύτερης γενιάς είχε αντίστοιχη επιτυχία.
Συμπτωματικά, το νέο LEAF είναι το πρώτο αυτοκίνητο που δοκιμάστηκε από τον Euro NCAP σύμφωνα με το νέο του, εκτεταμένο πρωτόκολλο του 2018. Για πρώτη φορά αξιολογήθηκε το σύστημα ανίχνευσης ποδηλατών, παράλληλα με άλλες δοκιμές σεναρίων με αυτοκίνητα και πεζούς.

Άλλες προσθήκες στο πρωτόκολλο είναι η δοκιμή του συστήματος ανίχνευσης πεζών σε σκοτάδι και συνθήκες χαμηλού φωτισμού, καθώς και η αξιολόγηση της απόδοσης του συστήματος διατήρησης λωρίδας όταν το αυτοκίνητο κινείται στην άκρη του δρόμου, είτε αυτή σημαίνεται με γραμμή είτε όχι.

«Αυτές οι τελευταίες αναβαθμίσεις στις δοκιμές ενεργητικής ασφάλειας του Euro NCAP επικεντρώνονται στην προστασία όχι μόνο αυτών που βρίσκονται μέσα στο αυτοκίνητο, αλλά και των άλλων χρηστών του δρόμου», δήλωσε ο γενικός γραμματέας του Euro NCAP, Michiel van Ratingen. «Οι νέες αξιολογήσεις μας δείχνουν το όλο και ανερχόμενο επίπεδο εξέλιξης που μπορεί να επιτευχθεί με τη διασύνδεση των διαφόρων συστημάτων αισθητήρων που είναι εγκατεστημένα στο αυτοκίνητο» 

Σύμφωνα με τον οργανισμό, τα αναθεωρημένα κριτήρια αξιολόγησης των αυτοκινήτων είναι τα αυστηρότερα που έχουν εφαρμοστεί μέχρι σήμερα στην Ευρώπη. Τα αυτοκίνητα δοκιμάζονται και αξιολογούνται σε τέσσερις βασικούς τομείς: προστασία των ενήλικων επιβατών (οδηγού και συνοδηγού), προστασία των παιδιών (στα ειδικά καθίσματα), προστασία των ευάλωτων χρηστών του δρόμου, και βοηθητικά συστήματα ενεργητικής ασφάλειας.

Στην προστασία των ενηλίκων επιβατών το Nissan LEAF βαθμολογήθηκε με 93%, στην προστασία των παιδιών με 86%, ενώ πήρε 71% τόσο στην προστασία των ευάλωτων χρηστών του δρόμου όσο και για την απόδοση των ηλεκτρονικών του συστημάτων ασφαλείας.

[Πηγή: Euro NCAP]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube