Δεύτεροι πιο ανεύθυνοι οδηγοί στην Ευρώπη οι Έλληνες

Δεύτεροι πιο ανεύθυνοι οδηγοί στην Ευρώπη οι Έλληνες

Οι Ιταλοί μας πήραν την πρωτιά στην ανευθυνότητα, αλλά τουλάχιστον παραμένουμε πρώτοι στην αγένεια. Δείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα.

Το ότι δεν είμαστε οι καλύτεροι οδηγοί του κόσμου, αρκεί να κάνεις μια βόλτα στους δρόμους μας για να το καταλάβεις. Και τώρα μια πανευρωπαϊκή έρευνα αποκαλύπτει πόσο πάσχουμε και σε ποιους τομείς ακριβώς.

Η έρευνα διεξήχθη τον περασμένο Φεβρουάριο από την VINCI Autoroutes, την εταιρία που ασχολείται με τη χρηματοδότηση, την κατασκευή και τη συντήρηση των γαλλικών αυτοκινητόδρομων. Συμμετείχαν συνολικά 13.634 πολίτες άνω των 15 ετών από 11 χώρες της Ευρώπης, εκφράζοντας την άποψή τους περί οδικής ασφάλειας, συμπεριφοράς οδηγών κ.λπ. Με το 2015 να είναι μια χρονιά κατά την οποία σημειώθηκε αύξηση των θανατηφόρων τροχαίων στην Ε.Ε., μια απογοητευτική διαπίστωση της έρευνας είναι ότι λιγότεροι από τους μισούς Ευρωπαίους (49%) πιστεύουν ότι τα δυστυχήματα μπορούν να μειωθούν σημαντικά. Στην Ελλάδα, μόλις το 33% των 1.004 ερωτηθέντων συμμερίζονται αυτή την αισιοδοξία.

Κατά τα άλλα, εμείς οι Έλληνες πιστεύουμε ότι οι πιο υπεύθυνοι οδηγοί στην Ευρώπη είναι οι Σουηδοί και οι Γερμανοί, με ποσοστό 32%. Αντίθετα, για τους συμπατριώτες μας έχουμε τη χειρότερη άποψη, αφού όπως προκύπτει από την έρευνα τους θεωρούμε τους πιο ανεύθυνους, σε ποσοστό 61%. Ωστόσο οι πολίτες των άλλων 10 χωρών έχουν χειρότερη άποψη για τους Ιταλούς, οι οποίοι έτσι καταλαμβάνουν την πρώτη θέση με 28%, αφήνοντάς μας δεύτερους με 18%.

Το ενδιαφέρον είναι ότι οι Έλληνες μπορεί να αναγνωρίζουν τους... Έλληνες ως ανεύθυνους σε ποσοστό 61%, όμως ταυτόχρονα το 79% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι οδηγεί πολύ προσεκτικά. Ενώ οι υπόλοιποι χρήστες του δρόμου χαρακτηρίζονται απρόσεκτοι (66%), αγχωμένοι (33%), επικίνδυνοι (39%) και επιθετικοί (32%). Βαθμολογώντας τις οδηγικές ικανότητές τους από το 0 ως το 10, οι Έλληνες ερωτηθέντες κατά μέσο όρο αυτοβαθμολογήθηκαν με 7,9. Άλλη μια έρευνα δηλαδή στην οποία φαίνεται ότι φταίνε οι άλλοι...

Η ενοχλητική συμπεριφορά την οποία επιδεικνύουν περισσότερο οι Έλληνες ερωτηθέντες είναι η παραβίαση του ορίου ταχύτητας (92%), ενώ δεύτερη στην κατάταξη είναι η κίνηση στη μεσαία λωρίδα του αυτοκινητόδρομου ενώ η δεξιά είναι άδεια (75%). Αρκετά ανησυχητικό είναι το ότι το 52% των ερωτηθέντων συμπολιτών μας δήλωσε ότι συχνά ξεχνάει να φορέσει ζώνη, ενώ το 55% μιλάει συχνά στο τηλέφωνο χωρίς να χρησιμοποιεί κανενός είδους κιτ hands-free. Και πολύ ανησυχητικό, το ότι το 58% των οδηγών πιάνουν τιμόνι ενώ νιώθουν κουρασμένοι και το 33% ενώ έχουν υπερβεί το όριο κατανάλωσης αλκοόλ, αλλά νιώθουν καλά.



Ο τομέας στον οποίο δικαίως έχουμε την πρωτιά είναι η αγένεια. Το 70% των Ελλήνων ερωτηθέντων παραδέχεται ότι έχει βριστεί με άλλον οδηγό στο δρόμο. Οι Σουηδοί είναι οι πιο συγκρατημένοι, με 29%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 54%. Ίσως γι’ αυτό όλοι λίγο-πολύ φοβόμαστε πλέον την επιθετική συμπεριφορά των άλλων χρηστών του δρόμου: σε ποσοστό 85% στην Ελλάδα, και 80% κατά μέσο όρο.

Δείτε στα αρχεία που επισυνάπτονται παρακάτω τα αναλυτικά συμπεράσματα της έρευνας -στα Αγγλικά.

[Πηγή: VINCI Autoroutes]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube