Αυξημένα όρια, λιγότερα ατυχήματα στις ΗΠΑ

Αυξημένα όρια, λιγότερα ατυχήματα στις ΗΠΑ

Με την αύξηση των ορίων ταχύτητας στους αυτοκινητόδρομους μερικών πολιτειών των ΗΠΑ μειώθηκαν τα ατυχήματα από υπερβολική ταχύτητα.

Η διατήρηση των ορίων ταχύτητας χαμηλά γίνεται με πρόσχημα την οδική ασφάλεια, αυτό δεν ισχύει πάντα. Η αύξηση των ορίων μπορεί και να μειώσει τα ατυχήματα, όπως φάνηκε στην πράξη στις ΗΠΑ.

Εδώ και μερικά χρόνια έχουν ξεκινήσει πειραματικά οι απόπειρες θέσπισης υψηλότερου ορίου ταχύτητας σε κάποιες πολιτείες των ΗΠΑ. Πρώτα οι αρχές της Utah ξεκίνησαν την προσπάθεια το 2008, αυξάνοντας το όριο ταχύτητας στον αυτοκινητόδρομο Ι-15 από τα 105 km/h (65 mph) στα 129 km/h (80 mph). Το ίδιο μέτρο εφαρμόστηκε αργότερα στον Ι-80 το 2013 και στον Ι-84 το 2014.

Οι αρχές της Utah μπορούν με ασφάλεια πλέον να αναφέρουν ότι οι περιπτώσεις παραβίασης του ορίου ταχύτητας έχουν μειωθεί κατά 20%, ενώ τα ατυχήματα που οφείλονται σε υπερβολική ταχύτητα έχουν μειωθεί σε ποσοστά από 11 έως 20%. Δεν υπάρχουν ακόμα επαρκή δεδομένα ώστε να μπορεί κάποιος με βεβαιότητα να πει ότι τα όρια πρέπει να αυξηθούν σε κάθε δρόμο της χώρας, αλλά οι πρώτες ενδείξεις φανερώνουν ότι το μέτρο δεν είχε καθόλου βλαβερές συνέπειες.

Μέχρι στιγμής δρόμοι με όριο 129 km/h εκτός της Utah υπάρχουν και στο Texas, το Idaho και το Wyoming, οπότε η περαιτέρω μελέτη των στοιχείων που συγκεντρώνονται από εκεί θα οδηγήσει σε πιο ασφαλή συμπεράσματα. Στο Texas μάλιστα υπάρχει και ένα τμήμα αυτοκινητόδρομου με όριο 137 km/h (85 mph), το υψηλότερο σε ολόκληρη την επικράτεια των ΗΠΑ.

Αυτά συμβαίνουν σε μια χώρα που που προσπαθεί να κάνει μια σοβαρή μελέτη και να θεσπίσει ρεαλιστικά και ευνοϊκά για όλους όρια ταχύτητας, και δεν τα βάζει στην τύχη όπως η Ελλάδα.

[Πηγή: Carscoops]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube