Τεστ παιδικών καθισμάτων: Προσοχή στις βλαβερές ουσίες [video]

Τεστ παιδικών καθισμάτων: Προσοχή στις βλαβερές ουσίες [video]

Η ελβετική λέσχη χρηστών του δρόμου, το Touring Club Suisse, δοκίμασε 20 μοντέλα παιδικών καθισμάτων. Τέσσερα από αυτά απέτυχαν μεταξύ άλλων διότι περιείχαν επιβλαβείς ουσίες.

Λίγες εβδομάδες ύστερα από τη δοκιμή χειμερινών ελαστικών, το TCS (το Swiss Touring Club, μεγάλη ελβετική ένωση χρηστών δρόμου που διαθέτει δική της πέδη δοκιμών) αξιολόγησε όπως κάνει κάθε χρόνο παιδικά καθίσματα. Αυτή τη φορά, 20 μοντέλα αξιολογήθηκαν με τέσσερα βασικά κριτήρια: Ασφάλεια, χειρισμός, εργονομία και περιεχόμενες επιβλαβείς ουσίες.

Καθώς λοιπόν τα παιδιά συνηθίζουν να βάζουν στο στόμα ό,τι τα περιβάλλει και ό,τι πιάσουν, ακριβώς αυτό το τελευταίο κριτήριο «τιμώρησε» τέσσερα μοντέλα, τα οποία αξιολογήθηκαν με ένα αστέρι στα πέντε ή ως «μη συνιστώμενα». Να σημειώσουμε ότι και οι δύο μάρκες και τύποι διατίθενται στην Ελλάδα είτε από καταστήματα με αντιπροσώπευσή τους είτε μέσω e-shop. Αυτά είναι το Uppababy Mesa i-Size και το Mesa i-Size + i-Size Base, των οποίων το ύφασμα που τα καλύπτει περιέχει επιβραδυντικό φλόγας TCPP. Και το Hauck iPro Baby και το iPro Baby + iPro Base που περιέχουν μεγάλη ποσότητα ναφθαλίνης, ένα προϊόν για το οποίο υπάρχουν υπόνοιες ότι είναι καρκινογόνο. Σημειώνουμε ότι το τελευταίο κάθισμα απέσπασε επίσης κακή βαθμολογία (μόλις 34%) στην ασφάλεια. Η αναφορά του TCS λέει συγκεκριμένα: «Διατήρησε σαφώς το ανδρείκελο στη θέση του, αλλά αποσπάστηκε εν μέρει από τη βάση Isofix». Για του λόγου το ασφαλές, δείτε το video...

Τέσσερα μοντέλα βαθμολογήθηκαν με τρία αστέρια ή «συνιστώμενα με επιφυλάξεις», λόγω της μέτριας βαθμολογίας τους στην ασφάλεια: Hauck iPro Kids + iPro Base, Joie Verso, Nuna Myti, Nania Racer SP και Britax Römer Kidfix 5, όλα τους εισαγόμενα στην Ελλάδα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Παιδιά στο αυτοκίνητο: Το νέο πρότυπο ECE R129 ή i-Size

Τα άλλα έντεκα απέσπασαν βαθμολογία με τέσσερα αστέρια και κατατάχτηκαν στο επίπεδο του «συνιστώμενου». Σε αυτήν την ομάδα ήταν και το Besafe iZI Kid X3 i-Size που πέτυχε την υψηλότερη βαθμολογία στην ασφάλεια, με 88%. Το Swandoo Albert πέτυχε επίσης καλό συμβιβασμό μεταξύ ασφάλειας και ευκολίας χρήσης με βαθμολογία 80% και 72% αντίστοιχα. Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό ότι δεν εντοπίσαμε εμπορία των καθισμάτων της Swandoo στην Ελλάδα.

Αναλυτική αξιολόγηση των 20 παιδικών καθισμάτων

TCS

Οδηγίες για την ανάγνωση του πίνακα
Επισημάνσεις
(1) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο με πρόσωπο ή πλάτη στη φορά κίνησης. 
(2) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο αποκλειστικά με την πλάτη στη φορά κίνησης 
(3) Τοποθέτηση αποκλειστικά με βάσεις Isofix και όχι με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου 
(4) Τοποθέτηση σε βάσεις Isofix ή με τη ζώνη ασφαλείας του αυτοκινήτου 
(5) Μη συνιστώμενο λόγω περιεχομένων τοξικών ουσιών
(6) Τοποθέτηση στο αυτοκίνητο με πρόσωπο στη φορά κίνησης

Βαθμολόγηση
- Η τελική βαθμολογία υπολογίζεται από τις επιμέρους βαθμολογίες για την ασφάλεια, τη χρήση/εργονομία και τον έλεγχο των τοξικών ουσιών.
- Η βαθμολογία για την ασφάλεια και τη χρήση/εργονομία συνιστούν η καθεμία τους έως και 50% της συνολικής βαθμολογίας, ενώ για τον έλεγχο των τοξικών ουσιών έως και 0%. 

Οι παρακάτω συστάσεις μπορεί να επηρεάσουν το ύψος της τελικής βαθμολογίας
• Αν η βαθμολογία της ασφάλειας ή της χρήσης/εργονομίας είναι μικρότερη του 60%, αυτό επιφέρει μείωση της τελικής βαθμολογίας. 
• Αν η βαθμολογία του ελέγχουν τοξικών ουσιών είναι μικρότερη του 40%, αυτό επιφέρει μείωση της τελικής βαθμολογίας.
• Βαθμολογία στην ασφάλεια ή στη χρήση/εργονομίας ή στο έλεγχο τοξικών ουσιών μικρότερη από 20% έχει άμεση επίπτωση στην τελική βαθμολογία.

Βαθμονόμηση αξιολόγησης
 80-100% ♦♦♦♦♦ Άριστο
 60-79% ♦♦♦♦ Εξαιρετικά συνιστώμενο
 40-59% ♦♦♦ Συνιστώμενο
 20-39% ♦♦ Συνιστώμενο με επιφυλάξεις
 0-19% ♦ Μη συνιστώμενο


Δείτε τα τεστ του TCS στην πλειονότητα των παιδικών καθισμάτων της αγοράς

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube