Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι το ίδιο ασφαλή με τα συμβατικά [video]

Τα ηλεκτρικά οχήματα είναι το ίδιο ασφαλή με τα συμβατικά [video]

Δοκιμές πρόσκρουσης με υψηλές ταχύτητες της DEKRA σε Nissan Leaf και Renault Zoe πρώτης γενιάς.

Ο γερμανικός οργανισμός DEKRA υπέβαλε τρία Nissan Leaf πρώτης γενιάς (2010-2017) και ένα Renault Zoe (2012-2019) σε δοκιμές πρόσκρουσης με ταχύτητες υψηλότερες από το συνηθισμένο. Στόχος ήταν να ελεγχθεί η ασφάλεια των ηλεκτρικών οχημάτων, να βελτιστοποιηθεί η διαδικασία απεγκλωβισμού των επιβατών από τα συντρίμμια και να δοκιμαστούν νέοι μέθοδοι πυρόσβεσης σε περίπτωση ανάφλεξης των μπαταριών.

Οι δοκιμές περιλάμβαναν την πρόσκρουση ενός Renault Zoe με 60 km/h πλευρικά πάνω σε ένα στύλο. Αντίστοιχα, το Nissan Leaf επανέλαβε την ίδια δοκιμή με 60 km/h και με 75 km/h ενώ υπεβλήθη και σε μετωπική σύγκρουση με το στύλο με ταχύτητα 84 km/h. Όπως μπορείτε να δείτε και από το βίντεο, τα οχήματα κυριολεκτικά δίπλωσαν γύρω από την κολόνα, με την παραμόρφωση να είναι ακόμα πιο έντονη στις πλευρικές συγκρούσεις.

Nissan Leaf

Παρόλο που οι εικόνες σοκάρουν και αποκαλύπτουν πως η πιθανότητα επιβίωσης των επιβατών σε αντίστοιχο ατύχημα θα ήταν ελάχιστη, τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά, καθώς έδειξαν πως δεν υπήρξε επιπλέον κίνδυνος στα ηλεκτρικά οχήματα σε σχέση με τα συμβατικά. Ο Markus Egelhaaf, ερευνητής τροχαίων ατυχημάτων της DEKRA, δήλωσε: «Οι ζημιές από τις δοκιμές πρόσκρουσης είναι ανάλογες αυτών σε οχήματα με θερμικά μοτέρ. Το σύστημα υψηλής τάσης των ηλεκτρικών μοντέλων έκλεισε αυτόματα κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, και παρά την τεράστια παραμόρφωση της μπαταρίας δεν υπήρξε φωτιά».

Για την ιστορία, να θυμίσουμε πως στις δοκιμές πρόσκρουσης της Euro NCAP, και τα δύο μοντέλα είχαν αποσπάσει την ανώτατη βαθμολογία 5 αστέρων.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube