O Euro NCAP ρίχνει τους Κινέζους στον τοίχο! [video]

O Euro NCAP ρίχνει τους Κινέζους στον τοίχο! [video]

Ο ανεξάρτητος οργανισμός Euro NCAP μόλις υπέβαλε τρία μοντέλα από κινεζικές μάρκες στα τυποποιημένα crash-test: BYD Dolphin, BYD Seal και XPeng P7. Με τα αποτελέσματα να είναι ξεκάθαρα…

Euro NCAP

Τα κινεζικά BYD Dolphin, BYD Seal και XPeng P7 που κάνουν ήδη καριέρα στην ευρωπαϊκή αγορά, πέρασαν δοκιμασία της αλήθειας του Euro NCAP όσον αφορά την ενεργητική και παθητική ασφάλεια.

Το πρώτο, το BYP Dolphin αντιπροσωπεύει μια μικρή ηλεκτρική μπερλίνα με αστικό και πρακτικό χαρακτήρα, αναδεικνύοντας την ανταγωνιστική σχέση του σε τιμή/απόδοση. Το δεύτερο, το BYD Seal, φιγουράρει ως εναλλακτική λύση σε μοντέλα της Tesla και το τρίτο XPeng P7 επιδεικνύει ηλεκτρική αυτονομία περίπου ρεκόρ.

Για το 2023, o Euro NCAP περιλαμβάνει νέα κριτήρια που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή 

Euro NCAP

Θυμόμαστε ότι πριν από 15 χρόνια, οι πρώτες κινεζικές προσπάθειες στην Ευρώπη στέφθηκαν από απόλυτη… αποτυχία. Με κύριο και ουσιαστικό λόγο την παθητική ασφάλεια που ήταν ασύμφωνη με τα ευρωπαϊκά πρότυπα. 

Οι Κινέζοι συνέχισαν με χαμηλό προφίλ και διακριτικά τη διείσδυσή τους, προτάσσοντας ως ατού την τιμή, βελτιώνοντας ταυτόχρονα τα κακώς κείμενα. Και σήμερα κάνουν ντόρο, πιέζοντας τον ευρωπαϊκό τους ανταγωνισμό μέσα στην έδρα του. Ας δούμε λοιπόν αν η επανείσοδός τους είναι από την κύρια είσοδο;

Euro NCAP

Όσοι διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους και απαξιώνουν τα αυτοκίνητα της σινικής αυτοκινητοβιομηχανίας αποκαλώντας τα «κινεζιές» είναι πολύ μακριά νυχτωμένοι. Όπως κι αυτοί που ουρλιάζουν «βενζίνη μέχρι να σβήσει ο ήλιος». Οι Κινέζοι έμαθαν. Και μάλιστα πολύ γρήγορα. Πιο γρήγορα απ’ ό,τι οι Γιαπωνέζοι πριν από έξι δεκαετίες και οι Κορεάτες πριν από τρεις.

BYD Dolphin και Seal, και XPeng P7 πέρασαν τις ευρωπαϊκές δοκιμές πρόσκρουσης του Euro NCAP με πρωτόγνωρες επιδόσεις. Και με τα τρία αυτοκίνητά του να αξιολογούνται με πέντε αστέρια το 2023, τη μέγιστη διάκριση στην τελική βαθμολογία.

Το BYD Dolphin, πέρα από τα πέντε αστέρια, βαθμολογήθηκε αναλυτικότερα με 89% για την προστασία των ενηλίκων, 87% για τα παιδιά, 85% για την προστασία των ευάλωτων χρηστών του δρόμου και 79% για τα βοηθήματα οδήγησης.

Το BYD Seal, από την πλευρά του, έπιασε 89% για την προστασία των ενηλίκων, 87% για την προστασία των παιδιών, το 82% για τους ευάλωτους χρήστες και το 76% για τα βοηθήματα οδήγησης που σχετίζονται με την ασφάλεια.

Τέλος, το XPeng P7 αγγίζει το 87% για τους ενηλίκους, το 81% για τα παιδιά, το 81% για τους ευάλωτους χρήστες και το 78% για τα βοηθήματα οδήγησης.

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε λοιπόν, με τέτοιες βαθμολογίες, τα τρία κινεζικά μοντέλα δεν έχουν πλέον τίποτα να ζηλέψουν από τους Ευρωπαίους ανταγωνιστές τους. Αντιθέτως… Εκτός κι αν κατά την προσφιλή ελληνική συνωμοσιολογία, ανακαλύψουμε τον βρώμικο Euro NCAP που πληρώθηκε αδρά για να αποτελέσει τον Δούρειο Ίππο της Κίνας στη Γηραιά Ήπειρο. Μην γελάτε. Φτιάξτε ποπκόρν και θρονιαστείτε στο f/b.

Να σημειωθεί ότι για το 2023, o Euro NCAP περιλαμβάνει νέα κριτήρια που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή. Για την αντιμετώπιση διαδοχικών περιόδων καύσωνα, ένα αυτόματο σύστημα ανίχνευσης για παιδιά στην καμπίνα (Child Presence Detection) γίνεται από μόνο του κριτήριο, για να αποφευχθεί η παρουσία ενός παιδιού σε μια καμπίνα-φούρνο. Το αναφέρουμε διότι τα BYD Dolphin και Seal είναι εξοπλισμένα με τέτοιο σύστημα, σε αντίθεση με το XPeng P7.

Αντίθετα, η ισχυρή βροχόπτωση και ο σχετικός κίνδυνος πλημμύρας οδήγησαν στην εξέταση του τρόπου με τον οποίο αντιδρά το αυτοκίνητο σε περίπτωση βύθισης. Και ειδικότερα πώς τα ηλεκτρικά παράθυρα παραμένουν λειτουργικά ακόμα και με το αυτοκίνητο μερικώς βυθισμένο. Επιπλέον εξετάζεται αν είναι εξοπλισμένο με αυτόματο ξεκλείδωμα των θυρών σε αυτή την περίπτωση. Ε λοιπόν, και τα τρία αυτά κινεζικά μοντέλα είναι εξοπλισμένα με αυτό το τελευταίο.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube