Νέα εποχή για την ασφάλεια των πεζών από την Mercedes-Benz

Νέα εποχή για την ασφάλεια των πεζών από την Mercedes-Benz

Για την αυτόνομη εποχή της αυτοκίνησης, η εταιρεία εξελίσσει ένα σύστημα το οποίο με φώτα και ειδικούς αισθητήρες θα αλληλεπιδρά με τους πεζούς.

Η Mercedes-Benz αποκάλυψε πρόσφατα ένα πειραματικό όχημα, με το οποίο αναπτύσσει κώδικα επικοινωνίας μεταξύ των πεζών και των αυτόνομων αυτοκινήτων.

Πρόκειται για μια ελαφρώς τροποποιημένη, αυτόνομη S-Class, που είναι εξοπλισμένη με μια νέα σουίτα αισθητήρων, φωτεινών λωρίδων και ηχείων. Με τη βοήθειά τους, οι πεζοί θα αποκτήσουν εμπιστοσύνη ώστε να συνυπάρχουν απροβλημάτιστα στο δρόμο με τα αυτόνομα αυτοκίνητα.

Για παράδειγμα υπάρχουν φώτα τιρκουάζ χρώματος στην οροφή, τα οποία δείχνουν πως στο τιμόνι δεν υπάρχει οδηγός. Η εταιρεία ελπίζει πως το συγκεκριμένο χρώμα θα καθιερωθεί σταδιακά από ολόκληρη την αυτοκινητοβιομηχανία, καταδεικνύοντας από απόσταση τα αυτόνομα οχήματα.

Mercedes-Benz cooperating vehicle

Επιπλέον, στις γωνίες της οροφής υπάρχουν LED του ίδιου χρώματος, που ανάβουν μόλις οι αισθητήρες τους εντοπίσουν πεζό που κινείται. Με αυτόν τον τρόπο ο τελευταίος μπορεί να είναι σίγουρος ότι το αυτοκίνητο τον έχει εντοπίσει. Μάλιστα το ίδιο το αυτοκίνητο μπορεί να προτείνει στους πεζούς προς πια κατεύθυνση είναι ασφαλέστερο να διασταυρωθούν, ενώ εάν καταλάβει ότι κάποιος πεζός κινείται χωρίς να έχει δει το αυτοκίνητο, παράγει έναν ήχο για να του επιστήσει την προσοχή.

Mercedes-Benz cooperating vehicle

Εκτός από την οροφή, τιρκουάζ LED υπάρχουν και στα παρμπρίζ (εμπρός και πίσω), η φωτεινή δέσμη των οποίων είναι παλλόμενη. Όταν ο παλμός είναι επιβραδυνόμενος δείχνει αντίστοιχα επιβραδυνόμενη κίνηση του αυτοκινήτου, ενώ όταν είναι επιταχυνόμενος το αντίθετο. Αντίστοιχα όταν το αυτοκίνητο είναι ακίνητο και τα συγκεκριμένα LED αναβοσβήνουν, είναι σημάδι ότι ετοιμάζεται να ξεκινήσει.

Για όλα αυτά, ο «ερευνητής του μέλλοντος» της Daimler, Alexander Mankowsky, δήλωσε πως το επόμενο μεγάλο στοίχημα για τις εταιρείες που εξελίσσουν αυτόνομα οχήματα είναι ακριβώς αυτός ο κώδικας επικοινωνίας μεταξύ του οχήματος και των υπολοίπων χρηστών του δρόμου: «Μεταξύ των εταιρειών, η συζήτηση για τα βασικά έχει ήδη ξεκινήσει. Για τα πιο ιδιαίτερα ζητήματα, η διαπραγμάτευση θα είναι ανοιχτή για τα επόμενα πέντε με έξι χρόνια».

Πραγματικά ενδιαφέρον…

[Πηγή: AutoExpress.co.uk, Daimler]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube