Το κινητό τηλέφωνο είναι επικίνδυνο και για τους πεζούς

Το κινητό τηλέφωνο είναι επικίνδυνο και για τους πεζούς

Έρευνα της FIAT στη Βρετανία αποκαλύπτει ότι οι πεζοί κυκλοφορούν στους δρόμους σαν... ζόμπι!

Περίπου το 33% των πεζών στη Βρετανία χαζεύει το κινητό του όταν διασχίζει ένα δρόμο, ενώ στις ηλικίες 18-24 ετών το ποσοστό εκτοξεύεται στο 80%!  Αυτό αποκαλύπτει έρευνα της FIAT που έγινε ανάμεσα σε 2.000 Βρετανούς.

Η έρευνα έδειξε ότι περίπου το 1/3 των οδηγών χρειάστηκε να κάνει κίνηση αποφυγής ατυχήματος με πεζό, κορνάροντας (24%), φρενάροντας (23%) ή κάνοντας ελιγμό αποφυγής (16%), για να μην χτυπήσουν πεζούς που περπατούσαν στο δρόμο κοιτάζοντας την οθόνη του κινητού τους.

Σχεδόν ένας στους δέκα οδηγούς δήλωσε ότι έχει χτυπήσει με το αυτοκίνητο του κάποιον πεζό που βρισκόταν στο δρόμο αλλά κοιτούσε το κινητό του, ενώ για το Λονδίνο το ποσοστό είναι 25%, δηλαδή ένας στους τέσσερις. 

πεζοι

Ωστόσο, ακόμη πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως πολλοί από αυτούς τους πεζούς δεν καταλαβαίνουν το λάθος τους και εμπλέκονται σε καυγάδες με τους οδηγούς. Μάλιστα η έρευνα δείχνει πως οι νέοι ηλικίας 18 έως 24 ετών είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμπλακούν σε τέτοιου είδους καυγάδες (36% έκαναν χειρονομίες και 33% έβρισαν κάποιον).

Η έρευνα αποκάλυψε επίσης με τι ασχολούνται οι Βρετανοί όταν τους απορροφά το smartphone. Η αποστολή μηνυμάτων κατέχει την πρώτη θέση (35%) και ακολουθούν το WhatsApp (33%), η χρήση διαδικτύου (32%), μια τηλεφωνική κλήση (28%), το Facebook (24%), η φωτογράφιση (22%), η παρακολούθηση video (13%) και οι selfie (12%).

Τέλος οι πεζοί, όση ώρα χαζεύουν στην οθόνη του κινητού τους περπατώντας έχει τύχει να σκοντάψουν (17%), να πέσουν πάνω σε κολώνες (17%), σε βιτρίνες (15%), σε άλλους ανθρώπους (16%) και να σκοντάφτουν σε κυλιόμενες σκάλες (12%).

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube