Καμπριολέ: Ασφαλέστερα από τα αντίστοιχα κλειστά μοντέλα;

Καμπριολέ: Ασφαλέστερα από τα αντίστοιχα κλειστά μοντέλα;

Σύμφωνα με νέα έρευνα του IIHS, οι ανοιχτές εκδόσεις των αυτοκινήτων δεν υστερούν στο κομμάτι της παθητικής ασφάλειας.

Έρευνα του αμερικανικού ινστιτούτου IIHS (Insurance Institute for Highway Safety) για την παθητική ασφάλεια των καμπριολέ αποδεικνύει πως είναι εξίσου ασφαλή - αν όχι ασφαλέστερα - σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κλειστά οχήματα!

Παρόλο που τα δεδομένα από τις δοκιμές πρόσκρουσης αποδεικνύουν ότι τα σύγχρονα καμπριολέ μπορούν να προσφέρουν ικανοποιητική ασφάλεια στους επιβάτες τους, μέχρι σήμερα δεν είχε γίνει κάποια μελέτη με βάση τα πραγματικά ατυχήματα.

Έτσι, το IIHS συνέλεξε στοιχεία από τα τροχαία ατυχήματα και τα ποσοστά θανάτων όσον αφορά ανοιχτά και αντίστοιχα κλειστά μοντέλα ηλικίας 1 έως 5 ετών για την περίοδο 2014-2018 στις ΗΠΑ. Σύμφωνα με τα στατιστικά, η πιθανότητα ατυχήματος στα καμπριολέ ήταν 6% μικρότερη σε σύγκριση με τα αντίστοιχα κλειστά μοντέλα. Αντίστοιχα, τα ποσοστά θανάτων ήταν 11% χαμηλότερα στα καμπριολέ, παρόλο που η πιθανότητα ο οδηγός να εκτοξευτεί από τη θέση του σε ένα θανατηφόρο τροχαίο ήταν μεγαλύτερη σε σχέση με ένα κλειστό όχημα (21% έναντι 17%).

Βέβαια πρέπει να σημειωθεί πως η συμπεριφορά των οδηγών παρουσίασε μικρές διαφορές ανάλογα με τον τύπο οχήματος. Πιο συγκεκριμένα, οι οδηγοί ανοιχτών μοντέλων φορούσαν συχνότερα ζώνη ασφαλείας και δεν ξεπερνούσαν τόσο συχνά τα όρια ταχύτητας - αν και ήταν λίγο πιο πιθανό να οδηγούν υπό την επήρεια αλκοόλ. Όλα αυτά βέβαια με πολύ μικρές αποκλίσεις. Επιπλέον, οι ιδιοκτήτες καμπριολέ είναι λιγότερο πιθανό να τα οδηγήσουν σε κακές καιρικές συνθήκες ή σε πολυσύχναστους δρόμους, κάτι που μειώνει την πιθανότητα σοβαρού τροχαίου.

Ο Eric Teoh, υπεύθυνος στατιστικής του IIHS, δήλωσε: «Τα ευρήματα μπορεί να μη δείχνουν ότι τα καμπριολέ προσφέρουν καλύτερη προστασία για τους επιβάτες τους σε σχέση με άλλα αυτοκίνητα, αλλά υποδεικνύουν πως δεν υπάρχει στατιστική βάση για οποιαδήποτε ανησυχία ότι η απουσία σταθερής οροφής τα καθιστά πιο επικίνδυνα. Με βάση αυτή τη μελέτη, τα καμπριολέ δεν κρύβουν κινδύνους. Αν ενδιαφέρεστε να αγοράσετε ένα ανοιχτό μοντέλο, καλό θα ήταν να ελέγξετε τη βαθμολογία του στις δοκιμές πρόσκρουσης και τα συστήματα ασφαλείας που διαθέτει στον εξοπλισμό του - ακριβώς όπως θα κάνατε και για οποιοδήποτε άλλο όχημα.»

[Πηγή: IIHS]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube