IIHS: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού σε τροχαίο

IIHS: Οι γυναίκες έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο τραυματισμού σε τροχαίο

Η νέα έρευνα του Insurance Institute for Highway Safety δείχνει πως η στατιστική διαφορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στον τύπο οχήματος που οδηγούν συχνότερα οι γυναίκες.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του αμερικανικού Insurance Institute for Highway Safety (IIHS), οι γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες σοβαρού τραυματισμού σε τροχαίο ατύχημα, κυρίως λόγω του ότι οδηγούν μικρότερα και ελαφρύτερα οχήματα από τους άντρες.

Παρόλο που οι άντρες εμπλέκονται σε περισσότερα θανατηφόρα τροχαία σε σύγκριση με τις γυναίκες, αυτές έχουν 20-28% μεγαλύτερη πιθανότητα να χάσουν τη ζωή τους και 37-73% μεγαλύτερη πιθανότητα να τραυματιστούν σοβαρά. Επίσης, σε μετωπικές συγκρούσεις οι γυναίκες είναι 3 φορές πιο πιθανό να υποστούν μέτριους τραυματισμούς (όπως κάταγμα ή διάσειση) και 2 φορές πιο πιθανό να υποστούν σοβαρό τραυματισμό (όπως ρήξη οργάνων, εγκεφαλική αιμμοραγία κτλ).

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνας που ανέλυσε δεδομένα της περιόδου μεταξύ 1998 και 2015 στις ΗΠΑ, η στατιστική διαφορά οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στους τύπους οχημάτων που οδηγούν οι γυναίκες και τις συνθήκες των τροχαίων, και λιγότερο στις βιολογικές διαφορές μεταξύ αντρών και γυναικών. Πιο συγκεκριμένα το 70% των γυναικών που τράκαραν οδηγούσαν αυτοκίνητα και μόλις το 5% οδηγούσε pick-up. Αντίθετα, το 60% των αντρών οδηγούσαν αυτοκίνητα και το 20% οδηγούσε pick-up τα οποία λόγω διαστάσεων και βάρους είναι ασφαλέστερα.

Επιπλέον, οι άντρες είναι πιο πιθανό να οδηγούν το όχημα που συγκρούεται με το άλλο. Αυτό σημαίνει πως έχουν περισσότερες πρόσθιες συγκρούσεις οι οποίες είναι λιγότερο επικίνδυνες για τον οδηγό σε σχέση με τις πλάγιες / πλαγιομετωπικές / οπίσθιες.

Τα καλά νέα είναι πως η βελτίωση της ασφάλειας των αυτοκινήτων συμβάλλει σε λιγότερους τραυματισμούς και λιγότερους θανάτους και για τα δύο φύλλα όπως δήλωσαν οι ερευνητές.

[Πηγή: Insurance Institute for Highway Safety]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube