Η αύξηση των ορίων ταχύτητας κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές

Η αύξηση των ορίων ταχύτητας κοστίζει σε ανθρώπινες ζωές

Σύμφωνα με έρευνα του Institute for Highway Safety (IIHS) στις ΗΠΑ.

Σύμφωνα με νέα έρευνα του Institute for Highway Safety (IIHS), η αύξηση των ορίων ταχύτητας στις ΗΠΑ που παρατηρείται τα τελευταία 25 χρόνια έχει κοστίσει τη ζωή σε περίπου 37.000 ανθρώπους.

Στη μελέτη που αποτελεί συνέχεια μιας έρευνας του 2016, αναλύθηκαν οι επιπτώσεις των αλλαγών στα μέγιστα επιτρεπόμενα όρια ταχύτητας σε κάθε πολιτεία, από το 1993 μέχρι το 2017. Εξετάζοντας τους ετήσιους θανάτους από τροχαία ανά χιλιόμετρο που διανύθηκε σε κάθε πολιτεία και λαμβάνοντας υπόψη και άλλους παράγοντες που επηρέασαν τα εν λόγω στατιστικά στοιχεία (αλλαγές σε ποσοστά ανεργίας, αριθμός των νέων οδηγών και χρήση της ζώνης ασφαλείας), υπολογίστηκε το κόστος της αύξησης των ορίων σε ανθρώπινες ζωές.

Τα αποτελέσματα δείχνουν πως μια αύξηση της τάξεως των 8 km/h (5 mph) στα όρια ταχύτητας, αντιστοιχεί σε ποσοστιαία αύξηση των θανάτων κατά 8% όσον αφορά τα τροχαία που γίνονται στις εθνικές οδούς και κατά 3% στο υπόλοιπο οδικό δίκτυο. Αυτό σημαίνει πως μέσα σε 25 χρόνια οι αυξήσεις των ορίων ευθύνονται για 36.760 περισσότερους θανάτους (13.638 σε εθνικές οδούς και 23.122 σε άλλους δρόμους) οι οποίοι θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί αν τα όρια ταχύτητας είχαν διατηρηθεί στα επίπεδα του 1993.

car crash

Όπως δήλωσε και ο Charles Farmer, αντιπρόεδρος της IIHS για έρευνες και στατιστικά: "Διατηρώντας ταχύτητα 113 km/h (70 mph) αντί για 105 km/h (65 mph), ο οδηγός μπορεί να γλιτώσει στην καλύτερη περίπτωση 6,5 λεπτά σε μια απόσταση 113 km. Πριν ανεβάσουν τα όρια ταχύτητας, οι νομοθέτες θα πρέπει να σκεφτούν αν τα πιθανά οφέλη στο χρόνο ταξιδιού αξίζουν το πρόσθετο ρίσκο για ανθρώπινες ζωές."

Από τα μέσα της δεκαετίας του '90 παρατηρήθηκε μια αύξηση των ορίων στις περισσότερες πολιτείες των ΗΠΑ. Μια μεγάλη μερίδα του κοινού βλέπει θετικά αυτή την αλλαγή και υποστηρίζει πως αποτελεί κίνηση εξορθολογισμού μιας και τα νέα όρια είναι πιο κοντά στις ταχύτητες που μετακινούνται οι περισσότεροι Αμερικανοί. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με την IIHS, η αύξηση των ορίων κάνει τους οδηγούς να τα ξεπερνούν, πηγαίνοντας ακόμη πιο γρήγορα.

Σήμερα, το ανώτατο όριο ταχύτητας σε 41 πολιτείες είναι ίσο ή μεγαλύτερο από 113 km/h (70 mph), σε 6 πολιτείες ισχύουν τα 129 km/h (80mph) ενώ σε ορισμένους δρόμους του Τέξας επιτρέπονται ταχύτητες έως 137 km/h (85 mph).

USA speed limits

Ο πρόεδρος της IHS, David Harkey δήλωσε: "Περίπου 10.000 άνθρωποι το χρόνο χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία που σχετίζονται με υπερβολική ταχύτητα. Μπορούμε να μειώσουμε αυτό τον αριθμό μέσω αποτελεσματικής αστυνόμευσης και καλύτερων υποδομών. Τα λογικά όρια ταχύτητας παίζουν και αυτά πολύ σημαντικό ρόλο όπως αποδεικνύεται από την έρευνά μας."

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube