Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών 16" [video]

Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών 16" [video]

Δείτε ποια είναι τα κορυφαία λάστιχα στη δημοφιλή διάσταση 205/55R16, μεταξύ των 12 πιο σύγχρονων επιλογών της αγοράς, για να επιλέξετε το καλύτερο.

Τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει στο τέλος του, πολλοί οδηγοί αναζητούμε τα λάστιχα με τα οποία θα εφοδιάσουμε το αυτοκίνητό μας για το χειμώνα που έρχεται –και για τους επόμενους. Και είναι αρκετά πιθανό η διάσταση που ψάχνουμε να είναι η 205/55R16, μία από τις δημοφιλέστερες στη χώρα μας –αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο. Άρα χρειάζεται μια αναλυτική δοκιμή των τελευταίων, πιο εξελιγμένων μοντέλων, για να μας καθοδηγήσει στη σωστή επιλογή.

Πάνω στην ώρα λοιπόν, οι άνθρωποι του Tyre Reviews (που μας έχουν προσφέρει ενδιαφέρουσες δοκιμές για τη συμπεριφορά των ελαστικών στους 0-15ο C και για τα καλύτερα λάστιχα στις 18") συγκέντρωσαν 12 μοντέλα ελαστικών και τα υπέβαλαν σε αντικειμενικές δοκιμασίες, σε στεγνή και βρεγμένη άσφαλτο, ενώ τα έκριναν και υποκειμενικά, σε επίπεδο αίσθησης και άνεσης. Οι επιδόσεις στο βρεγμένο συνέβαλαν στον υπολογισμό της τελικής βαθμολογίας με μεγαλύτερη βαρύτητα, όμως αναφέρεται και η επίδοση του κάθε ελαστικού σε κάθε τομέα ξεχωριστά, έτσι ώστε ο κάθε ενδιαφερόμενος να μπορεί να δώσει βάρος σε εκείνον που τον ενδιαφέρει περισσότερο.

Η δοκιμή πραγματοποιήθηκε στην πίστα δοκιμών της Goodyear στη νότια Γαλλία, ενώ το αυτοκίνητο που χρησιμοποιήθηκε ήταν ένα Volkswagen Golf προηγούμενης γενιάς. Τα μοντέλα που συμμετείχαν ήταν τα εξής:

BF Goodrich Advantage
Bridgestone Turanza T005
Continental PremiumContact 6
Falken ZIEX ZE310 EcoRun
Goodride RP28
Goodyear EfficientGrip Performance 2
Hankook Ventus Prime 3 K125
Maxxis Premitra HP5
Michelin Primacy 4
Nokian WetProof
Pirelli Cinturato P7 C2
Uniroyal RainSport 5

Όλα έχουν δείκτη ταχύτητας V, εκτός από τα Michelin και BF Goodrich που έχουν Η, ενώ τα μοναδικά extra load λάστιχα της δοκιμής είναι τα Falken και Pirelli.

Σε στεγνή άσφαλτο λοιπόν, τα Continental ήταν εκείνα που ξεχώρισαν στο φρενάρισμα, ακολουθούμενα από την τριάδα των Pirelli, Falken και Nokian. Ο ταχύτερος χρόνος στην πίστα δοκιμών επιτεύχθηκε από τα Goodyear, οριακά εμπρός από τα Continental και Maxxis. Αυτά τα δύο όμως ήταν εκείνα που οι δοκιμαστές ξεχώρισαν σε επίπεδο αίσθησης, μαζί με τα Pirelli. Τα low budget λάστιχα της παρέας, τα Goodride, σημείωσαν τις χειρότερες επιδόσεις, με διαφορά, παρότι σε αίσθηση κατάφεραν να ξεπεράσουν τα Uniroyal και τα BF Goodrich.

Στο βρεγμένο, το φρενάρισμα ήταν υπόθεση των Falken, Continental και Uniroyal που σημείωσαν σημαντικά καλύτερη επίδοση από τα επόμενα –πάνω από 2 m στην απόσταση ακινητοποίησης. Στο γύρο πίστας τα Maxxis έκαναν την έκπληξη και επικράτησαν σε χρόνο, ενώ σε αίσθηση βρέθηκαν στη 2η θέση, πίσω από τα Pirelli και εμπρός από τα Goodyear. Άλλωστε τα Maxxis τα κατάφεραν καλά και στη δοκιμή υδρολίσθησης, μένοντας πίσω μόνο από τα Uniroyal, τα οποία βρίσκονταν σε δικό τους αγώνα, με διαφορά 6 km/h από τον 2ο. Και εδώ, στις βρεγμένες δοκιμασίες, τα Goodride βρέθηκαν στην τελευταία θέση, με μεγάλη διαφορά από τους προηγούμενους.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Η απόλυτη δοκιμή ελαστικών στους 0-15 °C [video]

Στον τομέα της άνεσης, η κατάταξη σχεδόν αντιστράφηκε, με τα BF Goodrich να έρχονται στην 1η θέση, εμπρός από τα Michelin και Goodyear, ενώ επικράτησαν και στο θόρυβο κύλισης, με τα Goodyear και Pirelli να ακολουθούν. Από την άλλη, τη λιγότερη αντίσταση κύλισης εμφάνισαν τα Bridgestone, οπότε θα έχουν το πιο θετικό αντίκτυπο στην κατανάλωση, εμπρός από τα Goodyear και Michelin.

Τα παραπάνω αποτελούν μια σύντομη περιγραφή των επιμέρους αποτελεσμάτων. Ποια ήταν όμως τα λάστιχα που ξεχώρισαν συνολικά και προτείνονται από το Tyre Reviews ως κορυφαία; Δείτε παρακάτω το σχετικό video, ή επισκεφτείτε το Tyre Reviews για τα αναλυτικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube