Ford RoadSafe: Αποκαλύπτοντας τα επικίνδυνα σημεία των δρόμων [video]

Ford RoadSafe: Αποκαλύπτοντας τα επικίνδυνα σημεία των δρόμων [video]

Σε συνεργασία με ένα κονσόρτσιουμ στη Μεγάλη Βρετανία, η Ford εξέλιξε ένα σύστημα που μπορεί να βελτιώσει την οδική ασφάλεια, προβλέποντας τα επικίνδυνα σημεία στους δρόμους.

Εργαζόμενη για τέσσερα έτη επάνω στο συγκεκριμένο πρότζεκτ, η Ford είναι πλέον σε θέση να παρουσιάσει το RoadSafe. Ένα πρόγραμμα που μπορεί να περιορίσει τα ατυχήματα στους δρόμους, μέσω της πρόληψης και της έγκαιρης προειδοποίησης των οδηγών. 

Η τεχνολογία RoadSafe αξιοποιεί δεδομένα που μεταδίδονται ανωνυμοποιημένα από τα αυτοκίνητα που κινούνται ανά πάσα στιγμή στο δρόμο, καθώς και από σταθερές υποδομές. Αυτά συγκεντρώνονται σε μία βάση και αναλύονται από έναν εξελιγμένο αλγόριθμο. Έτσι, σιγά σιγά προκύπτει ένα μοτίβο από σημεία που παρατηρούνται απότομα φρεναρίσματα, ξαφνικές αλλαγές πορείας, ατυχήματα και οτιδήποτε άλλο δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσιολογικό, κατά την πορεία ενός οχήματος.

Ο χάρτης που δημιουργείται μπορεί κατόπιν να χρησιμοποιηθεί από τους ίδιους τους κατόχους των αυτοκινήτων, οι οποίοι θα ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο για τυχόν επικίνδυνα σημεία που βρίσκονται στην περιοχή όπου κινούνται. Παράλληλα, τα δεδομένα αυτά θα προσφέρονται και στις αρχές της κάθε περιοχής, ώστε να φροντίζουν με φανάρια, εκτροπές ή άλλα έργα να επεμβαίνουν σε αυτά τα σημεία και να διορθώνουν το όποιο πρόβλημα. 

Το ψηφιακό αυτό εργαλείο της Ford εξελίχθηκε και δοκιμάστηκε πειραματικά στις περιοχές του Oxfordshire και του Λονδίνου, χρησιμοποιώντας ένα στόλο περισσότερων από 200 αυτοκινήτων. Κινούμενα καθημερινά προς τη δουλειά, παίρνοντας τα παιδιά από το σχολείο ή πηγαίνοντας μία μικρή εκδρομή, οι οδηγοί παρήγαγαν συνεχώς δεδομένα τα οποία συγκεντρώνονταν και αναλύονταν από τους ειδικούς. Χάρη σε αυτά κατόρθωσαν να σχηματιστούν οι πρώτοι χάρτες του RoadSafe.

«Υπάρχουν περιοχές σε κάθε πόλη όπου η πιθανότητα ενός συμβάντος είναι μεγαλύτερη, είτε οφείλεται σε μία κακή τοποθέτηση πινακίδας, είτε σε μία μη επισκευασμένη λακκούβα, είτε σε κόμβους που έχουν κατασκευαστεί για να φιλοξενήσουν πολύ λιγότερη κίνηση από ό, τι έχουμε σήμερα. Η Ford μπορεί να εντοπίσει με ακρίβεια τα επικίνδυνα σημεία, οπότε οι οδηγοί θα μπορούσαν να ενημερώνονται σχετικά και οι αρχές να είναι σε θέση να τα αντιμετωπίσουν», δήλωσε σχετικά ο Jon Scott, επί κεφαλής του σχεδίου City Insights, της Ford Mobility Europe.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube