Εθνική οδός: Κίνδυνος! Το 20% των μεγάλων ταξιδιών γίνονται χωρίς διάλειμμα!

Εθνική οδός: Κίνδυνος! Το 20% των μεγάλων ταξιδιών γίνονται χωρίς διάλειμμα!

Σύμφωνα με μελέτη της γαλλικής Vinci Autoroutes, το 20% των οδηγών δεν κάνουν διάλειμμα στα μεγάλα ταξίδια και όσοι κάνουν δεν σταματούν αρκετά για να ξεκουραστούν. Σοβαρό πρόβλημα, γνωρίζοντας ότι η υπνηλία είναι η πρώτη αιτία θανάτου στην εθνική οδό.

Εθνική οδός

Σε αντίθεση με τη δημοφιλή πεποίθηση ότι μια εθνική οδός είναι ο ασφαλέστερος άξονας, η ταχύτητα επίσης αποτελεί μια πολύ μικρή αιτία θανάτου. Το κυριότερο αίτιο στα θανατηφόρα συμβάντα στους αυτοκινητοδρόμους παραμένει η υπνηλία και αφορούσε το 16% των θανατηφόρων ατυχημάτων το 2020 στη Γαλλία.

Άλλη έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την Autoroutes Trafic και την Arcadis, βασισμένη ανώνυμα σε δεδομένα από GPS οχημάτων, δείχνει ότι το 20% των μεγάλων ταξιδιών γίνονται χωρίς καμία στάση.

Για να καταλήξουν στα παραπάνω αποτελέσματα, αναλύθηκαν περίπου 17.870 διαδρομές, σε τέσσερις διαφορετικούς άξονες που κυμαίνονται από 550 έως 940 km: Παρίσι-Νίκαια (930 km), Nancy ή Στρασβούργο-Perpignan (940 km), Λυών- Μπορντό (550 km) και Παρίσι-Μπορντό (600 km).

Στο συντομότερο από αυτά, το 35% των χρηστών δεν έκανε καμία στάση, σε σύγκριση με το 15% στο Παρίσι-Μπορντό. Επιπλέον, το 55% των διαλειμμάτων ήταν λιγότερο από 20 λεπτά. Ωστόσο, για να ανακτήσει ο οδηγός ένα καλό επίπεδο εγρήγορσης, συνιστάται να πάρει έναν υπνάκο 15 λεπτών, σύμφωνα με μελέτη της κοινής ερευνητικής μονάδας COMETE2, INSERM/Unicaen που πραγματοποιήθηκε το 2020.

Εθνική οδός

Βέβαια αυτό είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, ειδικά εν μέσω καύσωνα. Εξάλλου, ποιος θα κάτσει να βράσει στο αυτοκίνητό του για ένα τέταρτο; Με την προϋπόθεση ότι οι συνεπιβάτες (παιδιά και άλλοι) θα κάτσουν ήσυχα ή θα κάνουν βόλτα σε ένα διασταθμό. Διότι για πάρκινγκ δεν το συζητάμε, καθώς αυτά στις ελληνικές εθνικές οδούς είναι παντελώς αφιλόξενα για μεγάλης διάρκειας στάση. 

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ O κουρασμένος οδηγός δεν διαφέρει από τον μεθυσμένο

Στη Γαλλία όμως, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Οπότε το Ίδρυμα Vinci Autoroutes προτείνει μια ενδιαφέρουσα λύση: «Υπνάκο» σε 14 σημεία του δικτύου των αυτοκινητοδρόμων του, κάθε Παρασκευή και Σάββατο το καλοκαίρι, δηλαδή τις μεγάλες ημέρες αναχώρησης, από σήμερα.

Από τι αποτελείται; Από μεγάλες μαξιλάρες τοποθετημένες σε ήρεμες και σκιασμένες περιοχές, συνοδευόμενες από μάσκες ύπνου και ωτοασπίδες, ακόμη και «κουκούλια», ειδικά σχεδιασμένα από την start-up Nap&Up για να απομονώνεται ο οδηγός από τον περιβάλλον και να κοιμάται ευκολότερα και καλύτερα. Υπάρχουν επίσης ακουστικά ήχου, τα οποία μεταδίδουν podcast που βοηθούν στον ύπνο! Όλος αυτός ο εξοπλισμός, προφανώς καθαρίζεται και απολυμαίνεται δεόντως ύστερα από κάθε χρήση. 

Εθνική οδός

Επιπλέον, ένας προπονητής βρίσκεται εκεί για να διδάξει διατάσεις που μειώνουν το άγχος που σχετίζεται με την οδήγηση ή διευκολύνουν το ήπιο ξύπνημα. Τόσες πολλές υπηρεσίες που προσφέρονται δωρεάν, όπως και μια εφαρμογή που σου επιτρέπει να αξιολογήσεις το επίπεδο εγρήγορσής σου σε 30 δευτερόλεπτα!

Αναρωτιέται βέβαια ο καθένας από εμάς, πόσοι άνθρωποι μπορούν να αποκοιμηθούν υπό τέτοιες συνθήκες; Ειδικά αν υπάρχουν παιδιά ή/και πολύτιμα αντικείμενα μέσα στο αυτοκίνητο που χρειάζονται επίβλεψη. Εκτός κι αν είναι ήδη εξουθενωμένοι και κοιμούνται όρθιοι. Παρόλα αυτά η ιδέα της Vinci Autoroutes είναι αξιέπαινη. 

Εμείς από τη μεριά μας, με δεδομένες της ελληνικές συνθήκες, να υπενθυμίσουμε ότι επιβάλλεται να σταματάτε συχνά (τουλάχιστον 15’ κάθε δύο ώρες συνεχούς οδήγησης) και να μην τρώτε βαριά γεύματα σε αυτά τα διαλείμματα, διότι η πέψη προκαλεί και υπνηλία.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ή φαΐ ή οδήγηση! Διαλέξτε!

Να κοιμάστε καλά πριν από την αναχώρηση (τουλάχιστον οκτώ ώρες), να ενυδατώνεστε τακτικά κατά τη διάρκεια του ταξιδιού και να αποφεύγετε την οδήγηση μεταξύ 22:00 και 06:00. Εάν δε, υπάρχει δεύτερος οδηγός στο αυτοκίνητο, σε κάθε στάση να αλλάζετε.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube