DRIVE Safe: Με 5 km/h χαμηλότερη ταχύτητα θα είχε σωθεί [video]

DRIVE Safe: Με 5 km/h χαμηλότερη ταχύτητα θα είχε σωθεί [video]

Μόλις 5 km/h μεγαλύτερη ταχύτητα μπορεί να στοιχίσουν μια ζωή. Ο σεβασμός στα όρια ταχύτητας δεν σηκώνει τον παραμικρό συμβιβασμό.

Ορισμένες φορές η διαφορά από το οριακό «παραλίγο» που ξεστομίζεις ανακουφισμένος ως την απόλυτη καταστροφή είναι πολύ μικρή: Μόλις 5 km/h. Στο video που ακολουθεί θα καταλάβεις τι ακριβώς εννοούμε.

Στις δύο δοκιμές, ένα αυτοκίνητο κινείται με διαφορά ταχύτητας μόλις 5 km/h. Με 60 και 65 km/h. Πίσω από το τιμόνι είναι ο ίδιος άνθρωπος. Οι συνθήκες του δρόμου είναι ακριβώς ίδιες (ελαστικά, κατάσταση οχήματος, πρόσφυση ασφάλτου). Πίσω από το τιμόνι βρίσκεται ο ίδιος εξειδικευμένος οδηγός ο οποίος φρενάρει με τον ίδιο τρόπο, στο ίδιο σημείο. Στην πρώτη περίπτωση, σταματά εγκαίρως ώστε να αποφύγει τη σύγκρουση με ένα εμπόδιο. Το οποίο θα μπορούσε να είναι ένας πεζός. Στη δεύτερη περίπτωση τον χτυπά, και μάλιστα τη στιγμή της σύγκρουσης έχει περίπου 25 km/h. Αρκετή για να προκαλέσει στον πεζό σοβαρό τραυματισμό ή και θάνατο.

Τα γενικά όρια ταχύτητας στην Ελλάδα είναι 50 km/h για τις αστικές περιοχές, 90 km/h για τους δρόμους ταχείας κυκλοφορίας 130 km/h για τους αυτοκινητόδρομους. Κατά τόπους, ειδική σήμανση ορίζει τα επιμέρους όρια πιο συγκεκριμένα, ανάλογα με τις κυκλοφοριακές συνθήκες. Ο σεβασμός στα όρια ταχύτητας δεν σηκώνει «εκπτώσεις» και συμβιβασμούς.

Για να γίνει πιο κατανοητή η διαφορά, να δώσουμε ένα άλλο παράδειγμα. Ένα αυτοκίνητο που κινείται με 50 km/h καλύπτει 14 m/sec. Άρα 28 m/sec όταν κινείται με 100 km/h. Ο χρόνος αντίδρασης του μέσου οδηγού σε μια επικίνδυνη κατάσταση που θα προκύψει ξαφνικά είναι ένα δευτερόλεπτο.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις που κάνουμε στο DRIVE, ένα Audi A1 χρειάζεται 9 m για να ακινητοποιηθεί από τα 50 km/h, και 35 m από τα 100 km/h. Αυτό σημαίνει ότι το αυτοκίνητο που κινείται με 50 km/h θα έχει σταματήσει σε 23 μέτρα, ενώ το αυτοκίνητο που κινείται με 100 km/h θα καλύψει άλλα 5 μέτρα με αυτή την ταχύτητα, μέχρι το πόδι του οδηγού να πιέσει το φρένο και να αρχίσει να μειώνει ταχύτητα. Φαντάζεστε πόσα παιδιά, πόσοι πεζοί ή ποδηλάτες μπορεί να κινούνται μέσα σε αυτό το διάστημα;

Δείτε όλα τα video σειράς DRIVE safe εδώ
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube