Δοκιμή παιδικών καθισμάτων: Πέντε μοντέλα προς αποφυγή [video]

Δοκιμή παιδικών καθισμάτων: Πέντε μοντέλα προς αποφυγή [video]

Δεύτερη δοκιμή παιδικών καθισμάτων για το αυτοκίνητο που πραγματοποιήθηκε εφέτος από το Touring Club Suisse. Αυτή τη φορά αξιολογήθηκαν 20 μοντέλα, με το 25% από αυτά με τη σημείωση «μη συνιστώμενο»!

Το Touring Club Suisse (TCS), η μεγαλύτερη ένωση χρηστών οδικών υπηρεσιών στην Ελβετία, κάθε χρόνο δοκιμάζει τα παιδικά καθίσματα που λανσάρονται στην αγορά και μάλιστα σε δική της πέδη. Έτσι διά μέσου των 50 ετών που δοκιμάζει και αξιολογεί παιδικά καθίσματα έχει σχηματίσει μια τράπεζα δεδομένων που περιλαμβάνει κάθε κάθισμα που κυκλοφορεί στην ελβετική, αλλά και στις άλλες ευρωπαϊκές αγορές. Ύστερα λοιπόν από τη δοκιμή, νωρίτερα εφέτος, και την αξιολόγηση 22 παιδικών καθισμάτων, τώρα δοκιμάστηκαν ακόμη 20 μοντέλα που αντιστοιχούν σε διαφορετικά μεγέθη παιδιών.

Όλα τους αξιολογήθηκαν, ελέγχοντας την ασφάλεια, το ευκολία της ορθής τοποθέτησης, την εργονομία και την περιεκτικότητα σε τοξικές ουσίες. Δεκατέσσερα από αυτά αξιολογήθηκαν ως «ιδιαίτερα συνιστώμενα». Ανάμεσά τους, μια ιδιαίτερη μνεία στα προϊόντα της Britax Römer, τα οποία πέτυχαν εξαιρετικές ενδείξεις στον τομέα της ασφάλειας. Στο κριτήριο αυτό, το μοντέλο Baby-Safe 2 i-Size πέτυχε και το υψηλότερο σκορ, με 84%.

Πέντε μοντέλα όμως απορρίφθηκαν. Όλα τους περιέχουν τοξικές ουσίες που θα μπορούσαν να απορροφηθούν είτε από το στόμα είτε το δέρμα των παιδιών. Σημειώστε ότι μεταξύ αυτών των κακών δειγμάτων, δύο δεν έπιασαν καν το μέσο όρο στον τομέα της ασφαλείας: Το Graco Turn2Reach και το Osann Fox.

Σε αυτά τα μοντέλα που δεν συνιστώνται από το TCS, υπάρχει και το νέο φουσκωτό κάθισμα, το Nachfolger Hy5 TT, σχεδιασμένο ειδικά για όσους αλλάζουν τακτικά αυτοκίνητο. Το TCS το έχει εγκαλέσει για τοξικές ουσίες, διότι στον τομέα της ασφάλειας τα πήγε καλά  με 54%.

tcs

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Όλα τα τεστ του TCS, εδώ.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Παιδιά στο αυτοκίνητο: Το νέο πρότυπο ECE R129 ή i-Size

Κι εμείς με τη σειρά μας να σας θυμίσουμε τους βασικούς κανόνες ασφαλείας για την αγορά και τη χρήση του παιδικού καθίσματος
- Διαλέξτε ένα παιδικό κάθισμα με βάση το βάρος και τη σωματική διάπλαση του παιδιού. Υπάρχουν λέσχες στην ΕΕ που εκτελούν τις δικές τους δοκιμές πρόσκρουσης σε όλα τα καθίσματα που κυκλοφορούν. Ενημερωθείτε από αυτές και αποκλείστε αυτά που δεν έχουν αποκομίσει καλή βαθμολογία.
- Μην επιλέγετε με βάση τη μάρκα ή βαρύγδουπες φίρμες. Η αυθεντία σε άλλους τομείς του αυτοκινήτου δεν σημαίνει απαραίτητα και αυθεντία στα παιδικά καθίσματα.
- Στην περίπτωση που το αυτοκίνητό σας διαθέτει βάσεις στήριξης παιδικού καθίσματος Isofix, περιλάβετε επίσης τα καθίσματα Isofix στη λίστα αγοράς, παρότι είναι πιο ακριβά.
- Μην αγοράζετε παιδικά καθίσματα παρά μόνο αυτά που έχουν στην κυρίως σήμανση πορτοκαλί ετικέτα και είναι σύμφωνα με τον κανονισμό ECE R44.04 resp. R129 (για παράδειγμα 04 30 10 27).
- Κάντε μια δοκιμή τοποθέτησης του καθίσματος στο αυτοκίνητό σας. Ελέγξτε ότι η ζώνη είναι αρκετά μακριά, η γεωμετρία της λειτουργεί και ότι το κάθισμα δεν κουνιέται. Το παιδικό κάθισμα πρέπει να τοποθετείται σταθερά, να μην κουνιέται, να μην γέρνει, να μην ανατρέπεται ή ολισθαίνει.
- Βεβαιωθείτε ότι η εγκατάσταση του παιδιού και το κούμπωμα της ζώνης, όπως και οι ρυθμίσεις γίνονται εύκολα.
- Βεβαιωθείτε ότι το κάλυμμα του καθίσματος αφαιρείται, διευκολύνοντας τον καθαρισμό του.

Και τα δέκα συνηθέστερα λάθη στη χρήση παιδικών καθισμάτων
1. Προμήθεια μεταχειρισμένου παιδικού καθίσματος χωρίς γνώση του ιστορικού του.
2. Τοποθέτηση του καθίσματος σε λάθος θέση στην καμπίνα
3. Χρήση του καθίσματος ως υποκατάστατο της κούνιας
4. Εσφαλμένη τοποθέτηση του καθίσματος ή πρόσδεση του παιδιού
5. Εσφαλμένη γωνία κλίσης του καθίσματος
6. Αλλαγή του καθίσματος που «βλέπει» ανάποδα πολύ νωρίς
7. Ένδυση του παιδιού με ογκώδη ρούχα όταν κάθεται στο κάθισμα
8. Αλλαγή του καθίσματος με booster πολύ νωρίς
9. Εσφαλμένη χρήση του booster (ανυψωμένο έδρανο)
10. Χρήση του καθίσματος του αυτοκινήτου και της ζώνης ασφαλείας του πολύ νωρίς

Δείτε στο video τις επιπτώσεις από την ορθή και τη λάθος πρόσδεση ενός παιδιού στο παιδικό κάθισμα

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube