Ανησυχητικές επιδόσεις για τα χαμηλού κόστους λάστιχα [video]

Ανησυχητικές επιδόσεις για τα χαμηλού κόστους λάστιχα [video]

Σύμφωνα με το TCS, τα λάστιχα χαμηλού κόστους κερδίζουν ολοένα και μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς. Με τελικό όμως θύμα την οδική ασφάλεια.

Σύμφωνα με πηγές, φαίνεται πως συνεχίζει να υπάρχει εξέλιξη ελαστικών χαμηλού κόστους, τα οποία όμως δεν είναι και τόσο καλά όσον αφορά την οδική ασφάλεια.

Τα λάστιχα χαμηλού κόστους δεν φημίζονται για τις οδικές ικανότητές τους. Φήμη που επιβεβειώθηκε εν τη πράξη μέσω δοκιμών του Touring Club Suise, όπου οι αποστάσεις ακινητοποίηση  σε βρεγμένο οδόστρωμα, ήταν ιδιαίτερα ανησυχητικές.

Σύμφωνα με τις μετρήσεις του TCS, αυτοκίνητο που φορούσε λάστιχα Double Coin DC99 συνέχιζε να ταξιδεύει με 52 km/h, όταν το ίδιο αυτοκίνητο στο ίδιο πεδίο με Continental Premium Contact 6 είχε ακινητοποιηθεί! Έτσι, η διαφορά απόστασης μεταξύ τους ήταν σχεδόν 25 m!

Φαίνεται πως τα καλά λάστιχα έχουν γίνει πλέον προϊόν... πολυτελείας  

Σε 50 δοκιμές που πραγματοποιήθηκαν, τουλάχιστον επτά μάρκες ελαστικών βρέθηκαν στην κατηγορία «προς αποφυγή»: ROTALLA RH 01, LASSA Driveways , BERLIN TIRES Summer UHP 1 G2, EVERGREEN EH 226, RIKEN Road Performance, DOUBLECOIN DC99 και PREMIORRI Solazo.

Δείτε εδώ τη δοκιμή και την κατάταξη των 50 ελαστικών που δοκιμάστηκαν από το TCS

Λάστιχα

Προφανώς οι πωλήσεις ελαστικών με τέτοιες επιδόσεις πρέπει να αποφεύγονται. Αλλά πρόκειται για ευχολόγιο. Είτε σε κάποιο κέντρο αυτοκινήτου είτε στο διαδίκτυο, τα λάστιχα χαμηλής τιμής αντιπροσωπεύουν το 28% του συνολικού όγκου των επιβατικών ελαστικών. Με άλλα λόγια, όποιος μπαίνει στο διαδίκτυο για να ψάξει βάσει τιμής, τιμές, δεν ενδιαφέρεται για το τι προσφέρει το κάθε λάστιχο στην πραγματικότητα.

Χάρη στη χαμηλή τιμή, η οποία φτάνει να είναι έως και δύο φορές χαμηλότερη από αυτή των ελαστικών από γνωστές εταιρείες, τα οικονομικά λάστιχα βλέπουν τον όγκο των πωλήσεών τους να αυξάνεται πολύ γρήγορα. Να σημειώσουμε ότι τον περασμένο Ιανουάριο μετρήθηκε αύξηση των πωλήσεων τα οικονομικά λάστιχα σχεδόν 21,4%, ενώ οι πωλήσεις των πιο ακριβών, κλασικών ελαστικών μειώθηκαν κατά 2,9%.

Λάστιχα

«Το αυξημένο ενδιαφέρον των αγοραστών για ελαστικά χαμηλού κόστους είναι συνέπεια της οικονομικής πίεσης στον προϋπολογισμό των αγοραστών. Αυτή όμως η τάση που ευτελίζει το προϊόν και παρασύρει όλη την αγορά προς τα κάτω πρέπει να παρακολουθείται πολύ προσεκτικά» δήλωσε ο πρόεδρος του σωματείου ελαστικών της Ελβετίας.  

Ως εκ τούτου, αυτά τα επικίνδυνα μοντέλα ελαστικών κατέγραψαν πωλήσεις-ρεκόρ 19% στο συνολικό μερίδιο αγοράς το πρώτο 6μηνο του έτους. Ενώ, το ποσοστό τα τελευταία χρόνια κυμαινόταν ανάμεσα σε 13 και 16%. Την ίδια περίοδο, τα πιο ακριβά ελαστικά διατηρούν μερίδιο αγοράς 50%, αν και βρίσκονταν στο 59% το πρώτο 6μηνο του 2021.

Λάστιχα

Αυτή η εξέλιξη στην αγορά μπορεί να χαρακτηριστεί με μία λέξη. Ανατιμήσεις. «Ύστερα από μία πρώτη ματιά η μέση τιμή των ελαστικών άρχισε να ανεβαίνει το δεύτερο 6μηνο του 2021, η οποία έφτασε σε πρωτοφανές επίπεδο το δεύτερο 6μηνο του 2022. Το όριο των 100 ευρώ στα λάστιχα επιβατικών αυτοκινήτων ξεπεράστηκε το δεύτερο 6μηνο του 2022. Ξεκίνησε όμως η πτώση της μέσης τιμής τους από τον Ιανουάριο του 2023» περιγράφει το σωματείο ελαστικών.  

Αυτή όμως η πτώση στην τιμή των ελαστικών παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα, για να μπορέσει κάποιος να επωφεληθεί από πιο καλά ελαστικά κατηγορίας τύπου Β, τα οποία έχουν και πολύ παρόμοιες επιδόσεις. Φαίνεται πως τα καλά ελαστικά, έχουν γίνει πλέον προϊόν... πολυτελείας.  

Κλείνοντας να πούμε ότι πολλά βοηθήματα οδήγησης που διαθέτει ένα σύγχρονο αυτοκίνητο ουσιαστικά αδρανοποιούνται με τέτοια λάστιχα χαμηλών επιδόσεων. Με ό,τι σημαίνει αυτό για την ασφάλειά μας.

 

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube