node/36795

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale 1967-1969

Με την Tipo 33 Stradale, η Alfa Romeo εξήψε τα πνεύματα λανσάροντας στο δρόμο ένα αγωνιστικό πρωτότυπο. Μεγαλειώδης αλλά και πανάκριβη, η εμπορική παρουσία της θα παρέμενε στοιχειώδης.

Δύο φορές παγκόσμια πρωταθλήτρια στη Formula 1 το 1950 και το 1951 με τις ανίκητες Alfetta, η Alfa Romeo εγκατέλειψε τους αγώνες για να αφοσιωθεί στο στόχο της να γίνει μεγάλη κατασκευάστρια. 

Με την εξαίρεση της επίσημης παρουσία τους σε διάφορες διοργανώσεις για να προωθήσουν της μπερλίνες και τα σπορ κουπέ της νέας γκάμας τους, οι Μιλανέζοι απείχαν ουσιαστικά από τους αγώνες για 15 χρόνια. 

Αλλά, στην αυγή του 1967, η Casa del biscione ανακοίνωσε την επιστροφή της στο παγκόσμιο πρωτάθλημα αντοχής με την 33, ένα πρωτότυπο με δίλιτρο μοτέρ V8. Στην ΙΑΑ του ίδιου χρόνου, στη Φρανκφούρτη, εμφανίστηκε η Tipo 33 Stradale. Mια μεγαλειώδης εκδοχή δρόμου του αγωνιστικού αυτοκινήτου. 

Από αυτή την τελευταία πήρε την αρχιτεκτονική, αλλά δέκα πόντους πιο μακρύ -μονοκόκ σασί που ενσωμάτωνε λαστιχένια ρεζερβουάρ- και κινητήρα V8 από ελαφρύ κράμα του οποίου η ισχύς είχε κατέβει στα 230 άλογα από τα 250 του αγωνιστικού αυτοκινήτου.

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale
Για να διευκολυνθεί η είσοδος, οι πόρτες πατούσαν σε φίνα σμιλεμένα «τέρματα» στην οροφή και άνοιγαν γενναιόδωρα προς τα πάνω και εμπρός.


Πέρα από τις απύθμενες οδικές υποσχέσεις, η σιλουέτα της Tipo 33 Stradale που υπέγραφε ο Franco Scaglione, πρώην αρχισχεδιαστής του οίκου Bertone, προκαλούσε… εγκεφαλικό. Με μια «πυκνή», σχετικά κοντή, ανάγλυφη ουρά, νευρώδη μουσούδα με πομπέ μοτίβα που κατέληγε σε ένα επίσης πομπέ παρμπρίζ που επεκτεινόταν από τα επίσης βολβοειδή πλευρικά κρύσταλλα και πόρτες-πεταλούδα, η 33 Stradale ήταν ένα αμάλγαμα αισθησιασμού και επιθετικότητας. 

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale

Η ωραία άγνωστη
Το αυτοκίνητο όμως δεν περιοριζόταν σε μια παγωμένη ομορφιά που στόχο είχε να περιδιαβαίνει τα λογής λογής Σαλόνια Αυτοκινήτου μέχρι να έρθει η ώρα που θα βρει τη γωνιά του σε κάποιο μουσείο. Ζυγίζοντας μόλις 700 kg στη ζυγαριά, κατάπινε απνευστί κάθε αντίπαλό του στην κατηγορία μέχρι τα δύο λίτρα και ειδικά την Porsche 911 που με 160 άλογά έμοιαζε και ήταν εμπρός στην 33 Stradale… ψωράλογο.

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale
Χαμηλή, στους 99 πόντους, και παπουτσωμένη με τετράπαχα λάστιχα, η 33 διακήρυττε εύγλωττα τη δύναμή της.


Πιάνοντας στην ευθεία τα 260 km/h, η 33 Stradale μπορούσε ακόμα να βασίζεται στην κυρίαρχη οδική συμπεριφορά της, χάρη στο κεντρικά τοποθετημένο μοτέρ και τα αγωνιστικά άκρα. 

Μολονότι όμως έδειχνε πειθήνια με το προοδευτικό συμπλέκτη και του φουλ συγχρονιζέ σασμάν, από κάτω κρυβόταν ένα κορυφαίο αγωνιστικό αυτοκίνητο, με παραπάνω απαιτήσεις από αυτές που ζητούσε μια τυπική σπορ οδήγηση.

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale

Ταχύτατη, πανάκριβη και εκτός τόπου και χρόνου (με την καλή έννοια, καθότι πρώιμο σούπερκαρ), η Stradale συγκαταλέγεται ανάμεσα στα τρία πιο όμορφα αυτοκίνητα του κόσμου, αν όχι το πιο όμορφο. 

Η προφανής σχεδιαστική ομοιότητα με τη σύγχρονη 8C Competizione παραγωγής επανέφερε το 2007 αυτό το υπέροχο αυτοκίνητο από τη λήθη στο προσκήνιο. 

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale

Στις φωτογραφίες που βλέπετε, τα αυτοκίνητα με τα διπλά φανάρια είναι τα δύο αρχικά πρωτότυπα (#10533.01 και #10533.12) και τα μόνα με αυτή τη διάταξη στα φώτα. Η καροσερί του πρώτου ολοκληρώθηκε από τον Franco Scaglione, φυσικά με το μοντάρισμα των μηχανικών μερών πάνω στο σασί από την Autodelta στο ατελιέ της στο Settimo Milanese. Η καροσερί του δεύτερου, από μαγνήσιο, ξεκίνησε στα χέρια του Scaglione και την ολοκλήρωσε την επόμενη χρονιά η Carrozzeria Marazzi. 

Η διάταξη με τα μονά φανάρια σχεδιάστηκε επίσης από τον Scaglione και αφορούσε τα υπόλοιπα έξι αυτοκίνητα. Οι κανονισμοί για την έγκριση τύπου επέβαλλαν ελάχιστη απόσταση που θα πρέπει να είχαν τα φανάρια από το έδαφος.

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale

Συνολικά από το 1967 έως το 1969 εικάζεται ότι φτιάχτηκαν 18 κομμάτια, αν και μόνο οκτώ είναι επιβεβαιωμένα με την καροσερί του Scaglione. Πάντως τα 18 σασί που λέει ότι ετοίμασε η Carrozzeria Marazzi δεν συμφωνούν απόλυτα με τους αριθμούς πλαισίου. Εκτός από τα παραπάνω οκτώ, πέντε χρησιμοποιήθηκαν για άλλα πρωτότυπα και άλλα πέντε παρέμειναν είτε πειραματικά είτε οτιδήποτε άλλο, αλλά πάντως αδιευκρίνιστα. Σήμερα, στην αγορά του κλασικού αυτοκινήτου μια Tipo 33 Stradale στοιχίζει κατά μέσο όρο 14,5 εκατ. ευρώ.

Alfa Romeo Tipo 33 Stradale

Η Tipo 33 Stradale με μια ματιά|
Κινητήρας 8κύλινδρος σε V
Χωρητικότητα 1.995 cc
Ισχύς 230 PS/8.800 rpm
Ροπή 206 Nm/7.000 rpm
0-100 km/h Λιγότερο από 6”
Τελική ταχύτητα 260 km/h
Παραγωγή 18 σασί μεταξύ 1967 και 1969, οκτώ επιβεβαιωμένα by Scaglione
Τιμή σήμερα 14,5 εκατ. ευρώ

node/39101
Ventouri 260 Atlantique

Venturi 210 & 260 1984-1994: Κόντρα στον καιρό

Καλοαναθρεμμένα και καλά φτιαγμένα, τα Venturi μπορούσαν να τα βάλουν με τα καλύτερα GT της εποχής τους. Ελλείψει φήμης όμως, η πορεία τους είχε κοντά ποδάρια…

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 | Γιάννης Κουτσουφλάκης Επικοινωνία

Venturi 210 & 260 1984-1994: Κόντρα στον καιρό

Διεθνές Σαλόνι του Παρισιού 1984. Στο περιθώριο των τεράστιων κατασκευών με τα αχανή σταντ που φιλοξενούσαν τους μεγάλους της παρισινής έκθεσης, ένα σταντ, μόλις και μετά βίας ταπεινό, προκαλούσε την περιέργεια των επισκεπτών. Κάτω από τη μαρκίζα που έγραφε «Ventury», με την ορθογραφία όπως την βλέπετε, με ένα «y», φιγουράριζε ένα κεντρομήχανο κουπέ. 

Με το «καλημέρα», ο σπορ προσανατολισμός του αυτοκινήτου ήταν δεδηλωμένος. Δημιούργημα του πάθους δύο ανθρώπων, του Gérard Godfroy και του Claude Poiraud, σχεδιαστή και μηχανικού αντίστοιχα, τράβηξε το ενδιαφέρον του Hervé Boulan, ενός επενδυτή o οποίος και κατάρτισε ένα σχέδιο παραγωγής. 

Στη συνέχεια όλα εξελίχτηκαν πολύ γρήγορα, με τη δημιουργία της MVS -Manufacture de Voitures de Sport- και την κατασκευή ενός πρωτοτύπου που φορούσε κινητήρα από Peugeot 505 Turbo. To δημιούργημα αυτό, πολύ βιοτεχνικό, εγκαταλείφθηκε εις όφελος ενός πιο φιλόδοξου πρότζεκτ που για καρδιά του θα είχε τον V6 Turbo PRV, το ίδιο 3λιτρο μοτέρ που φορούσε το Renault 25 V6 Turbo.

Ventouri 260 Atlantique
Ταχύτατο και ομοιογενές, το 260 με τον V6 PRV τούρμπο 2.8 αναδείχτηκε στην πιο επιτυχημένη έκδοση της σύντομης εποποιίας της Venturi.


Τους τρεις άνδρες ήρθε να συνδράμει ο Jean Rondeau. O οδηγός, κατασκευαστής και νικητής των 24 Ωρών του Le Mans του 1980, ενεπλάκη με τη σειρά του σε αυτήν την περιπέτεια για να εξελίξει το σασί και τις αναρτήσεις. Κοντά σε αυτόν και ο Jean-Pierre Beltoise και ο Mauro Bianchi, παλιός οδηγός της Alpine Renault, που συμμετείχαν στις πρώτες δοκιμές εξέλιξης στον δρόμο. 

Με λανσάρισμα το 1986, η τελική έκδοση παραγωγής της Venturi επιβλήθηκε μονομιάς ως μια αδιαμφισβήτητη αισθητική επιτυχία. Προκαλώντας τη σιλουέτα της Lotus Esprit, η γραμμή του αυτοκινήτου συνταίριαζε τη λιτή γοητεία και τα πολύτιμα αεροδυναμικά στοιχεία που του εξασφάλιζαν το καλό πάτημα στον δρόμο σε υψηλή ταχύτητα.

Με αυτοφερόμενο πλαίσιο μεγάλης στρεπτικής ακαμψίας και κοφτερό εμπρός σύστημα με διπλά ψαλίδια και πολλαπλούς συνδέσμους πίσω, η Venturi 260 έκανε πάρτι επίσης και στις φιδίσιες διαδρομές. Σχεδόν σωστό σε επιδόσεις με τον «γηραλέο» κινητήρα PRV, ωρίμασε για τα καλά το 1990, υιοθετώντας τον 2.8 V6 τούρμπο. Ισχυρό, γρήγορο και ελαστικό (430+ Nm από τις 2.000 rpm), αυτό το Venturi φιγουράριζε ανάμεσα στα δέκα ταχύτερα αυτοκίνητα στον κόσμο.

Ventouri 260 Atlantique
Παρότι το μοτέρ δεν είχε ευγενική καταγωγή, έφτανε και αρκούσε στο Venturi για να τα βάζει στον δρόμο με ό,τι καλύτερο (και ακριβότερο) κυκλοφορούσε στην πιάτσα των GT.


Σε αντίθεση όμως με τα δυναμικά πλεονεκτήματα και τη σοβαρότητα στην κατασκευή του, η εμπορική επιτυχία του σημείωνε χαμηλές πτήσεις, αφενός λόγω της ορατότητας, αφετέρου λόγω έλλειψης ενός πραγματικού δικτύου διανομής.

Οι δυσκολίες αυτές έκοβαν την όρεξη όσων θα ήθελαν να επενδύσουν στη διανομή της Venturi ή των εμπόρων που ήδη διατηρούσαν επιχειρήσεις που εμπορεύονταν εξωτικά ή λιγότερο εξωτικά αυτοκίνητα. Κατάσταση που οδήγησε μοιραία στη διακοπή του εγχειρήματος το 1999. Και την κήρυξη πτώχευσης το 2000.

Την ίδια χρονιά, ο Μονεγάσκος Gildo Pallanca Pastor αγόρασε τη Venturi και αποφάσισε να επικεντρωθεί στους ηλεκτροκινητήρες. Αυτή η αλλαγή προσανατολισμού ήταν που γέννησε το περιορισμένης παραγωγής Fétish, το πρώτο ηλεκτρικό σπόρτσκαρ στον κόσμο. Η υποδοχή του Fétish ήταν ενθουσιώδης από το κοινό, οδηγώντας σε ακόμη πέντε καινοτόμα, πρωτότυπα αυτοκίνητα.

Ventouri 260 Atlantique
Καθαρό και λιτό όπως οι γραμμές του αυτοκινήτου, τo ταμπλό και η ατμόσφαιρα της καμπίνας γενικότερα ξεχώριζαν για το καλό γούστο που συνδυαζόταν με ακριβό δέρμα και -κατά περίπτωση- ξύλο -δείτε στην γκάλερι.


Ο ηλεκτρικός πυρετός της Venturi ήταν που την ώθησε να γίνει η πρώτη ομάδα που εντάχθηκε στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula Ε, υπό την ονομασία ROKiT Venturi Racing, με οδηγούς τους Felipe Massa και Edoardo Mortara. Σήμερα, η Venturi ειδικεύεται στην εξέλιξη ηλεκτρικών οχημάτων υψηλής απόδοσης που προορίζονται να σπάσουν ρεκόρ ή να λειτουργήσουν σε ακραίες συνθήκες.

Έναν χρόνο πριν η «θερμική» Venturi κατεβάσει ρολά, τον Ιούλιο του 1998, είχα την τύχη να γνωρίσω τον αντιπρόσωπό της στο Χονγκ Κονγκ. Επρόκειτο για μια τελείως τυχαία γνωριμία, καθώς πιάσαμε κουβέντα στην επίσημη παρουσίαση της Maserati 3200GT στο Polo de Paris. H γνωριμία μας συνεχίστηκε σε ένα εκπληκτικό κινεζικό εστιατόριο (δεν το ’πιανε το μάτι σου) στο 17ο Διαμέρισμα του Παρισιού και την άλλη μέρα που διαμεσολάβησε για να μου δώσουν να κάνω βόλτα με μια Venturi 300 Atlantique. Παίρνοντας έτσι μυρωδιά την ευκαιρία που χάθηκε και, στο μέτρο του δυνατού, που αντιλήφθηκα τη σοβαρότητα της κατασκευής αυτών των αυτοκινήτων.

Ventouri 260 Atlantique

Αν σήμερα θελήσει κάποιος να αποκτήσει μια Venturi 210 ή 260, η υπόθεση δεν είναι πανάκριβη. Για μια 260 Coupé SPC σε πολύ καλή κατάσταση η τιμή δεν υπερβαίνει τις 50 χιλιάδες, ενώ για μια 260 Atlantique θα χρειαστεί μέχρι 70.000. Για μια 210 η τιμή είναι ελαφρώς πιο χαμηλή. 

H Venturi 260 με μια ματιά
Κινητήρας 6κύλινδρος σε V, τούρμπο, στο κέντρο
Χωρητικότητα 2.849 cc
Τροφοδοσία Ψεκασμός πολλαπλών σημείων Renix-EIA, τούρμπο Garrett T3, ιντερκούλερ
Ισχύς 260 PS/5.750 rpm 
Ροπή 432 Nm/2.000 rpm
Κιβώτιο Χειροκίνητο 5τάχυτο
Διαστάσεις 4,09 x 1,70 x 1,17 m
Μεταξόνιο 2,4 m
Ρεζερβουάρ 90 lt
Βάρος 1.265 kg
Φρένα Αεριζόμενα δισκόφρενα σε όλους τους τροχούς, 280 mm εμπρός και πίσω 
Λάστιχα Michelin MXX 205/55 ZR16 εμπρός, Michelin MXX 245/55 ZR16 πίσω
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 5,2”
0-400 m 13,2”
0-1.000 m 24,4”
Τελική ταχύτητα 270 km/h
Κατανάλωση 11,3 lt/100 km
Παραγωγή 264 αυτοκίνητα (1984-1994)
Τιμή σήμερα Από €60.000 έως €75.000 (πολύ καλή έως άριστη κατάσταση) 

node/39087

Στην παραγωγή ξανά η Aston Martin DB5 του James Bond

Η Aston Martin DB5 που οδηγούσε ο James Bond ξαναβγαίνει σε 25 αντίτυπα, με όλα τα gadget του «007» και εξωφρενική τιμή.

Πέμπτη, 28 Μαΐου 2020 | Αλέξης Γαλανόπουλος Επικοινωνία

Στην παραγωγή ξανά η Aston Martin DB5 του James Bond

Η Aston Martin είχε αποκαλύψει εδώ και καιρό τα σχέδιά της για την κατασκευή κάποιων DB5 με τις προδιαγραφές που είχε το αυτοκίνητο του James Bond στην ταινία Goldfinger. Και σήμερα, 55 χρόνια μετά την κατάργηση της DB5, η παραγωγή αυτών των 25 πολύ ξεχωριστών αυτοκινήτων έχει ξεκινήσει.

Η Aston Martin DB5 Goldfinger κατασκευάζεται από το Heritage Division της φίρμας, σε συνεργασία με την EON Productions, την εταιρία παραγωγής των ταινιών James Bond. Κι αυτό γιατί αυτό το «continuation» θα περιλαμβάνει πολλά από τα gadget που είχε και το αυτοκίνητο του Βρετανού πράκτορα, όπως μηχανισμούς δημιουργίας καπνού και ψεκασμού λαδιού πίσω, αναδιπλούμενες πινακίδες κυκλοφορίας, πυροβόλα που αναδύονται από το εμπρός μέρος (μη ενεργά…), οθόνη ραντάρ στο ταμπλό κ.ά.

Για την κατασκευή της «νέας» DB5 συνδυάζεται η προσοχή στη λεπτομέρεια που είχαν οι χειροποίητες Aston Martin εκείνης της εποχής με τη μοντέρνα, σημερινή τεχνολογία, και απαιτούνται 4.500 ώρες δουλειάς. Δεν πρόκειται για αποκατάσταση παλιών DB5, αλλά για καινούργια αυτοκίνητα, φτιαγμένα από το μηδέν, με ατσάλινο πλαίσιο και αλουμινένιο αμάξωμα. Κάτω από το καπό βρίσκεται ένας ατμοσφαιρικός, 5λιτρος 6κύλινδρος με τρία διπλά καρμπιρατέρ SU, που αποδίδει περίπου 290 PS. Το 5άρι κιβώτιο είναι της ZF, και στέλνει την κίνηση σε ένα μηχανικό μπλοκέ διαφορικό.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Σε δημοπρασία η Aston Martin DB5 του James Bond [video]

Η Aston Martin DB5 Goldfinger απευθύνεται στους πιο φανατικούς αλλά και πιο εύπορους φίλους του James Bond, αφού η τιμή της αγγίζει τα €3.000.000 προ φόρων. Μάλιστα, οι 25 αγοραστές δεν θα μπορούν να χαρούν το νέο τους απόκτημα όπου θέλουν, αφού η DB5 Goldfinger δεν διαθέτει έγκριση τύπου για έκδοση πινακίδων και κυκλοφορία στο δρόμο!

Ο υπεύθυνος του Heritage Division της φίρμας, Clive Wilson, δήλωσε: «Είμαστε ενθουσιασμένοι που βλέπουμε την πρώτη νέα DB5 να παίρνει σιγά-σιγά την τελική της μορφή. Έχουν περάσει πάνω από 50 χρόνια από τότε που φτιάχτηκε εδώ ένα τέτοιο μοντέλο. Σήμερα γινόμαστε μέρος της ιστορίας της Aston Martin, κάνουμε κάτι για το οποίο θα έχουμε να λέμε στα εγγόνια μας».

Υπενθυμίζουμε ότι η DB5 Goldfinger αποτελεί το δεύτερο μοντέλο «continuation» της Aston Martin, μετά από την DB4 GT.

[Πηγή: Aston Martin]