Προεδρικό test drive για το νέο FIAT 500 [video]

Προεδρικό test drive για το νέο FIAT 500 [video]

Ο πρόεδρος της FIAT, Olivier François, αναλύει και οδηγεί πρώτος την τρίτη γενιά του FIAT 500.

Ο Olivier François, πρόεδρος της FIAT, εγκαινιάζει την διαδικασία παραγγελιών της ειδικής έκδοσης “La Prima” του νέου 500, πραγματοποιώντας το πρώτο test drive του μοντέλου.

Το ταξίδι ξεκινά από το εργοστάσιο του Mirafiori όπου κατασκευάζεται το νέο ηλεκτρικό 500. Μέσα σε 81 χρόνια, αυτή η τεράστια βιομηχανική μονάδα έγραψε ιστορία για την Ιταλική, αλλά και την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία. Εγκαινιάστηκε το 1939 και σηματοδότησε για τη FIAT το πέρασμα στη σύγχρονη εποχή, ενώ σήμερα αποτελεί ένα από τα μακροβιότερα εργοστάσια αυτοκινήτου στην Ευρώπη. Τώρα ένα νέο κεφάλαιο ανοίγει με την κατασκευή του αμιγώς ηλεκτρικού FIAT 500. Περίπου 1.200 άτομα θα απασχολούνται αποκλειστικά με την παραγωγή του νέου μοντέλου με την ετήσια δυνατότητα παραγωγής των 80.000 μονάδων να μπορεί να αυξηθεί αν κάτι τέτοιο απαιτηθεί. Η συνολική επένδυση που πραγματοποιήθηκε είναι της τάξης των 700 εκατομμυρίων ευρώ, ενώ το νέο ηλεκτρικό 500 σχεδιάστηκε, εξελίχθηκε και κατασκευάζεται στην Ιταλία ως ένα πραγματικό “Made in Italy”και “Made in Turin” προϊόν.

Το επόμενο στάδιο αυτού του πρώτου test drive πραγματοποιείται στο Lingotto, το θρυλικό πρώην εργοστάσιο της Fiat με την χαρακτηριστική πίστα δοκιμών στην οροφή του, όπου δοκιμάστηκε η 1η γενιά του Fiat 500 του 1957. Η εγκατάσταση έχει πλέον εξελιχθεί σε μουσείο που φιλοξενεί και τη γκαλερί Pinacoteca Agnelli. Παράλληλα στον 4ο όροφο το “Virtual Casa 500” αποτελεί μια πρώτη ψηφιακή επαφή του κοινού με την ιστορία του μοντέλου που θα εξελιχθεί στο Casa 500, το οποίο θα ανοίξει τις πόρτες του για το κοινό την άνοιξη του 2021.

FIAT 500 LA PRIMA 1

Το ταξίδι του κ. François με το ηλεκτρικό 500 συνεχίζεται στους δρόμους της πόλης και ολοκληρώνεται στο Monte dei Cappuccini, κοντά στο κέντρο του Τορίνο και δίπλα στην όχθη του ποταμού Πο με τη μοναδική θέα στις Άλπεις. Ένα πραγματικά μοναδικό σημείο για να απολαύσει κανείς μια ηλιόλουστη ημέρα.

Μετά την έκδοση cabrio με την οποία παρουσιάστηκε το νέο μοντέλο, το ηλεκτρικό 500 είναι πλέον διαθέσιμο και στην έκδοση hatchback, η οποία μπορεί να εφοδιαστεί με πανοραμική γυάλινη οροφή. Στην έκδοση “La Prima” hatchback, εκτός από την εντυπωσιακή οροφή μπορεί κανείς να παρατηρήσει τη διαφοροποιημένη –σε σχέση με το cabrio- πόρτα του χώρου αποσκευών, αλλά και το νέο σπόιλερ στην οροφή. Η έκδοση “La Prima” hatchback είναι διαθέσιμη σε τρία γήινα χρώματα, Ocean Green για τη θάλασσα, Mineral Grey για τη Γή και Celestial Blue για τον ουρανό, ενώ είναι πλούσια εξοπλισμένη με στοιχεία όπως: εσωτερικό επενδεδυμένο με οικολογικό δέρμα, full-LED προβολείς, τροχούς diamond-cut 17”, κ.α.

Επίσης το μοντέλο εφοδιάζεται με προηγμένα συστήματα υποβοήθησης οδήγησης (ADAS) που του δίνουν –για πρώτη φορά στην κατηγορία- δυνατότητα αυτόνομης οδήγησης επιπέδου 2. Για πρώτη φορά επίσης μοντέλο της FIAT χρησιμοποιεί το σύστημα πολυμέσων με πλοήγηση UConnect 5, το οποίο διαθέτει οθόνη αφής 10,25” και δυνατότητες συνδεσιμότητας, όπως ασύρματη σύνδεση με κινητά μέσω των εφαρμογών CarPlay / Android Auto.

FIAT 500 LA PRIMA 2

Κίνηση στο μοντέλο δίνει ένας ηλεκτροκινητήρας με απόδοση 118 PS (87 kW). Η επιτάχυνση 0-100km/h ολοκληρώνεται σε 9” (0-50 km/h σε 3,1”) ενώ η τελική ταχύτητα είναι ηλεκτρονικά περιορισμένη στα 150 km/h. Όπως ορίζει η νομοθεσία, το ηλεκτρικό 500 εξοπλίζεται με σύστημα AVAS που εκπέμπει ήχο προειδοποίησης των πεζών σε ταχύτητες έως 20 km/h. Ειδικά για το μοντέλο, η FIAT επέλεξε τον χαρακτηριστικό ήχο του Amacord του Nino Rota θέλοντας να αναδείξει το ιταλικό του ταπεραμέντο.

Οι μπαταρία λιθίου που είναι τοποθετημένη στο πάτωμα του αυτοκινήτου έχει χωρητικότητα 42 kWh και επιτρέπει αυτονομία έως 320 km (WLPT) ανάμεσα σε κάθε φόρτιση. Με τον ταχυφορτιστή 85kW, η μπαταρία χρειάζεται 35 λεπτά για να φτάσει στο 80% της ενέργειάς της, ενώ όπως αναφέρει η FIAT μέσα σε 5 λεπτά έχει προστεθεί αρκετή ενέργεια για αυτονομία 50 km. Φυσικά υπάρχει και η δυνατότητα φόρτισης μέσω οικιακής πρίζας, ή με το σύστημα Easy Wallbox.

FIAT 500 LA PRIMA 3

Ο οδηγός μπορεί να επιλέξει ανάμεσα σε τρία προγράμματα οδήγησης – Normal (κανονική λειτουργία), Range (οδήγηση μόνο με το πεντάλ του γκαζιού) και Sherpa (ειδική λειτουργία εξοικονόμησης ενέργειας ώστε να φτάσει το όχημα στον κοντινότερο σταθμό φόρτισης).

Τέλος, οι πρώτες παραδόσεις του νέου FIAT 500 θα πραγματοποιηθούν προς τα τέλη Οκτωβρίου.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube