Η Ford Mustang Mach-E μας δείχνει το μέλλον! [video]

Η Ford Mustang Mach-E μας δείχνει το μέλλον! [video]

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Ford, η πληθωρική Mustang Mach-E ανέλαβε να μεταφέρει τη φίρμα και το κοινό της στη νέα εποχή της αυτοκίνησης. Και το έπραξε με τρόπο εμφατικό και χωρίς να ακυρώσει το παρελθόν της.

Για την μετάβασή τους στην ηλεκτρική εποχή της αυτοκίνησης οι περισσότεροι κατασκευαστές προτίμησαν να δημιουργήσουν κάτι εντελώς καινούργιο σε σειρά μοντέλων, λογότυπων και ονοματοδοσίας. Η Ford από την πλευρά της έπραξε κάτι που ελάχιστοι κατασκευαστές τόλμησαν. Πάτησε στο ένδοξο παρελθόν της και διεύρυνε την οικογένεια της θρυλικής Mustang με ένα πλήρως ηλεκτρικό SUV μοντέλο, το οποίο δεν ήρθε για να βάλει τελεία στις πέντε δεκαετίες ζωής της Mustang, αλλά να δώσει συνέχεια.

Σεβόμενη το παρελθόν της
H Mustang Mach-E σχεδιάστηκε από μια κόλλα λευκό χαρτί και εξελίχθηκε από την αρχή ως αμιγώς ηλεκτρικό όχημα. Η σχεδιαστική ομάδα της Ford κατάφερε να δημιουργήσει ένα αμάξωμα που θέλοντας και μη τραβάει τα βλέμματα, όπως ακριβώς και σπορ πρόγονοί του. Οι δυναμικές γραμμές, τα εντυπωσιακά φώτα LED εμπρός και πίσω, το τόξο της οροφής σε διαφορετικό χρώμα που εκφράζει την κουπέ γραμμή και οι έντονες ακμές που χαρακτηρίζουν την Mach-E σε όλες τις επιφάνειες, συνθέτουν ένα οπτικό αποτέλεσμα που δεν περνά απαρατήρητο.

H Mustang Mach-E, διατίθεται σε δύο εκδόσεις: η πρώτη εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα που δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς, ενώ η δεύτερη και στους τέσσερις τροχούς, με δύο ηλεκτροκινητήρες και επιδόσεις που παραπέμπουν σε σούπερκαρ, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα 3,7’’ για το 0-100 km/h που υπόσχεται η κορυφαία σπορ έκδοση GT.

Mustang Mach-E

Η πισωκίνητη Mustang Mach-E αποδίδει 269 PS στην έκδοση με τη μικρή μπαταρία (75 kWh) και 294 PS στη μεγαλύτερη (98 kWh), με τη ροπή να είναι σταθερή στα 430 Nm, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,1 και 6,2’’ αντίστοιχα. H αυτονομία ανέρχεται σε 440 και 610 km σύμφωνα πάντα με τη μπαταρία που εφοδιάζει το μοντέλο (standard range ή extended range).

Στην περίπτωση της τετρακίνητης Mach-E, στην standard-range έκδοση η ισχύς είναι και πάλι 269 PS, σκαρφαλώνει όμως στους 351 PS με τη μεγάλη μπαταρία (ροπή ίδια στα 580 Nm), με το «0-100» να επιτυγχάνεται σε 5,6 και 5,1’’ αντίστοιχα. Στην κορυφή της γκάμας, η Ford, τοποθετεί τη Mach-E GT. Tετρακίνητη, με στάνταρντ extended-range στη μπαταρία και ισχύ 487 PS με 860 Nm ροπής, είναι και με τη βούλα, το δεύτερο πιο ισχυρό αυτοκίνητο παραγωγής της εταιρείας μετά το εξωτικό Ford GT.

Η νέα πλατφόρμα πάνω στην οποία χτίστηκε η Mach-E, αποτελεί προϊόν της Ford Team Edison και φέρει την μπαταρία ιόντων λιθίου στο κέντρο του δαπέδου, ανάμεσα στους δυο άξονες, ώστε να επιτυγχάνεται χαμηλό κέντρο βάρους και σωστό ζύγισμα. Είτε βέβαια εφοδιάζεται με τη μπαταρία των 288 κυψελών ή 75 ωφέλιμων kWh, είτε με αυτή των 376 κυψελών με την αποθηκευτική ικανότητα των 98 kWh, οι μπαταρίες της ηλεκτρικής Mustang φέρουν ένα προηγμένο σύστημα θέρμανσης και ψύξης με χρήση υγρού, το οποίο ρυθμίζει αναλόγως τη θερμοκρασία λειτουργίας τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή απόδοση σε ακραίες καιρικές συνθήκες ή σε διαρκή οδήγηση με υψηλές ταχύτητες.

Σε ότι αφορά τα της φόρτισης, με το wallbox της Ford ισχύος 7,4 kW ή 11 kW, η μπαταρία του αυτοκινήτου μπορεί σε διάστημα 6 έως 8 ωρών να φορτίσει από το 10% στο 80% της χωρητικότητάς της. Εξυπακούεται πως το αυτοκίνητο είναι συμβατό σε φόρτιση συνεχούς ρεύματος (DC), ενώ όταν φορτίζεται με ισχύ έως 150 kW σε έναν ταχυφορτιστή, η πισωκίνητη Mustang Mach-E με extended-range μπαταρία ανακτά κατά μέσο όρο 119 km αυτονομίας σε χρόνο 10’, ενώ θα αγγίξει το 80%, σε μάξιμουμ 45‘.

Mustang Mach-E

Καλώς ήρθατε στην ψηφιακή εποχή
Η Mach-E, προσφέρει όμως κι ένα εξίσου προηγμένο τεχνολογικό υπόβαθρο σε ότι αφορά τα υπόλοιπα στοιχεία εξοπλισμού της. Ο οδηγός, μπορεί εύκολα να προσαρμόσει το όχημα στις ανάγκες του επιλέγοντας μεταξύ τριών προγραμμάτων: Το πρόγραμμα Active, εστιάζει στην αθόρυβη λειτουργία. Στο προφίλ Untamed «απελευθερώνονται» όλες οι δυνατότητες Mach-E ενισχύοντας τα σπορ χαρακτηριστικά του οχήματος, ενώ στο πρόγραμμα Whisper, το όχημα προσαρμόζεται στην όσο το δυνατόν πιο ήρεμη εμπειρία ταξιδιού.

Επιπλέον, στην κορυφαία έκδοση της σειράς την Mach-E GT, προσφέρεται και το πρόγραμμα Untamed Plus που αφήνει σχεδόν ελεύθερο το όχημα από ηλεκτρονικά συστήματα για ατελείωτες ώρες διασκέδασης... στην πίστα και μόνο. Διότι η Ford δίνει το «ελεύθερο» στον οδηγό της Mach-E GT να ενεργοποιήσει το εν λόγω πρόγραμμα μόνο σε περιβάλλον πίστας.

Στο τεχνολογικό μπουκέτο του μοντέλου, θα συναντήσει επίσης κανείς το σύστημα Intelligent Range που υπολογίζει με ακρίβεια την υπολειπόμενη αυτονομία σύμφωνα με το στυλ οδήγησης σας, τη νέα γενιά του συστήματος SYNC το οποίο επιτρέπει την εξατομίκευση 80 και πλέον ρυθμίσεων του οχήματος, το Intelligent Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Lane Centring, το Active Park Assist 2.0 (πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ελιγμών στάθμευσης σε παράλληλους και κάθετους χώρους), το Pre-Collision Assist με Auto Emergency Braking, το Lane-Keeping System με Blind Spot Assist, ενώ προεγκατεστημένα χωρίς κάποια έξτρα χρέωση είναι τα Apple CarPlay και Android Auto, με την οθόνη αφής full HD των 15,5” να υποστηρίζει ποικίλες εφαρμογές για κάθε ανάγκη.

Mustang Mach-E

Ειδική μνεία αξίζει βέβαια και η εφαρμογή FordPass. Μέσω αυτής μπορεί κανείς να ελέγχει από το smartphone του το αυτοκίνητό από απόσταση. Να ρυθμίζει παραμέτρους όπως τη φόρτιση, να εντοπίζει στο χάρτη το ακριβές σημείο στο οποίο έχει παρκάρει, να χρησιμοποιεί το κινητό αντί κλειδιού, να ρυθμίζει τη θερμοκρασία που επιθυμεί στην καμπίνα, να «κατεβάζει» εκτενείς αναφορές που σχετίζονται με πρόσφατα ταξίδια ώστε να αναλύει καλύτερα τη χρήση και το κόστος ενέργειας και πολλά ακόμα ωραία «gadgets». Πρόκειται για μία από τις καλύτερες (αν όχι την καλύτερη) εφαρμογή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και μοντέλου.

Δείτε ποια έκδοση της Mustang Mach-E σας ταιριάζει και διαμορφώστε την OnLine εδώ.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube