Ford Mustang Mach-E: Ζητείται αντίπαλος [video]

Ford Mustang Mach-E: Ζητείται αντίπαλος [video]

Η Mustang Mach-E είναι το μοντέλο που αναλαμβάνει το πέρασμα της Ford στην νέα εποχή της αυτοκίνησης. Και το πράττει με τρόπο που δεν αφήνει περιθώριo αμφισβήτησης.

Η Ford, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, προχώρησε σε μια κίνηση που ελάχιστοι κατασκευαστές θα τολμούσαν ή έστω θα τους περνούσε από το μυαλό. Μεγάλωσε την οικογένεια της θρυλικής Mustang, προσθέτοντας σε αυτήν, ένα νέο μέλος. Πλήρως ηλεκτρικό και SUV! Κι αν αυτό δεν είναι μια επαναστατική κίνηση στα 55+ χρόνια πορείας της Mustang, τότε τι μπορεί να θεωρηθεί επαναστατικό;

Με πιο απλά λόγια, ο στόχος ήταν να κατασκευαστεί ένα ηλεκτρικό SUV που να δικαιολογεί το όνομα «Mustang» και παράλληλα να υιοθετεί μια εντελώς νέα φιλοσοφία στον τρόπο που αλληλεπιδρά με τον οδηγό του.

Από το Model T στη Mach-E
H Mustang Mach-E γεννήθηκε ηλεκτρική. Σχεδιάστηκε δηλαδή και εξελίχθηκε από το μηδέν ως τέτοια. Μάλιστα, ο ίδιος ο Bill Ford έσπευσε να χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή το ίδιο επαναστατική όσο υπήρξε για την εταιρεία, αλλά και για ολόκληρη την αυτοκίνηση, η δημιουργία του Model T. 

ford

Για την κίνηση της RWD έκδοσης της Mustang Mach-E φροντίζει ένας ελαιόψυκτος ηλεκτροκινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) στον πίσω άξονα, ενώ ένας αντίστοιχος βρίσκεται και στον εμπρός στην έκδοση AWD .

Η πισωκίνητη Mustang Mach-E αποδίδει 269 PS στην έκδοση με τη στάνταρ μπαταρία (75 kWh) και 294 PS με τη μεγάλη (98 kWh), με τη ροπή να είναι σταθερή στα 430 Nm, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,1 και 6,2’’ αντίστοιχα. H αυτονομία ανέρχεται σε 440 και 610 km σύμφωνα πάντα με την μπαταρία που εφοδιάζει το μοντέλο -standard range ή extended range.

Στην περίπτωση της τετρακίνητης Mach-E, στην έκδοση standard-range, η ισχύς είναι και πάλι 269 PS σκαρφαλώνει όμως στους 351 PS με τη μεγάλη μπαταρία (ροπή ίδια στα 580 Nm), με το 0-100 να επιτυγχάνεται σε 5,6 και 5,1’’ αντίστοιχα. Στην κορυφή της γκάμας, η Ford, τοποθετεί τη Mach-E GT. Tετρακίνητη, με στάνταρντ extended-range μπαταρία με 487 PS και 860 Nm. Και φυσικά, το καθ' όλα εντυπωσιακό 3,7’’ για τα πρώτα 0-100 km/h από στάση...

ford

Σε ό.τι αφορά τη φόρτιση της Mustang Mach-E, με το wallbox της Ford ισχύος 7,4 kW ή 11 kW, η μπαταρία του αυτοκινήτου μπορεί σε διάστημα 6-8 ωρών να φορτίσει από το 10% στο 80% της χωρητικότητάς της. Εξυπακούεται πως το αυτοκίνητο είναι συμβατό σε φόρτιση συνεχούς ρεύματος (DC). Όταν φορτίζεται με ισχύ έως 150 kW σε ταχυφορτιστή, η πισωκίνητη Mustang Mach-E με μπαταρία extended-range ανακτά κατά μέσο όρο 119 km αυτονομίας σε χρόνο 10’, ενώ θα αγγίξει το 80%, σε 45 λεπτά μάξιμουμ .

Hi-tech ως το μεδούλι
Η Mach-E, προσφέρει όμως κι ένα εξίσου προηγμένο τεχνολογικό υπόβαθρο σε ό,τι αφορά τα λοιπά στοιχεία του εξοπλισμού της. Ο οδηγός μπορεί εύκολα να προσαρμόσει το αυτοκίνητο στις ανάγκες του, επιλέγοντας μεταξύ τριών προγραμμάτων: Tο πρόγραμμα Active εστιάζει στην αθόρυβη λειτουργία. Στο προφίλ Untamed απελευθερώνονται όλες οι δυνατότητες Mach-E, ενισχύοντας τα σπορ χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, ενώ στο πρόγραμμα Whisper, η Mach-E προσαρμόζεται στην όσο το δυνατόν πιο ήρεμη εμπειρία ταξιδιού.

ford

Στο τεχνολογικό μπουκέτο, ο οδηγός της Mach-E υποστηρίζεται και ενημερώνεται από ένα πλήθος συστημάτων υποβοήθησης, ενημέρωσης και ψυχαγωγίας. Μεταξύ πολλών άλλων λοιπόν, υπάρχει το σύστημα Intelligent Range υπολογίζει με ακρίβεια την υπολειπόμενη αυτονομία σύμφωνα με το στιλ της οδήγησής του. Η νέα γενιά του συστήματος SYNC επιτρέπει την εξατομίκευση 80 και πλέον ρυθμίσεων του αυτοκινήτου. Το Intelligent Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Lane Centring αναλαμβάνει να φέρει σε πέρας το επιτρεπόμενο από τον νόμο επίπεδο αυτόνομης οδήγησης. Το Active Park Assist 2.0, ένα πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ελιγμών στάθμευσης, παρκάρει τη Mach-E σε παράλληλους και κάθετους χώρους. Το Pre-Collision Assist με Auto Emergency Braking αναλαμβάνει την προετοιμασία του αυτοκινήτου και τον χειρισμό των φρένων να για οποιοδήποτε λόγο δεν το κάνει ο οδηγός. Και τέλος, το Lane-Keeping System με Blind Spot Assist αναλαμβάνει να σε κρατά κεντραρισμένο στη λωρίδα σου, εποπτεύοντας ταυτόχρονα τις «τυφλές» γωνίες. Όσο για συ συνδεσιμότητα, υπάρχουν προεγκατεστημένα χωρίς έξτρα χρέωση τα Apple CarPlay και Android Auto, με την οθόνη αφής full HD των 15,5” του συστήματος ενημέρωσης και ψυχαγωγίας να υποστηρίζει ποικίλες εφαρμογές για κάθε ανάγκη.

Ειδική μνεία ωστόσο, αξίζει η εφαρμογή FordPass. Διά μέσου αυτής μπορείς να ελέγχεις από το smartphone το αυτοκίνητό από απόσταση: Να ρυθμίζεις παραμέτρους όπως τη φόρτιση. Να εντοπίζεις στο χάρτη το ακριβές σημείο στο οποίο έχει παρκάρει. Να χρησιμοποιείς το κινητό αντί κλειδιού. Να ρυθμίζεις τη θερμοκρασία που επιθυμείς στην καμπίνα. Να κατεβάζεις εκτενείς αναφορές που σχετίζονται με πρόσφατα ταξίδια για να αναλύεις καλύτερα τη χρήση και το κόστος ενέργειας. Και πολλά ακόμα ωραία «γκάτζετ»... Το FordPass αναμφισβήτητα αποτελεί μία από τις καλύτερες (αν όχι την καλύτερη) εφαρμογή που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην αγορά, ανεξαρτήτως κατασκευαστή και μοντέλου. 

Επιπλέον, η Ford καταργεί τώρα και τα τέλη συνδρομής για τις περισσότερες από τις συνδεδεμένες υπηρεσίες της, εξοικονομώντας έτσι για τους οδηγούς έως και €600 καθ’ όλη τη διάρκεια ζωής της Mach-E.

Η Mustang Mach-E ξεκινά στην ελληνική αγορά από τις €55.711 (€49.711 με επιδότηση) για την πισωκίνητη έκδοση των 269 PS  με την μπαταρία των 75 kWh. Η ισχυρότερη RWD με τους 294 PS  και την 98άρα μπαταρία τιμάται €61.082 (€55.082 με επιδότηση).

Σε ό,τι αφορά της τετρακίνητες εκδόσεις, η 75άρα με τους 269 PS κοστίζει €61.598 (€55.598 με επιδότηση), ενώ η 98άρα των 351 PS, €66.836. Σύντομα αναμένεται και στη χώρα μας η top of the line έκδοση «GT» με τους 487 ίππους και τα 860 Nm. 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube