Ford Mustang Mach-E: H εποχή της αναγέννησης [video]

Ford Mustang Mach-E: H εποχή της αναγέννησης [video]

Η Ford συνθέτει σε ένα αυτοκίνητο το παρελθόν και το μέλλον σε τέλειες αναλογίες. Η νέα Mustang Mach-E επαναστατεί, φέρνοντας τα πάνω κάτω στην κλάση των ηλεκτρικών οχημάτων.

Θέλει θάρρος και γνώση για να πετύχεις κάτι μοναδικό, καινοτόμο, επαναστατικό. Η Ford, πίστεψε στις δυνάμεις της και με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον, έπραξε κάτι που ελάχιστοι κατασκευαστές θα τολμούσαν ή έστω θα σκεφτόντουσαν. Επέκτεινε την οικογένεια της θρυλικής Mustang με ένα νέο πλήρως ηλεκτρικό SUV μοντέλο! Κι αν αυτό δεν είναι μια επαναστατική κίνηση στα 55 χρόνια ζωής της Mustang, τότε τι μπορεί να θεωρηθεί επαναστατικό;

Το πρώτο αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο της Ford
Η αμιγώς ηλεκτρική Mustang Mach-E, είναι το πρώτο μοντέλο μαζικής παραγωγής το οποίο η Ford δημιούργησε εξ’ αρχής ως ηλεκτροκίνητο. Μάλιστα, ο ίδιος ο Bill Ford, έσπευσε να χαρακτηρίσει την κίνηση αυτή το ίδιο επαναστατική όσο υπήρξε για την εταιρεία αλλά και για ολόκληρη την αυτοκίνηση η δημιουργία του Model T! Θέλοντας δε να συνδέσει το παρελθόν με το μέλλον της Ford, απαίτησε η παραγωγή της Mustang Mach-E να λάβει χώρα στις εγκαταστάσεις της φίρμας που βρίσκονται δίπλα από την πρώτη μονάδα που δημιούργησε ο Henry Ford στο Ντιτρόιτ... 

Ford

Το πρώτο SUV μοντέλο της οικογένειας Mustang, διατίθεται σε δύο εκδόσεις: η πρώτη εφοδιάζεται με έναν ηλεκτροκινητήρα που δίνει κίνηση στους πίσω τροχούς, ενώ η δεύτερη είναι τετρακίνητη, με δύο ηλεκτροκινητήρες και επιδόσεις που παραπέμπουν σε σούπερκαρ, όπως άλλωστε μαρτυρούν και τα 3,7’’ για το 0-100 km/h που υπόσχεται η κορυφαία έκδοση GT. 

Η νέα πλατφόρμα πάνω στην οποία χτίστηκε η Mustang Mach-E, αποτελεί προϊόν της Ford Team Edison και φέρει την μπαταρία ιόντων λιθίου στο κέντρο του δαπέδου, ανάμεσα στους δυο άξονες, ώστε να επιτευχθεί χαμηλό κέντρου βάρους και τέλειο ζύγισμα ανάμεσα στους εμπρός και τους πίσω τροχούς.

Ανάλογα με την έκδοση, η Mach-E, εξοπλίζεται είτε με μια μπαταρία 288 κυψελών, 75 ωφέλιμων kWh, είτε με μία 376 κυψελών, με την ωφέλιμη αποθηκευτική ικανότητα να αυξάνεται στις 98 kWh. Ασχέτως κυψελών και χωρητικότητας, οι μπαταρίες της ηλεκτρικής Mustang φέρουν ένα προηγμένο σύστημα θέρμανσης και ψύξης με χρήση υγρού, το οποίο ρυθμίζει αναλόγως τη θερμοκρασία λειτουργίας τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή απόδοση σε ακραίες καιρικές συνθήκες ή σε διαρκή οδήγηση με υψηλές ταχύτητες.

Ford

Για την κίνηση της πισωκίνητης έκδοσης, φροντίζει ένας ελαιόψυκτος ηλεκτροκινητήρας εναλλασσόμενου ρεύματος (AC) στον πίσω άξονα, ενώ ένας αντίστοιχος βρίσκεται και στον εμπρός άξονα στις τετρακίνητες εκδόσεις.

Η πισωκίνητη Mustang Mach-E αποδίδει 269 PS στην έκδοση με τη μικρή μπαταρία και 294 PS στη μεγαλύτερη, με τη ροπή να είναι σταθερή στα 430 Nm, εξασφαλίζοντας επιτάχυνση 0-100 km/h σε 6,1 και 6,2’’ αντίστοιχα. H αυτονομία ανέρχεται σε 440 και 610 km σύμφωνα πάντα με τη μπαταρία που εφοδιάζει το μοντέλο (standard range ή extended range). 

Στην περίπτωση της τετρακίνητης Mach-E, στην standard-range έκδοση η ισχύς είναι και πάλι 269 PS, σκαρφαλώνει όμως στους 351 PS με τη μεγάλη μπαταρία (ροπή ίδια, στα 580 Nm), με το «0-100» να επιτυγχάνεται σε 5,6 και 5,1’’ αντίστοιχα. Στην κορυφή της γκάμας, η Ford, τοποθετεί τη Mach-E GT, η οποία είναι τετρακίνητη, με στάνταρντ extended-range στη μπαταρία και απόδοση 487 ίππων με 860 Nm και το καθόλα εντυπωσιακό 3,7’’ για τα πρώτα 0-100 km/h από στάση. 

Ford

Σε ότι αφορά τη φόρτιση της Mustang Mach-E, με το wallbox της Ford, ισχύος 7,4 kW ή 11 kW, η μπαταρία του αυτοκινήτου μπορεί σε διάστημα 6 έως 8 ωρών να φορτίσει από το 10% στο 80% της χωρητικότητάς της. Εξυπακούεται πως το αυτοκίνητο είναι συμβατό σε φόρτιση συνεχούς ρεύματος (DC), ενώ όταν φορτίζεται με ισχύ έως 150 kW σε έναν ταχυφορτιστή, η πισωκίνητη Mustang Mach-E με extended-range μπαταρία ανακτά κατά μέσο όρο 119 km αυτονομίας σε χρόνο 10 λεπτών.

Από πλευράς εμβέλειας ή αλλιώς αυτονομίας, ανάλογα με την έκδοση και την μπαταρία, η Mach-E, προσφέρει από 400 έως 610 km, σύμφωνα πάντα με το πρωτόκολλο μέτρησης WLTP.

Ford

Hi-tech σε κάθε λεπτομέρεια
Πέραν όμως των προηγμένων ηλεκτρικών συστημάτων κίνησης, η Mach-E, προσφέρει κι ένα εξίσου hi-tech τεχνολογικό υπόβαθρο σε ότι αφορά τα λοιπά στοιχεία εξοπλισμού της. Ο οδηγός, δύναται να προσαρμόσει το όχημα στις ανάγκες του, επιλέγοντας μεταξύ τριών προγραμμάτων: Tο πρόγραμμα Active, εστιάζει στην αθόρυβη λειτουργία. Tο προφίλ Untamed «απελευθερώνει» όλες τις δυνατότητες της Mustang Mach-E, ενισχύοντας τα σπορ χαρακτηριστικά του οχήματος, ενώ στο πρόγραμμα Whisper, το όχημα προσαρμόζεται στην όσο το δυνατόν πιο ήρεμη εμπειρία ταξιδιού.

Στο τεχνολογικό μπουκέτο, θα συναντήσει κανείς επίσης το σύστημα Intelligent Range που υπολογίζει με ακρίβεια την υπολειπόμενη αυτονομία σύμφωνα με το στυλ οδήγησης σας, τη νέα γενιά του συστήματος SYNC το οποίο επιτρέπει την εξατομίκευση 80 και πλέον ρυθμίσεων του οχήματος, το Intelligent Adaptive Cruise Control με Stop & Go και Lane Centring, το Active Park Assist 2.0 (πλήρως αυτοματοποιημένο σύστημα ελιγμών στάθμευσης σε παράλληλους και κάθετους χώρους), το Pre-Collision Assist με Auto Emergency Braking, το Lane-Keeping System με Blind Spot Assist, ενώ προεγκατεστημένα χωρίς κάποια έξτρα χρέωση είναι τα Apple CarPlay και Android Auto, με την οθόνη αφής full HD των 15,5” να υποστηρίζει ποικίλες εφαρμογές για κάθε ανάγκη και κάθε γούστο. 

Επίσης, για πρώτη φορά σε κάποιο μοντέλο της Ford, συναντά κανείς την τεχνολογία Phone As A Key, η οποία μέσω Bluetooth ανιχνεύει το smartphone του ιδιοκτήτη της καθώς πλησιάζει στο όχημα, ξεκλειδώνοντας τις πόρτες και επιτρέποντας την εκκίνηση του ηλεκτρικού συστήματος χωρίς τη χρήση κλειδιού.

Η Mustang Mach-E της Ford έχει ως τιμή εκκίνησης στην ελληνική αγορά τα €57.587 (χωρίς να υπολογίζεται η κρατική επιδότηση) για την πισωκίνητη έκδοση των 269 PS με την «75άρα» μπαταρία και φθάνει στην κορυφαία τετρακίνητη version GT των 351 PS στα €68.712.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube

Videos από το DRIVE