Το Ford Fiesta της νέας εποχής [video]

Το Ford Fiesta της νέας εποχής [video]

Η Ford πιστή στις δεσμεύσεις της, φρόντισε ώστε το Fiesta να συνεχίσει να ηγείται και στη νέα εποχή που ανατέλλει στην κλάση των σουπερμίνι αυτοκινήτων.

Εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Και η Ford το γνωρίζει αυτό καλύτερα από τον καθένα. Πριν από περίπου έναν χρόνο είχε υποσχεθεί ότι κάθε νέο ή ανανεωμένο μοντέλο που θα παρουσιάζεται, θα διαθέτει τουλάχιστον μία εξηλεκτρισμένη έκδοση.

Τηρώντας την υπόσχεση της κατά γράμμα, φρόντισε ώστε και το Fiesta, το Νο 1 σε πωλήσεις μοντέλο της εταιρείας στην Ευρώπη, να δεχτεί όλα τα οφέλη αυτής της νέας εποχής. Οφέλη, που δεν περιορίζονται στα του φαίνεσθαι, αλλά στοχεύουν κατευθείαν στην ουσία. Αυτό άλλωστε, μπορεί να το διαπιστώσει κανείς κοιτώντας κάτω από το μοντέρνο παρουσιαστικό του 5θυρου Fiesta.

Δεν χωρά αμφιβολία ότι το σπουδαιότερο ρόλο στο τεχνολογικό «upgrade» του Fiesta συνεχίζει να διαδραματίζει ο 1.000άρης 3κύλινδρος κινητήρας EcoBoost. Το πολυβραβευμένο μηχανικό σύνολο της Ford δεν επαναπαύθηκε στις δάφνες του και εκσυγχρονίστηκε περαιτέρω με ένα ήπια υβριδικό σύστημα.

Έτσι, απέκτησε ακόμα περισσότερη δύναμη και καλύτερα χαρακτηριστικά απόδοσης, φροντίζοντας συγχρόνως και για το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, μειώνοντας κατανάλωση και εκπομπές ρύπων. Εάν σε όλα αυτά προσθέσουμε και τον αναβαθμισμένο σπορ χαρακτήρα του μοντέλου, τότε δικαιωματικά ο τίτλος του πιο «fun-to-drive» σουπερμίνι της αγοράς του ανήκει.

Ford Fiesta mHEV

Το κλειδί της επιτυχίας
Το υβριδικό σύστημα του κινητήρα EcoBoost αποτελείται από μια αερόψυκτη συστοιχία μπαταριών ιόντων λιθίου η οποία λειτουργεί σε τάση 48V, έναν εναλλάκτη-μίζα και το σύστημα που μετατρέπει την κινητική ενέργεια σε ηλεκτρική όταν το αυτοκίνητο επιβραδύνει, προκειμένου να αποθηκεύσει την ενέργεια στην μπαταρία.

Με τη σειρά της, η ενέργεια αυτή βοηθά κατά την επιτάχυνση τροφοδοτώντας τον εναλλάκτη που από γεννήτρια μετατρέπεται σε ηλεκτρικό κινητήρα με μέγιστη ισχύ 11,5 kW. Ο τελευταίος μέσω ιμάντα υποβοηθά τον στροφαλοφόρο άξονα του EcoBoost, οπότε διευκολύνει το έργο του και η κατανάλωση μειώνεται, ειδικά σε συνθήκες κίνησης αστικού περιβάλλοντος.

Η ηλεκτρική συνδρομή μεταφράζεται σε επιπλέον 50 Nm ροπής, τα οποία μάλιστα είναι διαθέσιμα μόλις από τις 1.500 rpm. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως διπλασιάζεται η ροπή του κινητήρα, βελτιώνοντας σημαντικά την απόκριση από τις χαμηλές στροφές λειτουργίας και εξαλείφοντας ουσιαστικά και την όποια υστέρηση εμφάνιζε το τούρμπο.

Η παρουσία του συστήματος mild-hybrid έδωσε στους μηχανικούς της Ford μία ακόμα δυνατότητα: Να μειώσουν τη σχέση συμπίεσης του θερμικού σκέλους της μονάδας, εγκαθιστώντας ταυτόχρονα ένα μεγαλύτερο τούρμπο για υψηλότερη παροχή ισχύος. Αυτό είχε αποτέλεσμα η ισχύς να αυξηθεί στους 155 PS και η ροπή στα 240 Nm στις 2.500 rpm. Στη γλώσσα των αριθμών, το Fiesta απαιτεί 8,9” για το 0-100 km/h, με την τελική ταχύτητα να ανέρχεται σε 219 km/h. Η εργοστασιακή μέση κατανάλωση είναι 4,5 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 103 g/km.

Το Fiesta mHEV διατίθεται σε τρία επίπεδα εξοπλισμού: Το ST-Line με €19.180, το Vignale με €23.013 και το Active X με €20.406. Κάθε μία έκδοση, διαθέτει το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα οπότε είναι στο χέρι του καθενός να επιλέξει εάν επιθυμεί σπορ, πολυτελή ή crossover προσανατολισμό στο Fiesta του.

Το ST-Line έχει 17άρες ζάντες αλουμινίου με σπορ σχεδίαση, σπορ ανάρτηση-καθίσματα-τιμόνι και πεντάλ, κουμπί εκκίνησης, ειδικής σχεδίασης μάσκα, προφυλακτήρες και μαρσπιέ, το infotainment SYNC 3 με οθόνη αφής 8”, cruise control, υποβοήθηση διατήρησης λωρίδας και αυτόματο κλιματισμό.

Ford Fiesta mHEV

Το Vignale από την πλευρά του έχει ειδική μάσκα και προφυλακτήρες, αυτόματους προβολείς, ηλεκτρικά αναδιπλούμενους καθρέφτες, ενεργό cruise control, σύστημα αυτόματου φρεναρίσματος, κάμερα οπισθοπορείας, ημί-δερμάτινα καθίσματα και το υψηλής απόδοσης ηχοσύστημα της B&O με δέκα ηχεία.

Το Active X, υποστηρίζει τον crossover χαρακτήρα με πλαστικά προστατευτικά του αμαξώματος και ποδιές στους προφυλακτήρες, ενώ έχει 1,8 cm μεγαλύτερη απόσταση από το έδαφος, ράγες οροφής, αισθητήρες παρκαρίσματος εμπρός πίσω, ασύρματο κλειδί Ford KeyFree και πέντε προγράμματα οδήγησης αντί για τα τρία που έχουν οι υπόλοιπες εκδόσεις. Στα Normal, Eco και Sport, το Active X προσθέτει τα Slippery και Trail.

Ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο με ένα κλικ
To υψηλό τεχνολογικό υπόβαθρο του Fiesta δεν περιορίζεται μονάχα στα παραπάνω. Το παλμαρέ του, περιλαμβάνει πλήθος προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων όπως αυτόνομη οδήγηση Επιπέδου 2, Adaptive Cruise Control με σύστημα Stop&Go, Speed Sign Recognition και Pre-Collision Assist.

Συνολικά, διαθέτει 15 τεχνολογίες ασφάλειας και υποβοήθησης της οδήγησης που κάνουν την οδηγική εμπειρία πιο άνετη, λιγότερο απαιτητική και σαφώς ασφαλέστερη. Και αν όλα αυτά τα τεχνολογικά συστήματα δεν είναι αρκετά για κάποιους, τότε με το FordPass Connect, η Ford, υπόσχεται να καλύψει τις ανάγκες και των πλέον απαιτητικών καταναλωτών.

Πρόκειται για μια εφαρμογή που διατίθεται τόσο για περιβάλλον iOs όσο και για Android και πρακτικά συγκεντρώνει όλες τις σημαντικές πληροφορίες για το αυτοκίνητο στο smartphone, εξασφαλίζοντας εύκολη επικοινωνία με το δίκτυο της εταιρείας και προβάλλοντας ό,τι χρειάζεται απ’ ευθείας στο infotainment SYNC.

Μέσω του FordPass ο οδηγός μπορεί να κλειδώνει και να ξεκλειδώνει το αυτοκίνητο του από μακριά, να ελέγχει τη στάθμη καυσίμου και τη φόρτιση της μπαταρίας, να λαμβάνει πληροφορίες για την κατάσταση του αυτοκινήτου, όπως για παράδειγμα για την πίεση των ελαστικών. 

Ακόμη, χρησιμοποιώντας το Live Traffic, μπορεί να βλέπει την κίνηση σε πραγματικό χρόνο στις διαδρομές που έχει επιλέξει να κινηθεί, να βρίσκει όλους τους διαθέσιμους χώρους στάθμευσης που υπάρχουν κοντά του, ενώ οποιαδήποτε στιγμή και ώρα χρειαστεί βοήθεια, ένας εκπρόσωπος μέσω της εφαρμογής θα είναι εκεί για να επιλύσουν το πρόβλημα μαζί.

Διαμόρφωσε το δικό σου Ford Fiesta mHEV εδώ

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube