Ford Fiesta: Ο υβριδισμός του πάει πολύ! [video]

Ford Fiesta: Ο υβριδισμός του πάει πολύ! [video]

Η ήπια υβριδική τεχνολογία εξελίχθηκε σε αναπόσπαστο κομμάτι στο DNA του Fiesta, δημιουργώντας ένα σύνολο που προσφέρει ανταγωνιστικές επιδόσεις, σπορ αίσθηση και φυσικά, οικονομία στη χρήση.

Μετά από 45 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας στην αγορά και έχοντας εδραιωθεί ως ένα εκ των πιο αγαπητών μοντέλων στο κοινό, το Ford Fiesta ατενίζει με ακόμη μεγαλύτερη αισιοδοξία το μέλλον. Το Νο 1 σε πωλήσεις μοντέλο της εταιρείας στην Ευρώπη πέρασε και επίσημα, στη νέα εποχή του εξηλεκτρισμού.

H Ford είχε υποσχεθεί πριν από περίπου ένα χρόνο, ότι ότι κάθε νέο ή ανανεωμένο μοντέλο που θα παρουσιάζεται, θα διαθέτει τουλάχιστον μία εξηλεκτρισμένη έκδοση. Την υπόσχεση αυτή, την τήρησε κατά γράμμα, με το Fiesta να αφομειώνει τα οφέλη αυτής της νέας εποχής!

Αιχμή του δόρατος σε αυτήν τη νέα τάξη πραγμάτων διαδραματίζει για μια ακόμη φορά ο 1.0 EcoBoost Hybrid (mHEV) κινητήρας. Το πολυβραβευμένο, 3κύλινδρο, υπερτροφοδοτούμενο μηχανικό σύνολο με τον άμεσο ψεκασμό, συνεργάζεται με ένα ηλεκτρικό 48V σύστημα, με τη μίζα/γεννήτρια (BISG) να ανακτά ενέργεια, η οποία αποθηκεύεται σε μια μπαταρία Li-Ion 10 A, βοηθώντας το έργο του βενζινοκινητήρα.

Αποτέλεσμα; Το Fiesta να αποκτά ακόμα περισσότερη δύναμη και καλύτερα χαρακτηριστικά απόδοσης, φροντίζοντας συγχρόνως και για το περιβαλλοντικό του αποτύπωμα, μειώνοντας κατανάλωση και εκπομπές ρύπων. 

fiesta

Το μυστικό της επιτυχίας
Πιο σημαντική όμως από τη μέγιστη ισχύ του ηλεκτρομοτέρ (11,5 kW) είναι η ροπή των 50 Nm, η οποία αυξάνει σημαντικά την απόδοση στις χαμηλές στροφές προσφέροντας στον κινητήρα το έξτρα «boost» που χρειάζεται. Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως διπλασιάζεται η ροπή του κινητήρα, βελτιώνοντας σημαντικά την απόκριση από τις χαμηλές στροφές λειτουργίας εξαλείφοντας ουσιαστικά και την όποια υστέρηση εμφάνιζε το τούρμπο.

Η παρουσία του συστήματος mild-hybrid έδωσε στους μηχανικούς της Ford μία ακόμα δυνατότητα: Να μειώσουν τη σχέση συμπίεσης του θερμικού σκέλους της μονάδας, εγκαθιστώντας ταυτόχρονα ένα μεγαλύτερο τούρμπο για υψηλότερη παροχή ισχύος. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η ισχύς να αυξηθεί στους 155 PS (στην κορυφαία ήπια υβριδική έκδοση του Fiesta) και η ροπή στα 240 Nm στις 2.500 rpm.

Στη γλώσσα των αριθμών, το Fiesta απαιτεί 8,9” για το 0-100 km/h, με την τελική ταχύτητα να ανέρχεται σε 219 km/h. Η εργοστασιακή μέση κατανάλωση είναι 4,5 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 119 g/km. Άξιος συμπαραστάτης του κινητήρα, το 6τάχυτο χειροκίνητο σασμάν. Πολύ καλή αίσθηση, μελετημένη κλιμάκωση και σωστό κούμπωμα. Με λίγα λόγια, άψογο. Η Ford, το προσφέρει αποκλειστικά στην ισχυρότερη ήπια υβριδική έκδοση του Fiesta, για όλους όσους αναζητούν ένα πιο πικάντικο χαρακτήρα από το μικρό μοντέλο της Ford. 

fiesta

Οι πιο "χαλαροί" οδηγοί και κυρίως αυτοί που επιθυμούν επιπλέον άνεση και ηρεμία κατά τη διάρκεια των μετακινήσεων τους μπορούν να επιλέξουν το ήπια υβριδικό Fiesta με το 7άρι αυτόματο DCT κιβώτιο αποκλειστικά όμως στην έκδοση με τους 125 ίππους.  

Το Fiesta mHEV κυκλοφορεί ανάμεσά μας σε δύο επίπεδα εξοπλισμού: Το Connected και το ST-Line. Σε ότι αφορά το πρώτο, τιμάται στα €18.822 και εξοπλίζει την έκδοση με τους 125 PS (και το 7άρι DCT κιβώτιο). Το πλουσιότερο και με σαφώς πιο σπορτίφ πινελιές ST-Line, μπορεί να το επιλέξει κανείς είτε στην έκδοση με τους 125 ίππους είτε στην ισχυρότερη με τους 155 ίππους. Στην πρώτη περίπτωση, η τιμή ανέρχεται στα €19.913, ενώ στη δεύτερη, στα €19.180.

Κάθε έκδοση, έχει το δικό της ξεχωριστό χαρακτήρα οπότε είναι στο χέρι του καθενός να επιλέξει εάν επιθυμεί σπορ ή πολυτελή προσανατολισμό, αυτόματο ή χειροκίνητο σασμάν. Όποια κι αν είναι πάντως η επιλογή σας, το Fiesta, θα σας ανταμείψει και με το παραπάνω!

Διαμόρφωσε το δικό σου Ford Fiesta mHEV εδώ

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube