Ευρώπη: Υβριδικά και ηλεκτρικά ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα ντίζελ τον Αύγουστο

Ευρώπη: Υβριδικά και ηλεκτρικά ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα ντίζελ τον Αύγουστο

Η ευρωπαϊκή αγορά σημείωσε πτώση και τον Αύγουστο, ωστόσο τα PHEV και EV ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα ντίζελ για πρώτη φορά στην Ιστορία. Best-seller για δεύτερο συνεχόμενο μήνα αναδείχθηκε το Sandero της Dacia.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Jato Dynamics για τις 26 ευρωπαϊκές αγορές, οι ταξινομήσεις νέων αυτοκινήτων σημείωσαν για δεύτερο συνεχόμενο μήνα πτώση της τάξεως του 18% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Η αγορά έκλεισε με 713.714 πωλήσεις, με την έλλειψη ημιαγωγών να πλήττει για ακόμη μία φορά τους Ευρωπαίους –και όχι μόνο- κατασκευαστές.

Οι 713.714 ταξινομήσεις που σημειώθηκαν τον Αύγουστο είναι επίσης η χαμηλότερη επίδοση για τον συγκεκριμένο μήνα στην Ευρώπη των «26» από το 2014! Ακόμα κι έτσι βέβαια, η αγορά δείχνει να αντιστέκεται καταγράφοντας συνολικά για το 2021 μέχρι και τον Αύγουστο, 8.095.419 ταξινομήσεις, έναντι 7.192.839 που σημειώθηκαν το αντίστοιχο διάστημα Ιανουαρίου-Αυγούστου του 2020.

Jato teble

Παρά τις έντονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει η αυτοκινητοβιομηχανία, η δημοτικότητα των αμιγώς ηλεκτρικών και plug-in hybrid συνεχίζει να αυξάνεται με ραγδαίο ρυθμό. Η αύξηση της ζήτησης τον περασμένο μήνα τα οδήγησε  στην υψηλότερη μηνιαία επίδοσή τους, καταγράφοντας μερίδιο αγοράς της τάξεως του 21%.

Οι 151.737 ταξινομήσεις που καταγράφηκαν τον Αύγουστο του 2021 σηματοδοτούν μια αύξηση κατά 61% σε ετήσια βάση, ανεβάζοντας τον όγκο των πωλήσεων από τον Ιανουάριο στις 1,32 εκατ. μονάδες.

Jato table
Η δυναμική που έχουν αναπτύξει τα PHEV και EV είναι τέτοια που για πρώτη φορά ξεπέρασαν σε πωλήσεις τα ντίζελ ! Best seller όχημα ήταν το ID.3 της VW με 7.904 ταξινομήσεις, ακολούθησε το Model 3 της Tesla με 7.284 μονάδες, με την πρώτη τριάδα να συμπληρώνει το ID.4 της VW με 4.624 ταξινομήσεις.Jato table
Στην κλάση των PHEV, το Ford Kuga παρέμεινε για ένα ακόμη μήνα στην κορυφή της κατηγορίας με 3.512 ταξινομήσεις, αφήνοντας πίσω του τις Mercedes-Benz GLC (2.670 ταξινομήσεις) και BMW 3 Series (2.343 ταξινομήσεις).

Στα υπόλοιπα, συμβατικά μοντέλα, το Dacia Sandero συνέχισε την ξέφρενη εμπορική σταδιοδρομία του, παραμένοντας για δεύτερο σερί μήνα στο, θρόνο του, όντας το best-seller ευρωπαϊκό μοντέλο με 14.961 ταξινομήσεις. Στη δεύτερη και στην τρίτη θέση αντίστοιχα συναντούμε τα VW Golf (13.664 ταξινομήσεις) και Toyota Yaris (12.594 ταξινομήσεις).

[Πηγή JATO Dynamics]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube