Αύξηση πωλήσεων 18,5% σημειώθηκε στην Ευρώπη τον Μαϊο

Αύξηση πωλήσεων 18,5% σημειώθηκε στην Ευρώπη τον Μαϊο

Σε ανοδική τροχιά βρίσκεται τους τελευταίους μήνες η αγορά αυτοκινήτου πανευρωπαικά, με τον περασμένο Μάιο να σημειώνεται αύξηση της τάξης του 18,5% σε σχέση με τον Μάιο του 2022.

Η αγορά φαίνεται πως έχει αφήσει πίσω της τα προβλήματα των προηγούμενων ετών στην παραγωγική αλυσίδα και τη διαθεσιμότητα, ενώ παρά και την αύξηση των τιμών τους σε παγκόσμιο επίπεδο, έχει επιστρέψει σε ανοδική τροχιά τους τελευταίους μήνες.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ACEA για το Μαϊο του 2023, οι ταξινομήσεις νέων επιβατικών αυτοκινήτων στην Ε.Ε. παρουσιάζουν αύξηση της τάξης του 18,5% σε σχέση με το 2022 με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα να καταλαμβάνουν το 13,8% των συνολικών πωλήσεων. Για τα ηλεκτρικά μάλιστα, ο Μάιος του 2023 είναι ο δέκατος συνεχόμενος μήνας που παρουσιάζουν αύξηση.

Τα βενζινοκίνητα συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή των προτιμήσεων με 129.847 μονάδες και το 36,5%, ενώ ακολουθούν τα υβριδικά (HEV). Τα επαναφορτιζόμενα αυτοκίνητα με τεχνολογία plug-in hybrid (PHEV) από την άλλη έχουν μειώσει το ποσοστό τους κατά 0,6% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, κάτι που οφείλεται στη μείωση των πωλήσεών τους στη Γερμανία, που αποτελεί τη μεγαλύτερη αγορά της συγκεκριμένης κατηγορίας.

Συνολικά πάντως, οι πωλήσεις από την αρχή του έτους βρίσκονται στο 23% χαμηλότερα σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2019, πριν δηλαδή επηρεαστεί από την COVID-19, την έλλειψη στους ημιαγωγούς και τον πόλεμο της Ρωσίας.

Από τον Ιανουάριο έως τον Μάιο του 2023 όμως, η αγορά αυτοκινήτου της Ε.Ε αυξήθηκε κατά 18% σε 4,4 εκατομμύρια ταξινομημένα αυτοκίνητα. Για το πρώτο αυτό πεντάμηνο, σημειώθηκαν διψήφια κέρδη στις περισσότερες αγορές, συμπεριλαμβανομένων των τεσσάρων μεγαλύτερων: Ισπανία (+26,9%), Ιταλία (+26,1%), Γαλλία (+16,3%) και Γερμανία (+10,2%).

Πηγή: ΑCEA, AΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube