To Volvo EX90 φέρνει την επαυξημένη πραγματικότητα

To Volvo EX90 φέρνει την επαυξημένη πραγματικότητα

To ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό Volvo EX90 και ναυαρχίδα των SUV της εταιρείας σηματοδοτεί μια νέα εποχή. Τόσο για τη φίρμα του Göteborg όσο και για την αυτοκίνηση συνολικότερα.

Από σήμερα έως και το 2030, η Volvo θα παρουσιάζει κάθε χρόνο ένα ολοκαίνουργιο, αμιγώς ηλεκτρικό μοντέλο. Πλάνο που μόλις ξεκίνησε να υλοποιείται με το Volvo EX90. Το ολοκαίνουργιο ηλεκτρικό SUV και ναυαρχίδα της σουηδικής εταιρείας δηλαδή, που εκτός των άλλων αλλάζει ριζικά τον ρόλο που διαδραματίζει το αυτοκίνητο στη ζωή μας.

Ουσιαστικά, το Volvo EX90 δηλώνει το πού βρίσκεται σήμερα η αυτοκίνηση και ταυτόχρονα το πού πηγαίνει. Μπορεί να κάνει έως 600 km με μια φόρτιση, ανεβάζει ακόμα περισσότερο τα στάνταρ ασφάλειας και τεχνολογίας, ενώ είναι το πρώτο Volvo που σχεδιάστηκε με το λογισμικό ως πρωταγωνιστικό στοιχείο της υπόστασής του.

Κατά κάποιο τρόπο η πραγματική επανάστασή του αυτοκινήτου εστιάζεται στην ευφυΐα αυτού του λογισμικού, το οποίο είναι της NVIDIA DRIVE μα έχει εξελιχθεί από τους ανθρώπους της Volvo. Μέσω αυτού του software ελέγχονται τα πάντα, από τα συστήματα ασφάλειας και το infotainment, μέχρι την μπαταρία και τη συνολική ενεργειακή κατάσταση.

Volvo EX90

Επιπρόσθετα, στο Volvo ΕΧ90 κορυφαίας τεχνολογίας κάμερες και ραντάρ συνεργάζονται με πανίσχυρους και αλάνθαστους υπολογιστές για να το καταστήσουν το ασφαλέστερο Volvo που έχει κατασκευαστεί ποτέ. Καθώς και το πρώτο συμβατό με την επερχόμενη αυτόνομη οδήγηση που δεν θα απαιτεί εποπτεία από τον οδηγό. Ανεξάρτητα από το αν είναι ημέρα ή νύχτα, στην πόλη ή στον αυτοκινητόδρομο, το Volvo ΕΧ90 μπορεί να βλέπει οτιδήποτε βρίσκεται γύρω του και αμέσως να ειδοποιεί και να ενεργεί για να αποφεύγει τα ατυχήματα.

Την ίδια στιγμή, ο οδηγός και οι συνεπιβάτες του απολαμβάνουν μια καμπίνα κατασκευασμένη με κορυφαίας ποιότητας υλικά, χτισμένη γύρω από μια κατακόρυφη οθόνη αφής διαγωνίου 14,5” που ελέγχει τα πάντα, μεταξύ αυτών και το καλύτερο infotainment που υπάρχει. Γι’ αυτό εγγυάται η συνεργασία της Volvo με την Google, που ενσωματώνει τα Google Services, το Google Assistant και την πλοήγηση μέσω Google Maps. Όσο για την εμπειρία, ανταγωνίζεται εκείνη των καλύτερων smartphone και διαθέτει στάνταρ σύνδεση 5G.

Κατά βάση δηλαδή δεν μιλάμε για «ακόμα ένα αυτοκίνητο» μα περισσότερο για έναν υπολογιστή επάνω σε τροχούς. Ο οποίος εκτός από τεράστια υπολογιστική ισχύ διαθέτει και πανίσχυρο σύστημα κίνησης. Το τελευταίο αποτελείται από δύο σύγχρονους ηλεκτρικούς κινητήρες μόνιμου μαγνήτη με συνολική απόδοση έως 517 PS και 910 Nm, οι οποίοι εξασφαλίζουν ενεργητική τετρακίνηση και τροφοδοτούνται από μπαταρία χωρητικότητας 111 kWh.

Volvo EX90

Η υπερσύγχρονη ηλεκτρική αρχιτεκτονική του Volvo EX90 εγγυάται κορυφαία διαχείριση της ενέργειας άρα και αυτονομία, καθώς και εξαιρετικά γρήγορη φόρτιση με έως 250 kW. Με απλά λόγια, αυτό το Volvo μπορεί να φορτίσει από το 10 έως το 80% σε μόλις μισή ώρα, ενώ με μόνο δέκα λεπτά φόρτισης μπορεί να κάνει 180 km.

Επιπλέον το Volvo EX90 μπορεί να αποδώσει την ηλεκτρική του ενέργεια όπου του ζητηθεί, τροφοδοτώντας για παράδειγμα ηλεκτρικές συσκευές ή ένα άλλο ηλεκτρικό αυτοκίνητο. Ή ακόμα και επιστρέφοντας ενέργεια στο δίκτυο προκειμένου να γίνεται εκμεταλλεύσιμη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την κάθε στιγμή.

Volvo EX90

Αυτό αποτελεί κι ένα βασικό χαρακτηριστικό της περιβαλλοντικής ευαισθησίας του Volvo EX90, μαζί με τις πληροφορίες ότι θα κατασκευάζεται σε εργοστάσια με ουδέτερο ανθρακικό αποτύπωμα, χρησιμοποιώντας κατά 15% ανακυκλωμένο ατσάλι, 25% ανακυκλωμένο αλουμίνιο και 48 kg ανακυκλωμένο πλαστικό.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube