Το ασφαλέστερο Volvo που φτιάχτηκε ποτέ

Το ασφαλέστερο Volvo που φτιάχτηκε ποτέ

Η Volvo συνεχίζει να επενδύει και να πρωτοπορεί διαρκώς στο κομμάτι της ασφάλειας, ενσωματώνοντας στο επερχόμενο Volvo EX90 κάποια ολοκαίνουργια όσο και καινοτόμα συστήματα που το καθιστούν το πιο ασφαλές αυτοκίνητο που έχουν φτιάξει ποτέ οι Σουηδοί…

Το όνομα της Volvo είναι συνυφασμένο με την ασφάλεια εδώ και δεκαετίες. Από το 1959 με την εφαρμογή της ζώνης ασφαλείας τριών σημείων στο Volvo PV544 μέχρι και σήμερα, αυτή η κληρονομιά είναι ταγμένη στην πρωτοπορία και πηγάζει από την ευαισθησία της εταιρείας ως προς της αξία της ανθρώπινης ζωής.

Κάθε νέο Volvo είναι δεδομένο πως εγκαινιάζει κάποιο πρωτοεμφανιζόμενο σύστημα ασφάλειας που θα συμβάλει με την λειτουργία του στην μείωση των ατυχημάτων ή και των συνεπειών τους, για όλους τους χρήστες του δρόμου. Με απώτερο σκοπό βεβαίως τον εκμηδενισμό των τραυματισμών και των θανάτων με αίτιο τα τροχαία ατυχήματα.

Τώρα είναι η σειρά της επερχόμενης ηλεκτρικής ναυαρχίδας της εταιρείας να συνεχίσει αυτή την κληρονομιά. Πρόκειται για ένα SUV που θα αποκαλυφθεί επίσημα σήμερα, 9 Νοεμβρίου, μαζί του και όλες οι λεπτομέρειες για τα καινοτόμα και ευφυή συστήματα που θα το καταστήσουν το πιο ασφαλές Volvo που θα έχουμε δει μέχρι σήμερα.

«Μάτια» παντού…
Το ολοκαίνουργιο Volvo EX90 θα διαθέτει ένα προηγμένο σύστημα επιτήρησης εξωτερικού περιβάλλοντος με τεχνολογία LiDARπου λαμβάνει δεδομένα από οκτώ κάμερες, πέντε ραντάρ, δεκαέξι αισθητήρες υπερήχων και έναν κορυφαίας τεχνολογίας αισθητήρα τοποθετημένο στην οροφή του αυτοκινήτου, με την ονομασία LiDAR.

Volvo EX90

Το LiDAR μπορεί να ανιχνεύσει πεζούς που βρίσκονται έως και 250 m μπροστά από το Volvo ΕΧ90 ενώ έχει τη δυνατότητα να υπολογίζει με τεράστια ακρίβεια την απόσταση χρησιμοποιώντας παλμικό λέιζερ και όχι απλό φως. Αυτό είναι κάτι που του επιτρέπει να λειτουργεί με την ίδια απόλυτη αξιοπιστία τόσο στο φως της ημέρας όσο και τη νύχτα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δώσει οι έρευνες, το LiDAR είναι σε θέση να μειώσει τα τροχαία ατυχήματα κατά 9% και να περιορίσει τις σοβαρές συνέπειές τους έως και κατά 20%.

«Ο άγρυπνος φύλακας»
Ένας άγρυπνος φύλακας θα συνυπάρχει μόνιμα με τον οδηγό στην καμπίνα του επερχόμενου Volvo EX90, φροντίζοντας για την ασφάλεια όλων. Μέσα από ειδικούς αισθητήρες και κάμερες που συλλέγουν δεδομένα για την κατάστασή σας, αντιλαμβάνεται πότε έχετε έλλειψη συγκέντρωσης ή έχει αποσπαστεί η προσοχή σας και επεμβαίνει για να σας βοηθήσει.

Η βοήθεια ξεκινά με ένα απλό προειδοποιητικό σήμα και ανάλογα με την σοβαρότητα της κατάστασης, η ένταση των ειδοποιήσεων αυξάνεται αν δεν υπάρξει ανταπόκριση. Το Volvo EX90 μπορεί ακόμα και να ακινητοποιηθεί αυτόνομα στην άκρη του δρόμου, στέλνοντας παράλληλα ειδοποίηση στους άλλους χρήστες του δρόμου μέσω των αλάρμ.

Volvo EX90

«Κανείς δεν μένει πίσω»
Με τη βοήθεια ειδικών αισθητήρων στην κονσόλα οροφής, στα σποτ ανάγνωσης αλλά και στο χώρο αποσκευών, στην καμπίνα του Volvo EX90 θα μπορεί να ανιχνεύεται ακόμα και κίνηση μερικών χιλιοστών. Ακόμα και ένα μωρό που κοιμάται και απλώς αναπνέει…

Έτσι πρακτικά μηδενίζονται οι πιθανότητες ο οδηγός να κλειδώσει το αυτοκίνητο και να φύγει, έχοντας ξεχάσει μέσα ένα μικρό παιδί ή ένα ζώο συντροφιάς. Εάν το σύστημα αντιληφθεί κάτι τέτοιο, το Volvo EX90 δεν μπορεί να κλειδώσει και εμφανίζει μια ένδειξη στην κεντρική οθόνη. Και βέβαια, εάν εντοπιστούν άνθρωποι ή ζώα στην καμπίνα, το σύστημα κλιματισμού διατηρείται σε λειτουργία για να τους προστατεύσει από τον κίνδυνο υποθερμίας ή θερμοπληξίας.

Μάθετε περισσότερα για τα συστήματα ασφαλείας του νέου Volvo EX90 εδώ...

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube