Powerbass: Αναβαθμίζοντας τον ήχο στα σύγχρονα αυτοκίνητα

Powerbass: Αναβαθμίζοντας τον ήχο στα σύγχρονα αυτοκίνητα

Στην εποχή των ενσωματωμένων -κατά κανόνα χαμηλής ποιότητας- ηχοσυστημάτων, δεν είναι παράλογο να αποζητά κανείς καλύτερο ήχο στο αυτοκίνητό του.

Ασχέτως με τον τρόπο που αντιμετωπίζει κανείς το αυτοκίνητό του -ως κάτι ξεχωριστό ή απλά σαν ένα μεταφορικό μέσο- δεν παύει καθημερινά να περνάει αρκετή ώρα μέσα σε αυτό. Είναι λοιπόν λογικό να θέλει να αισθάνεται όσο το δυνατό πιο άνετα και ευχάριστα, απολαμβάνοντας με όλες τις αισθήσεις του την εμπειρία της μετακίνησης. 

Ένας σημαντικός τρόπος για να το πετύχει αυτό, είναι με τη βοήθεια της μουσικής. Είτε ακούει ραδιόφωνο είτε το αγαπημένο του τραγούδι από το media player, η διαδρομή γίνεται πάντα πιο ευχάριστη. Ενώ όμως παλαιότερα τα αυτοκίνητα είχαν τη δυνατότητα επιλογής εξωτερικών πηγών, κάνοντας την αναζήτηση του ιδανικού ήχου περισσότερο ταξίδι παρά προορισμό, αυτό πλέον δεν ισχύει.

Στις μέρες μας όλα τα σύγχρονα μοντέλα φέρουν ενσωματωμένα infotainment, όπου προσφέρουν μεν άφθονες νέες λειτουργίες, σπανίως όμως επενδύουν τον τομέα της ποιότητας του ήχου. Μουσική μπορεί να ακούγεται, μέσα από ηχεία όμως που μπουκώνουν δυνατά και ψαλιδίζουν συγκεκριμένες συχνότητες, καθώς δεν μπορούν να αποδώσουν στο εύρος που αντιλαμβάνεται η ανθρώπινη ακοή.

Μία εύκολη και πρακτική λύση για να αναβαθμίσει κανείς ουσιαστικά την ποιότητα του ήχου στο αυτοκίνητό του είναι η αλλαγή αυτών των ηχείων. Στο εμπόριο υπάρχουν κατασκευαστές όπως η PowerBass, που προσφέρουν μία πληθώρα προτάσεων για αυτό το σκοπό. Η συγκεκριμένη εταιρία ιδρύθηκε το 2001 στο Οντάριο της Καλιφόρνια και εξειδικεύεται στην παραγωγή OEM ηχείων για διάφορους τύπους αυτοκινήτων. 

powerbass

Ενδεικτικά, προσφέρει τη σειρά Powerbass OE652, που είναι ομοαξονικά ηχεία OEM με κώνο 6,5” χύτευσης ΡΡ στα 60 W RMS και tweeter μεταξωτού θόλου 1”. Αυτή απευθύνεται στα περισσότερα αυτοκίνητα των Toyota, Lexus και Ford, αναβαθμίζοντας άμεσα την ακουστική εμπειρία. Είναι μάλιστα plug & play, καθώς κουμπώνουν απευθείας στις θέσεις τους και δεν απαιτούν ιδιαίτερο χρόνο για την αλλαγή.

Στις 6,5” και σε άλλες διαστάσεις υπάρχουν επίσης τα Powerbass S-650T, με 45W RMS. Πρόκειται για ένα νέο και βελτιωμένο ομοαξονικό ηχείο της σειράς s, το οποίο προσφέρει εξαιρετική απόδοση σε προσιτή τιμή. Ο χαρακτηριστικός χάρτινος κώνος 2 στρώσεων, τεχνολογίας DDC (Dynamic Damping Coating) επιτρέπει την απόδοση ομαλού και πλούσιου ήχου σε όλη τη διάρκεια των τόνων της μεσαίας εμβέλειας. Όσο για τις υψηλές συχνότητες, διαθέτει ένα διακριτικό tweeter καθαρού μεταξωτού θόλου στα περισσότερα μοντέλα, ανάλογο του τύπου που χρησιμοποιείται σε σοβαρά οικιακά συστήματα. Έτσι, προσφέρει πλούσια ακουστική εμπειρία.

Για τους λάτρεις των χαμηλών συχνοτήτων υπάρχει διαθέσιμο το Powerbass S-1004 Subwoofer, ισχύος 275 W RMS. Τα μοντέλα της σειράς s έρχονται σε διαστάσεις 8, 10 και 12”, με κώνο από μαλλί/ χαρτί 4 στρώσεων και πλέον ένα επεξεργασμένο -μη αντηχητικό- χαλύβδινο σφραγισμένο σασί σε διάταξη X. Το προηγμένο πηνίο BASV των 2" εξασφαλίζει ένα βαρύ, γεμάτο μπάσο και καλύπτει πλήρως την περιοχή 33–500 Hz.

powerbass

Για όσους τώρα δεν έχουν πολύ χώρο για μπάσα, προσφέρεται η καμπίνα Subwoofer Powerbass PS-AWB101T των 10”, η οποία είναι έτσι σχεδιασμένη ώστε να ταιριάζει και σε φορτηγά, πίσω ή κάτω από το κάθισμα του οδηγού. Και εδώ χρησιμοποιούνται προσεκτικά επιλεγμένα υλικά, ενώ ο σχεδιασμός της έχει γίνει με τρόπο που να ταιριάζει το woofer στην καμπίνα και όχι το ανάποδο, δίνοντας βαθιά και σφιχτά μπάσα που χειρίζονται περισσότερη δύναμη.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube