Bilstein, 150 χρόνια καινοτομίας

Bilstein, 150 χρόνια καινοτομίας

Εδώ και 150 χρόνια, η Bilstein οδηγεί τις εξελίξεις στα αμορτισέρ και στις αναρτήσεις των αυτοκινήτων. Βάζοντας ανεξίτηλα τη σφραγίδα της στην οδική ασφάλεια, στην άνεση και στη σπορ οδηγική εμπειρία.

Bilstein

Όταν ιδρύθηκε η Bilstein το 1873, πολύ λίγοι μπορούσαν να προβλέψουν την επιρροή και τη συμπόρευση της εταιρείας με την αυτοκινητοβιομηχανία στα επόμενα 150 χρόνια.

Σήμερα, η Bilstein αποτελεί αναντίλεκτα το μεγαλύτερο όνομα στον τομέα των αναρτήσεων αυτοκινήτων. Εξελίσσοντας προϊόντα για τον δρόμο, για τις πίστες και για τα ράλι. Περιλαμβάνοντας επιπλέον την προμήθεια σε συστήματα πρώτης τοποθέτησης για τα μεγαλύτερα ονόματα της αυτοκινητοβιομηχανίας, όπως η Porsche, η Mercedes-Benz, η BMW, η Audi, η Ford και η Aston Martin, για να αναφέρουμε μόνο μερικά.

Bilstein

Ποια είναι η Bilstein;
Ελάχιστοι γνωρίζουν ότι η Bilstein ιδρύθηκε στο Altenvoerde (σημερινό Ennepetal) στη Γερμανία το μακρινό 1873 από τον August Bilstein. Με την εταιρεία αρχικά να κατασκευάζει εξαρτήματα για παράθυρα των αυτοκινήτων. Η φίρμα δεν είχε μεγάλη εμπλοκή στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας μέχρι το τέλος της δεκαετίας του 1920, οπότε και προμήθευσε τον πρώτο νικελένιο προφυλακτήρα και μια σειρά γρύλων. Με την εταιρεία να βρίσκεται πλέον υπό την ηγεσία του Hans Bilstein, ο οποίος είχε αναλάβει τα ηνία της εταιρείας από τον πατέρα του, August.

Τις δεκαετίες που ακολούθησαν, η εταιρεία καθιερώθηκε γρήγορα ως η πρωτοπόρος στην τεχνολογία των αναρτήσεων. Το 1954, η Bilstein έθεσε ένα σημαντικό ορόσημο στη βιομηχανία του αυτοκινήτου με την εξέλιξη του πρώτου μονοσωλήνιου αμορτισέρ πίεσης αερίου, το οποίο βασιζόταν στην τεχνολογία «Bourcier de Carbon». Ο καινοτόμος σχεδιασμός του έθεσε νέα πρότυπα απόδοσης και ελέγχου, ξεπερνώντας κατά πολύ τα συμβατικά τηλεσκοπικά αμορτισέρ της εποχής.

Η υιοθέτηση του μονοσωλήνιου αμορτισέρ από τη Mercedes-Benz το 1957 σηματοδότησε την έναρξη μιας μακροχρόνιας συνεργασίας. Και κορυφαίοι κατασκευαστές αυτοκινήτων έσπευσαν να εμπιστευτούν την τεχνολογική πρωτοπορία στις αναρτήσεις των μοντέλων τους στην Bilstein. Εμπιστοσύνη με την οποία την περιβάλλουν μέχρι σήμερα, με τα αμορτισέρ της Bilstein να διασφαλίζουν σε εκατοντάδες μοντέλα, όπως η Porsche 911 για παράδειγμα, κορυφαία ασφάλεια, άνεση και οδική συμπεριφορά.

Bilstein

Από τη δεκαετία του 1950 λοιπόν, η Bilstein αφοσιώθηκε στην εξέλιξη πρωτοποριακών λύσεων ανάρτησης. Και εισήγαγε έκτοτε πλήθος από καινοτομίες, όπως η τεχνολογία ημί-ενεργών αμορτισέρ DampTronic που προσφέρει ηλεκτρονικά ελεγχόμενη απόσβεση. Σήμερα, τα συστήματα ανάρτησης που κατασκευάζει η Bilstein σε έξι εγκαταστάσεις παγκοσμίως, πέρα από το να αποτελούν προϊόντα πρώτης τοποθέτησης σε κορυφαίους κατασκευαστές, διατίθενται και στην αγορά aftermaket. Προσφέροντας έτσι τη δυνατότητα σε όλους τους τύπους οδηγών να απογειώσουν την οδηγική εμπειρία τους, βελτιώνοντας τις δυναμικές επιδόσεις του αυτοκινήτου, όποιο κι αν είναι το μοντέλο που οδηγούν.

Παράλληλα με την ανάπτυξη προϊόντων πρώτης τοποθέτησης, ο μηχανοκίνητος αθλητισμός είναι ένα ακόμα πεδίο όπου η Bilstein έχει έντονη δραστηριότητα για την έρευνα και εξέλιξη νέων καινοτομιών. Από τη δεκαετία του ’60 που ξεκίνησε η εμπλοκή της με τους αγώνες μέχρι τις μέρες μας, είναι αδύνατο να φανταστεί κάποιος τον διεθνή μηχανοκίνητο αθλητισμό χωρίς την Bilstein. Είτε πρόκειται για αγώνες σε πίστα είτε για ράλι. Και οι διακρίσεις της είναι πολλές, σηκώνοντας τρόπαια τόσο σε εθνικές διοργανώσεις όσο και στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Formula 1. Με την τεχνογνωσία που αποκτήθηκε από τους αγώνες να μεταφέρεται τελικά στα προϊόντα που απευθύνονται στους καθημερινούς οδηγούς.

Bilstein

Ατενίζοντας το μέλλον
Καθώς η Bilstein γιορτάζει τα 150 χρόνια της, παραμένει αφοσιωμένη στην καινοτομία και στην αριστεία. Η εταιρεία εστιάζει πλέον και σε λύσεις ανάρτησης για ηλεκτρικά και αυτόνομα οχήματα. Διασφαλίζοντας με αυτόν τον τρόπο ότι θα παραμείνει στην πρωτοπορία και συνεχίσει να διαμορφώνει το τοπίο της ανάρτησης στην αυτοκινητοβιομηχανία για τα πολλά χρόνια ακόμα.

Στην Ελλάδα, τα προϊόντα της Bilstein εισάγονται από την Electra Hellas.

 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube