Volvo EM90 2023, κινεζικό MPV με άλλα σήματα! [video]

Volvo EM90 2023, κινεζικό MPV με άλλα σήματα! [video]

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Volvo θα λανσάρει στην αγορά ένα MPV. Ένα μοντέλο που μοιάζει με ανανεωμένη έκδοση του Zeekr 009, ενός μεγάλου κινεζικού e-MPV και σαφώς βαρύ για την Ευρώπη.

Volvo EM90

MPV από τη Volvo; Μέχρι την παρουσίαση αυτού του βίντεο που δείχνει το νέο Volvo EM90 για πρώτη φορά, τέτοιος τύπος αμαξώματος δεν υπήρχε για τους Σουηδούς.

Όμως, κατά τα φαινόμενα, η σκανδιναβική μάρκα θα πλασάρει ένα μεγάλο ηλεκτρικό μοντέλο με αυτό το είδος αμαξώματος, όπως μόλις ανακοίνωσε επίσημα.

Το νέο Volvo EM90 θα παρουσιαστεί επίσημα στις 12 Νοεμβρίου στην Κίνα και θα κατασκευάζεται εκεί

Volvo EM90

Για να προσεγγίσει νέους πελάτες, φυσικά, αλλά κυρίως για να αξιοποιήσει στο έπακρο τις δυνατές τεχνικές συνέργειες στον όμιλο της αυτοκινητοβιομηχανίας Geely, που κατέχει τη Volvo αλλά και τις Lotus, Polestar, Lynk & co, το 17% της Aston Martin, το 10% της Mercedes- Benz και φυσικά τη Zeekr.

Έτσι, όχι μόνο η Zeekr θα κάνει πρεμιέρα σύντομα στην ευρωπαϊκή αγορά με ορισμένα μοντέλα, αλλά η Geely παίρνει όλα τα κύρια τεχνικά στοιχεία του τεράστιου 009 της φίρμας που πωλείται στην Κίνα για να φτιάξει έναν κλώνο του με σήμα Volvo. 

Το Volvo EM90 θα πρέπει όμως να προσπαθήσει να παρουσιάσει ένα στιλ τελείως διαφορετικό από αυτό του Zeekr 009. Αλλά κάτω από το αμάξωμα, θα είναι το ίδιο πλαίσιο και τα ίδια κινητήρια σύνολα με αυτά των περίεργων κινεζικών MPV.

Volvo EM90 2023, Zeekr 009

Το Zeekr 009 χρησιμοποιεί μπαταρίες χωρητικότητας 116 kWh ή ακόμα και 140 kWh στην κορυφαία του έκδοση, που τροφοδοτούν δύο ηλεκτροκινητήρες με μέγιστη ισχύ 544 ίππων. Αλλά το αυτοκίνητο είναι εξαιρετικά βαρύ λόγω του μήκους των 5,21 μέτρων του σκελετού του και των γιγαντιαίων μπαταριών του: Άδειο υπερβαίνει τα 2.900 kg σύμφωνα με τα κινεζικά πρότυπα με τις μεγάλες μπαταρίες 140 kWh. Κάτι που θα μπορούσε να περιπλέξει το λανσάρισμά του στην Ευρώπη όπου το GVW (συνολικό επιτρεπόμενο βάρος) πρέπει να είναι λιγότερο από 3.500 κιλά. 

Προς το παρόν, η Volvo μιλάει μόνο για το λανσάρισμά του στην Κίνα ούτως ή άλλως, ακόμα κι αν θα μπορούσε να καταλήξει σε πώληση και σε άλλες αγορές. 

Στο σημείο αυτό να πούμε ότι τα μεγάλα ηλεκτρικά MPV με έξι ή επτά θέσεις φαίνεται να γίνονται σταδιακά κοινός τόπος. Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα αναφέραμε ότι το κινεζικό Denza D9 θα παρουσιαστεί στην IAA στο Μόναχο, αλλά υπάρχει επίσης το Maxus Mifa 9 ή το Volkswagen ID.Buzz LWB (εκτός από τα παράγωγα MPV όπως η Mercedes EQV, το Ford e-Tourneo Custom ή το κουαρτέτο Citroën ë-Spacetourer/Opel Zafira e-Life/Peugeot e-Traveller/Toyota Proace Verso EV. Τώρα λοιπόν σε αυτή την οικογένεια γίνεται μέλος και η Volvo.

Το νέο Volvo EM90 θα παρουσιαστεί επίσημα στις 12 Νοεμβρίου στην Κίνα και θα κατασκευάζεται εκεί.
 

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube