Τοπ 30 Muscle Cars όλων των εποχών

Εδώ είναι η λίστα μας με τα 30 τοπ αμερικανικά muscle cars, αυτά που διαμόρφωσαν εν πολλοίς την ομώνυμη κουλτούρα. Και έστω ένα από αυτά, πολλοί θα ήθελαν να το έχουν στο «γκαράζ» τους.

Δεν υπάρχει αυτοκίνητο στον κόσμο που να μοιάζει με ένα muscle car!

Τα κλασικά αμερικανικά muscle cars καταγράφουν το πνεύμα της αυτοκινητοβιομηχανίας της εποχής και το δρόμο που ανοίγεται εμπρός σου, όπως κανένα άλλο αυτοκίνητο. Είναι ακόμα ο τύπος του αυτοκινήτου για τον οποίο ο κάθε gearhead και λάτρης της «ρόδας» είναι πιο παθιασμένος –τουλάχιστον όπως εννοώ εγώ αυτούς τους χαρακτήρες. Από την Oldsmobile Rocket 88 του 1949 έως τη Ford Mustang του 1970, λατρεύω τα muscle cars -το σουλούπι και τους κινητήρες τους. 

Τα muscle cars παρουσιάστηκαν για πρώτη φορά στο αμερικανικό κοινό αμέσως ύστερα από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Στην αρχή ήταν εκπολιτισμένα μοντέλα που προήλθαν από βαριές μετατροπές γρήγορων αυτοκινήτων που είχαν χρησιμοποιηθεί από τους bootleggers κατά τη διάρκεια της Ποταπαγόρευσης. Αυτά τα αυτοκίνητα αντιπροσώπευαν ταχύτητα και δύναμη, κάτι που εκτιμήθηκε ιδιαίτερα από το αμερικανικό κοινό.

Buick GSX 455 Stage 1 1970

Για να δώσουμε ένα χαλαρό ορισμό του «muscle car» έχουμε να κάνουμε με ένα μικρότερο από το συνηθισμένο, δίθυρο αυτοκίνητο (για τα αμερικανικά δεδομένα μικρότερο, φυσικά) που κάτω από το καπό κρύβει ένα V8 μεγάλου κυβισμού που συνήθως βρίσκεις σε τεράστιες αμερικανικές μπερλίνες.

Yenco Chevelle

Και αν νομίζετε ότι έχει περάσει η μπογιά τους κάπου εκεί στην ενεργειακή κρίση του ’73, απατάσθε. Τα κλασικά muscle cars εξακολουθούν να είναι hot κομμάτια σε αγγελίες, δημοπρασίες και αντιπροσωπείες στις Ηνωμένες Πολιτείες, και συνεχίζουν να προκαλούν έντονες συζητήσεις μεταξύ των εραστών αυτοκινήτων. 

Εδώ είναι η λίστα μας με τα 30 τοπ αμερικανικά muscle cars, αυτά που διαμόρφωσαν εν πολλοίς την ομώνυμη κουλτούρα. Και έστω ένα από αυτά, πολλοί θα ήθελαν να το έχουν στο «γκαράζ» τους. Προσωπικά, ως φαν των αμερικανικών, θα τα ήθελα όλα… Από τον «παππού» μέχρι και τον «εγγονό».

Buick GSX 455 Stage 1 1970

Και μια σημείωση. Η ισχύς έχει παραμείνει σε BHP, ενώ τα λιμπρόποδα έχουν μετατραπεί σε χιλιογραμμόμετρα για να τα αντιλαμβανόμαστε καλύτερα. Τώρα, αν κάποιος θέλει να μετατρέψει τα BHP σε PS ένας πολλαπλασιασμός επί 1,013 θα του δώσει το αποτέλεσμα που ζητά. Λόγω εποχής τα BHP αλλού ήταν μετρημένα gross (χωρίς τα περιφερειακά εξαρτήματα) και αλλού net. Οπότε δεν είναι πάντα συγκρίσιμα μεταξύ τους. Αλλά, τέλος πάντων, αυτό έχει μικρή σημασία…

TAGS