Τα πιο cool αεροδυναμικά βοηθήματα

Η αεροδυναμική διχάζει. Οι πιο παραδοσιακοί βρίσκουν ότι έχει χαθεί η κλασική γοητεία. Σε άλλους αυτή η επιθετικότητα αρέσει. Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που δίνουν επιχειρήματα και στη μία και στην άλλη πλευρά.

Aston Martin Valkyrie

Τα κανάλια που έχει δημιουργήσει κάτω από το πάτωμα ο Adrian Newey στο hypercar που εξελίσσουν από κοινού η Red Bull με την Aston Martin θα παράγουν αρκετή κάθετη δύναμη ώστε το αυτοκίνητο να γράφει στις χρόνους πολύ κοντινούς με μονοθέσιο Formula 1 στις πίστες, αν όχι στην έκδοση δρόμου, τουλάχιστον στην σκληροπυρηνική πιστάδικη εκδοχή του.

Η αεροδυναμική διχάζει. Οι πιο παραδοσιακοί βρίσκουν ότι έχουν χαθεί ο ρομαντισμός και η κλασική γοητεία από τα σπορ αυτοκίνητα. Ότι τα αεροδυναμικά βοηθήματα προσθέτουν μεν  αγριάδα αλλά προσβάλλουν την κομψότητα. Σε άλλους πάλι αυτή η επιθετικότητα αρέσει, όπως και η όποια ομοιότητα με αγωνιστικά αυτοκίνητα.

Υπάρχουν αρκετά παραδείγματα που δίνουν επιχειρήματα και στη μία και στην άλλη πλευρά. Αρχικά τουλάχιστον η αισθητική των αεροδυναμικών βοηθημάτων ήταν κάπως... χυδαία. Προκλητική. Με το πέρασμα του χρόνου ωστόσο, τόσο για λόγους αισθητικής όσο και για να βελτιωθεί ο συνολικός συντελεστής απόδοσης, να μειωθούν δηλαδή οι αντιστάσεις, οι κατασκευαστές έχουν εξελίξει έξυπνες λύσεις. Κρυφές ή έστω άριστα ενσωματωμένες στο σχέδιο. Πάμε να δούμε μερικά από τα καλύτερα δείγματα.

 

TAGS