12 υπέροχοι V12

Μια γιορτινή επιλογή για τους V12 που έδιναν τον τόνο σε άλλες εποχές, τότε που οι περιβαλλοντικοί κανόνες επέτρεπαν στους κατασκευαστές να βάζουν «εργοστάσια» κάτω από το καπό.

To δωδεκάθεο των 12κύλινδρων

Τούρμπο; Να μας λείπει! Αυτά τα Χριστούγεννα, δεν θα ήταν πολύ καλύτερο να βρούμε μια Aston-Martin με φτιαγμένο μοτέρ από την Cosworth; Για σκεφτείτε το: 6,5 λίτρα, ατμόσφαιρα, γυρίζοντας στο στρατοσφαιρικό ύψος των 11.100 rpm και ανοίγοντας το μαντρί για 1.000 άλογα. Ένα μοτέρ φτιαγμένο για την επερχόμενη Valkyrie της Aston Martin, ένα 12κύλινδρο αριστούργημα από το Gaydon που δεν χρειάζεται καν να το βάλεις πάνω σε ένα σασί για να τo εκτιμήσεις. Φάτε λοιπόν μάτια ψάρια…

Τα υβριδικά hypercar πιθανότατα αντιπροσωπεύουν τo κύκνειο άσμα του V12. Μπορεί κάποτε οι εταιρείες αυτοκινήτων πολυτελείας να στρέφονταν σε ένα 12κύλινδρο μπλοκ για να πετύχουν καλύτερες επιδόσεις και να προβάλλουν ισχυρότερα το κύρος τους, αλλά σήμερα οι ίδιοι κατασκευαστές είναι αυτοί που κόβουν κυλίνδρους. Η McLaren φτιάχνει twin-turbo V8, το ίδιο και η Ferrari, η Honda με το NSX έχει υβριδικό σύστημα κίνησης με twin-turbo V6 και η Tesla φτιάχνει σούπερ-μπερλίνες που δεν έχουν καν θερμικό κινητήρα.

Μιας λοιπόν η πλάση βρίσκεται λόγω ημερών σε εορταστική ατμόσφαιρα, ας βρούμε 12 τρόπους να χαιρετίσουμε τους V12 και τη μεγαλοπρεπή καύση τους.
v12