Mercedes-Benz CLA45 AMG [video]

Μπορεί να μην είναι τόσο «λυσσασμένη» όσο η μικρότερη σε διαστάσεις και λίγο ελαφρύτερη Α45 AMG, όμως εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτοκίνητο για τους λάτρες των επιδόσεων

Μπορεί να μην είναι τόσο «λυσσασμένη» όσο η μικρότερη σε διαστάσεις και λίγο ελαφρύτερη Α45 AMG, όμως εξακολουθεί να είναι ένα εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτοκίνητο για τους λάτρεις των επιδόσεων και αποτελεί ένα καλό μοντέλο εισόδου του (Δυτικοευρωπαίου…) αγοραστή στην γκάμα της AMG.

Θεωρητικά, η ολοκαίνουργια Mercedes CLA45 AMG θα έπρεπε να είναι ακριβώς ίδια στην οδήγηση με τη «λυσσάρα» –και πραγματικά εξαιρετική– Α45 AMG. Κι αυτό διότι, παρά την εμφάνιση “junior CLS”, η CLA είναι στην ουσία πανομοιότυπη μηχανολογικά με την A-Class.

Αυτό σημαίνει εδώ ότι έχει τον ίδιο 2λιτρο, 4κύλινδρο κινητήρα τούρμπο 360 ίππων με την Α45, το ίδιο γρήγορο και άμεσο ηλεκτρικό τιμόνι, το ίδιο 7άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη, ακόμα και τις ίδιες σχέσεις ελατηρίων στη νέα ανάρτηση McPherson/πολλαπλών συνδέσμων.

Έτσι, παρότι η CLA ζυγίζει κάπου 30 kg περισσότερο από την Α45, η Mercedes ανακοινώνει τις ίδιες επιδόσεις για τις δύο μικρές τετρακίνητες AMG: Η CLA45, όπως και η Α45, φτάνει τα 100 km/h από στάση σε 4,6” –χάρη και στο σύστημα launch control “race start”– και πιάνει την ίδια, ηλεκτρονικά περιορισμένη τελική των 250 km/h, αφού έχει περάσει από τα 160 km/h σε κάπου 11”!

Μπορεί εκ πρώτης όψεως να μη θεωρείς το μικρό 4θυρο κουπέ άξιο να φορά το υψηλού γοήτρου σήμα “AMG”, όμως οι καιροί αλλάζουν ακόμα και στην AMG – αν και οι επιδόσεις των μοντέλων της δεν υποβαθμίζονται ούτε στο ελάχιστο.

Πιο μαλακή, πιο ακριβή
Αν ρίξεις μια ματιά στο τι προσφέρει η CLA45 AMG, τουλάχιστον στα χαρτιά, είναι δύσκολο να μην εντυπωσιαστείς από τα νούμερα – εκτός από ένα, για το οποίο θα πούμε λίγο πιο κάτω. Δώστε βάση: 360 ίπποι, 45,9 kgm ροπή, 0-100 σε 4,6”, 161 g/km CO2 και 6,9 lt/100km μέση κατανάλωση. Εξαιρετικός συνδυασμός, ό,τι κι αν πεις.

Αν μάλιστα βάλεις στην εξίσωση την καμπίνα, που είναι καλοφτιαγμένη και ανέλπιστα ευρύχωρη, και λάβεις επίσης υπόψη το αξιοπρεπές πορτμπαγκάζ και την –ιδιαίτερα εξελιγμένη για 4κύλινδρο, 4θυρο μοντέλο– συμπεριφορά στο δρόμο, δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις γιατί η CLA μας εντυπωσίασε τόσο όταν την οδηγήσαμε στην πρώτη της παρουσίαση.

Όμως υπάρχουν και δύο παράγοντες αρνητικοί, από τους οποίους ο ένας είναι μάλλον πιο σημαντικός. Ο πρώτος είναι η κάπως παράξενη αίσθηση ότι η CLA45 δεν είναι τόσο αιχμηρή στην οδήγηση όσο η Α45 πάνω στην οποία βασίζεται.

Η μόνη διαφορά ανάμεσα στα δύο μοντέλα, σύμφωνα με τον ιδιαίτερα προσηνή υπεύθυνο μηχανολογίας, Τομπίας Μερς, είναι η ρύθμιση των αμορτισέρ. Αυτά της CLA είναι λίγο πιο μαλακά, τόσο σε συμπίεση όσο και σε επαναφορά, ώστε να την κάνουν λίγο πιο άνετη στο δρόμο. Λογική απόφαση στη θεωρία, αν και στην πράξη η οδηγική αίσθηση έχει υποβαθμιστεί κατά 10% από όλες σχεδόν τις απόψεις.

Ο δεύτερος παράγοντας είναι η τιμή. Δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη πόσο θα κοστίζει η CLA45 όταν διατεθεί στην αγορά το Σεπτέμβριο, όμως –κρίνοντας από τις τιμές στη Γερμανία– θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 6.000 ευρώ ακριβότερη από την Α45 AMG, που φτάνει τα 49.850 ευρώ. Πολλά λεφτά…

Πρέπει να παραδεχτώ ότι η CLA45 AMG δεν έχει σχέση με τις κοινές CLA ούτε στην εμφάνιση ούτε στην οδήγηση. Όμως η τιμή της δεν παύει να είναι δυσθεώρητα υψηλή. Και η θέση της στην αγορά, ως «το ταχύτερο 4κύλινδρο, 4θυρο κουπέ στον κόσμο», δεν είναι από τις πιο ξεκάθαρες…

Ενδιαφέρον αυτοκίνητο η CLA45 AMG. Μπορεί να αποτύχει εμπορικά, αλλά μπορεί και να αλλάξει άρδην την κρατούσα άποψή μας περί επιθυμητών αυτοκινήτων. Ο χρόνος θα δείξει…  

Τι λέει το DRIVE
Το 4θυρο κουπέ είναι λίγο λιγότερο «αιχμηρό» στην οδήγηση από το χάτσμπακ αδελφάκι του και ακόμη πιο ακριβό. Όμως κερδίζει σε εμφάνιση, χώρους και άνεση, παραμένοντας πραγματικός πύραυλος σε επιδόσεις και σχετικά λογικό σε κατανάλωση και CO2.
Τιμή € 56.000 (κατ’ εκτίμηση)
Τεχνολογία 1.991 cc, i4, 2 EEK 16v, άμεσος ψεκασμός και τούρμπο, 360 PS/6.000 rpm, 45,9 kgm/2.250-5.000 rpm, ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη7 σχέσεων, μόνιμη τετρακίνηση με αυτόματη κατανομή ροπής
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h
σε 4,6”, τελική 250 km/h
Κατανάλωση 6,9 lt/100 km
Εκπομπές CO2 161 gr/km
Διαστάσεις 4.630 x 1.780 x 1.417 mm
Βάρος 1.585 kg
Στοιχεία κατασκευαστή