Mercedes-Benz A45 AMG 4MATIC [video]

Mercedes-Benz A45 AMG 4MATIC [video]

H Mercedes-Benz έρχεται με ένα εκρηκτικό τετρακίνητο χάτσμπακ που φορά ένα ρωμαλέο μοτέρ τούρμπο, αλλά το ερώτημα που τίθεται είναι εάν είναι το ίδιο συμμετοχικό όπως τα πισωκίνητα μεγαλύτερα αδέρφια της

Η AMG, ο γεννήτορας υπέροχων και δυναμικών μεγάλων αυτοκινήτων, σχεδίασε ένα επίσης υπέροχο μικρό εκπρόσωπο αυτής της φιλοσοφίας με τη μορφή της νέας Mercedes-Benz A45 AMG 4MATIC.

Για να είμαστε ακριβείς, η νέα Mercedes-Benz A 45 AMG 4MATIC αποδίδει 360 PS από ένα δίλιτρο 4κύλινδρο κινητήρα τούρμπο με την ειδική ισχύ-μαμούθ των 180 PS/lt. Επιπλέον οι τεχνικές και τεχνολογικές αλλαγές τρέχουν σε τέτοιο βάθος, έτσι ώστε να ανεβάζουν την τιμή της Mercedes-Benz A45 AMG στο ποσό των € 49.850 (€ 47.699 με απόσυρση).

Οι αισθητικές αλλαγές σε σχέση με τη απλή A-Class στην οποία και βασίζεται, εστιάζονται στον νέο προφυλακτήρα και την μάσκα, δεν είναι σημαντικές καθώς δεν επιβλήθηκαν από την ανάγκη για ένα μεγαλύτερο εναλλάκτη για το τούρμπο. Για τις μεγάλες απαιτήσεις ψύξης, τοποθετήθηκε ένα δεύτερο ψυγείο στο εσωτερικό του εμπρός δεξιού θόλου του τροχού. Τα μπράτσα του τιμονιού είναι επίσης διαφορετικά, όπως οι αντιστρεπτικές δοκοί και τα αμορτισέρ. Το ηλεκτρικό τιμόνι με το σταθερό λόγο είναι επίσης αποκλειστικά σχεδιασμένο για την Α45, ένα ακόμη στοιχείο διαφοροποίησης με τη στάνταρ A-Class.

Το κιβώτιο ταχυτήτων είναι ένα 7άρι διπλόδισκο ημιαυτόματο σασμάν και αποτελεί ένα ακόμη στοιχείο ότι η προσπάθεια της Mercedes-Benz δεν ήταν να φτιάξουν απλώς μια γρήγορη A-Class. Το κιβώτιο στέλνει την κίνηση μέσω του νέου συστήματος 4Matic (AMG Performance 4MATIC το ονομάζει), καθιστώντας την Α45 τετρακίνητη ανάλογα τις συνθήκες. Η ολοκλήρωση του δυναμικού hardware ολοκληρώνεται με νέα πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων, ενώ για να βελτιωθεί η κατανομή του βάρους, ο συμπλέκτης που εμπλέκει τους πίσω τροχούς είναι τοποθετημένος στο πίσω διαφορικό.

Το ερώτημα είναι, «εμπλέκει» του πίσω τροχούς. Ε, ναι! Η Α 45 είναι τετρακίνητη, όσο οι εμπρός τροχοί σπινάρουν, οπότε και το 4Matic στέλνει ροπή και στους πίσω τροχούς, ενισχύοντας την  πρόσφυση και αφήνοντας κατά μέρος το παλιομοδίτικο σύστημα της μόνιμης τετρακίνησης. Πρόκειται λοιπόν για τη σωστή προσέγγιση. Θα μπορούσε...

Πραγματική AMG
Εν τω μεταξύ, στο εσωτερικό, αυτή η A-Class νιώθει μια πραγματική AMG. Οι μαύρες επενδύσεις του ουρανού, ο ιδιαίτερου σχεδιασμού λεβιές ταχυτήτων και οι επενδύσεις που θυμίζουν κάρμπον στο ταμπλό είναι καλοδεχούμενες λεπτομέρειες, αλλά οι κόκκινες ζώνες ασφαλείας και τα κόκκινα διακοσμητικά στους αεραγωγούς είναι λεπτομέρειες που θα μπορούσαμε να ζήσουμε και χωρίς αυτές. Τα εμπρός καθίσματα είναι καταπληκτικά, μιας και διαθέτουν πάρα πολλές ρυθμίσεις, υποστηρίζουν σωστά το σώμα και είναι άνετα, ενώ πίσω οι χώροι είναι ίδιοι με τις ταπεινές εκδόσεις της A-Class: Θα βολέψει με άνεση δύο ενηλίκους και ο μέτριος χώρος αποσκευών των 341 λίτρων θα χωρέσει κάμποσες αποσκευές.

Θέτοντας τον κινητήρα σε λειτουργία και ξεκινώντας την οδήγηση, αντιλαμβάνεσαι αμέσως ότι πρόκειται για κάτι διαφορετικό σε σχέση με τις υπόλοιπες A-Class. Και αν έχουμε γκρινιάξει για την άνεση και την ποιότητα κύλισης της τελευταίας γενιάς της A-Class , η νέα A 45 AMG είναι άλλη «ιστορία», παρά τη σπορ ανάρτηση της AMG και τους μεγάλους τροχούς.

Από τα πρώτα κιόλας μέτρα πίσω από το τιμόνι της αντιλαμβάνεσαι ότι η A 45 AMG δεν είναι σκληρή απλά για να είναι. Δίνει την αίσθηση ενός «κομματιού», με τη σκληρότητα να μας θυμίζει άλλα αδέλφια της, όπως η C63 AMG Black Series. Δεν διαθέτει τόσο σκληρή ανάρτηση, αλλά είναι αρκετά σφιχτή για κάποιο λόγο. Αυτός ο λόγος είναι για να προσφέρει υψηλού επιπέδου έλεγχο αμαξώματος και την κάνει ξεχωριστή.

Ο κινητήρας, στερείται σπιρτάδας στις χαμηλές στροφές, αλλά μην ξεχνάτε ότι πρόκειται ένα 4κύλινδρο σύνολο δύο λίτρων που στροφάρει μόνο μέχρι τις 6.500 rpm -η μέγιστη ισχύς αποδίδεται στις 6.000 rpm και η ροπή των 45,9 kgm κορυφώνεται στις 2.250 rpm. Παράλληλα, καταφέρνει, σύμφωνα με τον κατασκευαστή, να καταναλώσει σε μικτό κύκλο 6,9 lt/100 km και να εκπέμψει 161 g/km CO2. Η χροιά του μπορεί να είναι τεχνητή, όμως τα σκασίματα και τα «σαρδάμ» κατά τις αλλαγές ταχυτήτων από τις εξατμίσεις και ο ήχος από την wastegate ανεβάζουν τη διάθεση του οδηγού.

Παρά την ειδική ισχύ του, ο κινητήρας είναι ιδιαίτερα πολιτισμένος. Φυσικά και υπάρχει υστέρηση, αλλά αυτό είναι κάτι που το περιμένεις από ένα κινητήρα που αποδίδει 180 ίππους στο λίτρο. Η επιτάχυνση από τις 1.500 rpm δεν είναι κάτι το ιδιαίτερο, στις 2.000 rpm αρχίζει και ξυπνά και από τις 3.000 rpm και πάνω προσφέρει μεγάλη ώθηση. Μόνο όμως πάνω από τις 4.500 rpm αρχίζει να δείχνει τα δόντια του και να αποδεικνύει ότι οι μετρήσεις του κατασκευαστή (4,6 sec για το 0-100 km/h) δεν απέχουν και πολύ από την πραγματικότητα.

Το 7άρι ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη της A45 AMG είναι καλό, ειδικά στα ανεβάσματα σχέσεων, αλλά και πάλι δεν διαθέτει την απόκριση των αντίστοιχων κιβωτίων μερικών ανταγωνιστών του, ενώ ορισμένες φορές είναι διστακτικό στα κατεβάσματα.

Περισσότερη ελκτική πρόσφυση από ευχαρίστηση
Το πάτημα της A45 είναι καλό. Πολύ καλό! Η σκληρή ρύθμιση της ανάρτησης έχει πλεονεκτήματα και αυτά φαίνονται όταν την οδηγήσεις επιθετικά. Πολλές φορές λέμε ότι η ποιότητα κύλισης και η άνεση μπορεί να καλή σε ένα πραγματικά σπορ αυτοκίνητο, αλλά δεν μπορούμε να γκρινιάξουμε εύκολα για την αρκετά σφιχτή A45 AMG. Υπάρχει λόγος που συμβαίνει αυτό. Οι κινήσεις του αμαξώματος είναι μικρές και άμεσες και σπάνια θα αντιληφθείτε κάποια πλεύση. Επίσης, στρίβει πολύ υπάκουα και κοφτερά, αλλά το τιμόνι με επένδυση alcantara δεν μεταφέρει μεγάλο όγκο πληροφορίας στα χέρια του οδηγού. Το μόνο βέβαιο είναι ότι η A45 AMG προσφέρει πολύ πρόσφυση και κάμποση οδηγική ευχαρίστηση.

Υπάρχει βέβαια και το «αλλά», και αυτό δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι θα θέλαμε να είναι πιο ρυθμίσιμη μέσα στην στροφή. Η A45 AMG πάει, σταματά και στρίβει ιδιαίτερα καλά, αλλά δίνει την αίσθηση ενός καλοστημένου προσθοκίνητου μοντέλου. Όταν στέλνει δύναμη και στους πίσω τροχούς βοηθά αρκετά στην  πρόσφυση, αλλά δεν μπορεί να διαχειριστεί τη στροφή όπως ένα πραγματικά τετρακίνητο αυτοκίνητο. Ακόμα, η A45 AMG δεν υπακούει στα «άσε» του γκαζιού ή στο πάτημα του φρένου μέσα στη στροφή.

Εν κατακλείδι, η A45 AMG 4MATIC είναι ελκυστική, ικανή και με κτηνώδη δύναμη, αλλά στη μικρή οδηγική επαφή που είχαμε αντιληφθήκαμε ότι στερείται ρυθμισιμότητας στις στροφές, πράγμα ειρωνικό, μιας και αυτό χαρακτηρίζει όλες τις σύγχρονες AMG. Παρόλα αυτά, το γεγονός ότι θέλαμε να άλλη μία βόλτα μαζί της λέει πολλά. Και σαφώς αυτό ήταν κάτι που το ήθελε η Mercedes-Benz για το νέο εκρηκτικό χάτσμπακ της.

Τι λέει το DRIVE
Η ναυαρχίδα της A-Class είναι μια πραγματική AMG, με ότι αυτό συνεπάγεται. Απλώς δεν προσφέρει την οδηγική ευχαρίστηση των μεγαλύτερων αδελφών της.
Τιμή € 49.850 (€ 47.699 με απόσυρση)
Τεχνολογία 1.991 cc, άμεσος ψεκασμός και τούρμπο, 360 PS/6.000 rpm, 45,9 kgm/2.250-5.000 rpm, ημιαυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη7 σχέσεων
Επιδόσεις 0-100 km/h σε 4,6”, τελική 250 km/h
Κατανάλωση 6,9 lt/100 km
Εκπομπές CO2 161 gr/km
Διαστάσεις 4.359x1.780x1.417 mm
Βάρος 1.555 kg
Τιμές κατασκευαστή

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube