Test drive: Volkswagen Polo GTI DSG6 [video]

Test drive: Volkswagen Polo GTI DSG6 [video]

Έχοντας μεγαλώσει αισθητά σε όλα της, η τελευταία γενιά του κορυφαίου Polo έχει μήκος πάνω από 4 m, δίλιτρο κινητήρα 200 ίππων και 6άρι κιβώτιο DSG.

Τη διαπίστωση ότι το σημερινό Polo πλησιάζει πιο πολύ από ποτέ σε αίσθηση ένα Golf την έχετε ξαναδιαβάσει. Αυτή τη φορά όμως αποτυπώνει την πραγματικότητα περισσότερο από ποτέ.

Ίσως επειδή οι ομοιότητες μεταξύ τους είναι περισσότερες από ποτέ. Με τη νέα πλατφόρμα MQB A0, η διαφορά στο μεταξόνιο δεν ξεπερνά τα 7 cm και στα μετατρόχια τα 2,5. Στο βάρος τα χωρίζουν 90 kg, ακριβώς όσα το προηγούμενο Polo GTI από το σημερινό. Είναι διαφορές ουσιαστικές, μα όχι χαώδεις.

Υπάρχουν και αισθητικοί δεσμοί μεταξύ των δύο μοντέλων. Μόνο που το Polo είναι πιο νεανικό και τελικά θα αναγνωρίσεις περισσότερο δυναμισμό στο αποκλειστικά 5θυρο αμάξωμά του. Η κόκκινη ρίγα της μάσκας που εισβάλλει στο φανάρι και ο σπορ προφυλακτήρας είναι οι ουσιαστικές διαφορές από τις στάνταρ εκδόσεις στο εμπρός μέρος.

Όπως και στο Golf, πίσω δεν αναγράφεται καν το όνομα του μοντέλου. Αρκεί το κόκκινο GTI δίπλα από το αριστερό φανάρι, στην ίδια κατακόρυφο με τη διπλή εξάτμιση. Στο πλάι διακρίνεις τη δίχρωμη αεροτομή, τους λογότυπους στα εμπρός φτερά και τις 17άρες ζάντες μέσα από τις οποίες φαίνονται τόσο όσο οι κόκκινες δαγκάνες.

Λίγο πολύ, αντίστοιχο ύφος υπάρχει και στην καμπίνα που έχει χώρο για τέσσερις και 305 lt χώρο αποσκευών, 46 λιγότερα από των άλλων εκδόσεων. Έχει επίσης θέση οδήγησης που όλοι θα απολαύσουν, με τεράστιο για την κατηγορία εύρος ρύθμισης και -προαιρετικά- ψηφιακό πίνακα οργάνων που αλλάζει μορφή και συνδυάζει τη high tech εικόνα με την παροχή ασυνήθιστου όγκου πληροφορίας.

Όλα τα υπομενού για τις δευτερεύουσες λειτουργίες προβάλλονται στην οθόνη αφής του ταμπλό, το οποίο έχει μεγάλο μέρος βαμμένο κόκκινο και επάνω μέρος από κορυφαίας απτής ποιότητας μαλακό πλαστικό. Η συναρμολόγηση είναι άριστη, ενώ παρότι πιο χαμηλά και στις πόρτες τα πλαστικά είναι σκληρά, η συνολική αίσθηση ακουμπά στη μεγαλύτερη κατηγορία.

Upsizing
Κάτω από το καπό, ο 1.8 TSI του προηγούμενου Polo GTI με τους 192 PS και 32,6 kgm έδωσε τη θέση του σε ένα δίλιτρο μοτέρ που προς το παρόν παράγεται μόνο σε συνδυασμό με 6άρι κιβώτιο διπλού συμπλέκτη DSG.

Είναι η τρίτη εξέλιξη της γενιάς EA888 κι έχει διπλό σύστημα ψεκασμού –άμεσου και έμμεσου, τριπλά ελατήρια πιστονιών και μεταβλητό βύθισμα στις βαλβίδες εισαγωγής. Τον ηλεκτρονικό έλεγχο εκτελεί μια μονάδα με τετραπύρηνους επεξεργαστές και η λειτουργία του γίνεται σε μια εξέλιξη του κύκλου Miller.

Καίτοι η συμπίεση είναι πολύ υψηλή για κινητήρα τούρμπο, στο 11,65:1, το ηχόχρωμα δεν είναι τραχύ. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η μπάσα χροιά από την εξάτμιση που περνά όσο χρειάζεται στην καμπίνα.

Όλη η ουσία πάντως εκφράζεται από τις καμπύλες απόδοσης που ουσιαστικά είναι ευθείες: Με 32,6 kgm από τις 1.500 rpm έως τις 4.400 και 200 PS από εκεί μέχρι τις 6.000 rpm, η γραμμικότητα αποκτά νέο ορισμό.

Και μπορεί οι αριθμοί να μην απέχουν πολύ από του προηγούμενου μοντέλου ούτε να φέρνουν τα πάνω κάτω στην κατηγορία, όμως το τράβηγμα είναι μεστό σε όλο το φάσμα περιστροφής, η ελαστικότητα ζηλευτή και η απόκριση στο γκάζι ζωηρή.

Σύμφωνα με τους δορυφόρους, το νέο Polo GTI επαλήθευσε τα εργοστασιακά νούμερα με την ευκολία και επαναληψιμότητα που εξασφαλίζει η λειτουργία launch control του DSG. Έγραψε δηλαδή 6,7” για τα 0-100 km/h, 0-400 m σε 14,8”, 0-1.000 m σε 26,9” και τελική 237 km/h.

Μέχρι τα 100 km/h είναι ισόπαλο με το Peugeot 208 GTi by Peugeot Sport και μια κοφτή ανάσα πίσω από τα 6,5” του αυτόματου MINI Cooper S των 192 PS. Από εκεί κι επάνω προσπερνά το πρώτο και ισοφαρίζει το δεύτερο.

Κορυφαίες για την κατηγορία είναι και οι ρεπρίζ, με 80-110 km/h σε 3” και 110-140 km/h σε 4,4”, αποδεικνύοντας ότι η επιτάχυνση είναι όντως όσο δαιμονισμένη υπόσχονται τα 6,65 kg/PS.

Μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση είναι πως το κιβώτιο ανεβάζει σχέση στις 6.000 rpm στο πρόγραμμα Normal και στις 6.200 στο Sport, όριο σαφώς χαμηλό. Πάνω από αυτό το σημείο, ο TSI δε φαίνεται να έχει πολλά ακόμα να δώσει. Οπότε υπό αυτό το πρίσμα, ο πιο ορεξάτος στο ψηλό φάσμα 1.8 TSI ήταν πιο ταιριαστός σε ένα σπορ αυτοκίνητο.

Ο νέος δίλιτρος όμως εξασφαλίζει αντίστοιχες επιδόσεις σε ένα πιο βαρύ αμάξωμα, με σχεδόν ίδια μέση κατανάλωση. Μετρήσαμε 9,3 αντί για 9,4 lt/100 km στο προηγούμενο μοντέλο, ενώ το σημαντικό είναι πως μπορείς να κινείσαι σβέλτα χωρίς να καις πάνω από 8,5 lt/100 km. Οπότε τελικά το μικρό ρεζερβουάρ των 40 lt δεν περιορίζει ενοχλητικά την αυτονομία.

Στο ζουμί
Όπως το Golf GTI, έτσι και το αντίστοιχο Polo εστιάζει περισσότερο στη ραφιναρισμένη κύλιση και στην ευκολία στην οδήγηση παρά στην απόλυτα σπορ συμπεριφορά.

Πετυχαίνει πλήρως το στόχο του, αφού είναι μεν αρκετά σφιχτό για να χαρακτηρίζεται σπορ και παράλληλα το πιο άνετο μοντέλο της κλάσης. Η κύλιση είναι κορυφαία και αποκλείεται να κουράσει όποιον έχει διαλέξει συνειδητά μια μικρή βολίδα.

Τουλάχιστον με το πακέτο Sport Select, το οποίο περιλαμβάνει ηλεκτρονικά ελεγχόμενα αμορτισέρ με ρύθμιση Normal και Sport, παχύτερη εμπρός αντιστρεπτική, πιο στιβαρά ακρόμπαρα, πιο άκαμπτη σύνδεση του ημιάκαμπτου πίσω άξονα με το πλαίσιο και 1,5 πόντο χαμηλότερη απόσταση από το έδαφος.

Ο συνδυασμός του δε με τις στάνταρ 17άρες ζάντες μοιάζει ιδανικός για την ελληνική πραγματικότητα. Οπότε ακόμα και με τη ρύθμιση Sport, θα φτάσεις ατσαλάκωτος εκεί που πας, όσο μακριά κι εάν είναι το «εκεί».

Κι εάν στον ανοιχτό δρόμο είναι τόσο σταθερό και ήσυχο που θα ορκιζόσουν ότι οδηγείς μεγαλύτερο αυτοκίνητο, στους δρόμους της περιφέρειας εμφανίζεται απροσδόκητα αποτελεσματικό. Το μπροστινό αντέχει πολλή πίεση πριν αρχίσει να ανοίγει την τροχιά του, κάτι που συμβαίνει χωρίς δύστροπες εκπλήξεις που ιδρώνουν τις παλάμες.

Το πάτημα δεν είναι εξίσου διαδραστικό με του 208 GTi by Peugeot Sport ούτε το τιμόνι έχει χειρουργική ακρίβεια, όμως τελικά οι τροχοί πατούν εκεί ακριβώς που θέλεις. Πρέπει να προκαλέσεις την ουρά για να γυρίσει και, παρότι το ESC αφήνει περιθώριο, τις περισσότερες φορές έχει νόημα να το κάνεις μόνο για τη φωτογραφία.

Κατά βάση είναι καλύτερα να εκμεταλλεύεσαι το στιβαρό πάτημα και την ικανότητα του Polo να στρίβει με πολλή φόρα, χωρίς να γέρνει και να χαζοσπινάρει. Μόνο σε πολύ γλιστερό οδόστρωμα και σφιχτές φουρκέτες, θα νιώσεις το XDS να δυσκολεύεται απέναντι στη ροπή, οπότε θα πρέπει να υποχωρήσεις από το γκάζι.

Η ρύθμιση Sport δεν κάνει μεγάλη διαφορά σε αυτό ή στον πετυχημένο τρόπο που τα εμπρός γόνατα και ο πίσω ημιάκαμπτος άξονας διαβάζουν το δρόμο. Απλώς βελτιώνει αισθητά τον έτσι κι αλλιώς εύστοχο έλεγχο του αμαξώματος.

Επιταχύνει επίσης τις αλλαγές του DSG με τις έξι σχέσεις, του οποίου η ανοχή στα κατεβάσματα είναι μάλλον μικρή. Ειδικά από 3η σε 2η είναι αρκετά πιθανό να μην εκτελέσει την εντολή. Στο ανέβασμα πάντως είναι συνεπές, αν και νιώθεις λίγο χρόνο να χάνεται στα καλώδια από το «αυτί» μέχρι το γρανάζι.

Η αυτόματη λειτουργία Sport αντιθέτως είναι πολύ σωστή, με κατεβάσματα ακριβώς τη στιγμή που πρέπει. Βοηθά έτσι και τα φρένα που πέτυχαν 100-0 km/h σε 38 m, χωρίς το πεντάλ να υποχωρήσει καθόλου ύστερα από δέκα διαδοχικές προσπάθειες.

Μέσα στο παιχνίδι
Επίσημος τιμοκατάλογος δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα, όμως οι ενδεικτικές τιμές είναι €21.950 για τη χειροκίνητη έκδοση και €24.950 για την αυτόματη. Η μεγάλη διαφορά μεταξύ τους οφείλεται στη διαφορετική κλίμακα φορολογίας και ειδικά για τη χειροκίνητη έκδοση είναι άκρως ανταγωνιστική.

Ωστόσο δεν είναι αυτός ο βασικός σκόπελος που πρέπει να ξεπεράσει το νέο Polo GTI. Είναι τα πάγια έξοδα και ο φορολογικός στόχος που δίνει το δίλιτρο μοτέρ, παρότι συνοδεύονται από κορυφαία για την κατηγορία τέλη κυκλοφορίας και κατανάλωση.

Πέρα από αυτό, όπως προείπαμε, το Polo GTI δεν είναι το σπορ από τα μικρά GTi. Είναι όμως ένα από τα πιο γρήγορα, το πιο πρακτικό και σαφώς ο πιο ολοκληρωμένος συνδυασμός: Αποτελεσματικά γρήγορη και εύκολη σπορ οδήγηση, με κορυφαία άνεση και καθημερινή ευχρηστία.

Τι λέει το DRIVE
Στη νέα γενιά του, το Polo GTI είναι πολύ γρήγορο, εντυπωσιακά άνετο και εύχρηστο, γι’ αυτό και το ιδανικό μικρό GTi για να ζεις μαζί του. Παρότι δίλιτρο, διαπρέπει σε κατανάλωση και τέλη κυκλοφορίας.
Τιμή Από €21.950 (χειροκίνητο)
Τεχνολογία 1.984 cc, i4, 16v, 2 ΕΕΚ, άμεσος και έμμεσος ψεκασμός, μεταβλητός χρονισμός, μεταβλητό βύθισμα στις βαλβίδες εισαγωγής, τούρμπο, 200 PS/4.400-6.000 rpm, 32,6 kgm/1.500-4.400 rpm, αυτόματο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη με έξι σχέσεις
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 6,7”
0-160 km/h 15,8”
0-400 m 14,8” @ 155,4 km/h
0-1.000 m 26,9” @ 196,3 km/h
60-160 km/h (με αλλαγές) 12,5”
50-80 km/h 2,0”
80-110 km/h 3,0”
110-140 km/h 4,4”
Φρένα 100-0 km/h 38 m
Τελική ταχύτητα 237 km/h
Μέση κατανάλωση 9,3 lt/100 km
Εκπομπές CO2 134 g/km
Διαστάσεις 4.067 x 1.751 x 1.438 mm
Χώρος αποσκευών 305 lt
Βάρος 1.330 kg
Μετρήσεις DRIVE με το κιβώτιο στην αυτόματη λειτουργία

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube