Test drive: Opel Mokka-e [video]

Test drive: Opel Mokka-e [video]

Μπορεί το Corsa να άνοιξε την αυλαία των ηλεκτρικών μοντέλων στην γκάμα της Opel, το Mokka-e όμως είναι αυτό που εκφράζει απόλυτα τη νέα φιλοσοφία της εταιρείας.

Tο νέο Mokka αποτελεί το πιο ενδιαφέρον µοντέλο που έχει παρουσιάσει η Opel τα τελευταία χρόνια. Είναι επίσης το δεύτερο ηλεκτρικό µοντέλο στην γκάµα της φίρµας ύστερα από το Corsa και το πρώτο µε αυτήν την τεχνολογία που µπαίνει στα χωράφια των αστικών crossover. Στο πιο εµπορικό κοµµάτι της αγοράς δηλαδή, πανευρωπαϊκά.

H νέα σχεδιαστική ταυτότητα της Opel
Το Μokka όµως σηµατοδοτεί και κάτι ακόµα. Τη νέα σχεδιαστική φιλοσοφία της εταιρείας. Όλα τα νέα Opel από δω και στο εξής θα βασίζονται αισθητικά σε αυτό εδώ το αυτοκίνητο. Η φιλοσοφία Vizor, όπως την ονοµάζει η Opel, αντλεί την έµπνευσή της από το κλασικό Manta. Κάποιοι αντικρίζοντάς το, θα βρουν αρκετές οµοιότητες µε το ιστορικό µοντέλο της Opel κυρίως στη µάσκα του µοντέλου. Κάποιοι άλλοι πάλι, όχι. Σ’ αυτό όµως που θα πρέπει να συµφωνήσουµε όλοι µας είναι πως το νέο Mokka αποκλείεται να περάσει απαρατήρητο. Έχει το στιλ και τη φινέτσα για να ελκύει τα βλέµµατα κι αυτό είναι από µόνο του επιτυχία.

opel

Στο ίδιο µοντέρνο µήκος κύµατος κινείται και ο σχεδιασµός στην καµπίνα του Mokka. Εδώ, όπου η φιλοσοφία Pure Panel µαρτυρά ουσιαστικά την ψηφιακή αύρα που το χαρακτηρίζει. Εµπρός από τον οδηγό βρίσκεται ένας ψηφιακός πίνακας οργάνων µε διάµετρο 12” και δίπλα του ακριβώς µια ψηφιακή οθόνη αφής 10” που, παρότι µοιάζει ως συνέχεια του, δεν είναι. Πρόκειται για ένα έξυπνο οπτικό τρικ που κάνει τις δύο οθόνες να φαίνονται ως ενιαίο κοµµάτι.

Μέσω αυτών των οθονών όλοι ενηµερώνονται για όλα όσα χρειάζονται αναφορικά µε τις λειτουργίες του αυτοκινήτου και µπορούν να ρυθµίζουν το τεχνολογικό µπουκέτο των συστηµάτων άνεσης, ασφάλειας, συνδεσιµότητας και ψυχαγωγίας. Όµορφες λεπτοµέρειες είναι επίσης το ηλεκτρικό χειρόφρενο και ο κοµψός λεβιές του κιβωτίου σταθερής σχέσης µετάδοσης.

Στο πίσω κάθισµα θα βολευτούν δύο ενήλικοι και µόνο σε περίπτωση που είναι πολύ ψηλοί θα αναζητήσουν περισσότερο χώρο για τα γόνατά τους. Ο χώρος αποσκευών, στον βωµό των µπαταριών, θυσίασε βέβαια 40 lt αποθηκευτικού όγκου συγκριτικά µε τις συµβατικές εκδόσεις, κατεβαίνοντας έτσι σε χωρητικότητα στα 310 lt.

opel

Με τη γνωστή ηλεκτρική συνταγή
Κάτω από το όµορφο περιτύλιγµα του Mokka συναντάµε τη γνωστή συνταγή των ηλεκτρικών µοντέλων του οµίλου PSA και πλέον, Stellantis Group. Ένας ηλεκτροκινητήρας ισχύος 136 PS (100 kW), µεταφέρει την κίνηση στους εµπρός τροχούς και συνεργάζεται µε µια «50άρα» µπαταρία που βρίσκεται τοποθετηµένη στο δάπεδο του οχήµατος, προσφέροντας µέγιστη ονοµαστική αυτονοµία 324 km µε µια φόρτιση. Ανάλογα τώρα µε το οδηγικό προφίλ που θα επιλέξεις, µπορείς να ρυθµίσεις την ισχύ και κατ’ επέκτασιν την ενεργειακή απόδοση του οχήµατος. Στο Eco, η ισχύς περιορίζεται στους 80 PS, στο Normal αυξάνεται στους 110, ενώ στο Sport φθάνει στη µέγιστη τιµή των 136 PS.

Για την επαναφόρτιση, το Mokka-e ανταποκρίνεται στο εναλλασσόµενο ρεύµα µε έως 11 kW (5 h και 15”), ενώ σε τερµατικό ταχυφόρτισης συνεχούς ρεύµατος µπορεί να φορτίσει µε ισχύ έως 100 kW. Οπότε η µπαταρία φτάνει στο 80% µέσα σε µισή ώρα.
Ένα σύγχρονο crossover

Το Mokka-e αποδεικνύεται ευχάριστο, άνετο και κυρίως ήσυχο στον τρόπο µε τον οποίο κινείται στον δρόµο και ειδικά σε αστικό περιβάλλον. Η ανάρτησή του έχει την ίδια αρχιτεκτονική µε των συµβατικών εκδόσεων: Γόνατα MacPherson εµπρός και ηµιάκαµπτος άξονας πίσω. Αλλά το set-up είναι ελαφρώς πιο σφιχτό από το αντίστοιχο των συµβατικών εκδόσεων, καθώς και το κέντρο βάρους πιο κοντά στον δρόµο χάρη στη χαµηλά τοποθετηµένη µπαταρία.

opel

Στα προγράµµατα Eco και Normal είναι βέβαιο πως ο ηλεκτροκινητήρας δεν θα σε εντυπωσιάσει µε τις επιδόσεις του, εστιασµένος ον στην οικονοµία ενέργειας. Δουλεύοντας το σε αυτά τα προγράµµατα αποτελεί προϋπόθεση για να πετύχεις τη µέση κατανάλωση των 17,4 kWh που υποστηρίζει η Opel -βγάζοντας όµως το χτικιό.

Η αίσθηση αλλάζει σηµαντικά στο πρόγραµµα Sport. Το Mokka αποκτά περισσότερο µπρίο και δυναµισµό, εκµεταλλευόµενο πλήρως τους 136 PS του ηλεκτροκινητήρα. Χρειάζεται 9” για τα 0-100 km/h µε την τελική ταχύτητα να περιορίζεται ηλεκτρονικά στα 150 km/h. Βέβαια από τη στιγµή που θα επιλέξεις το πρόγραµµα Sport θα πρέπει να είσαι προετοιµασµένος ότι πολύ δύσκολα θα πιάσει την αυτονοµία των 324 km που ανακοινώνει η Opel. Το πόσα ακριβώς χιλιόµετρα θα διανύσεις εξαρτάται αποκλειστικά από τον τρόπο χρήσης και το πόσο βαρύ δεξί πόδι έχεις...

Στον δρόµο, παρότι στέκεσαι σε σεβαστό ύψος από το έδαφος και το βάρος ανακοινώνεται στα 1.598 kg (+330 kg σε σχέση µε τις βενζινοκίνητες εκδόσεις), νιώθεις το Mokka-e ανάλαφρο και µε αέρινο πάτηµα. Η κλίση είναι περιορισµένη ακόµα κι όταν αποφασίσεις να το πιέσεις, µε την ανάρτηση να κοντρολάρει ιδανικά το αµάξωµα. Μόνο σε εγκάρσιες ανωµαλίες αισθάνεσαι µια ελαφριά αναπήδηση του πίσω µέρους και ένα χαρακτηριστικό ήχο να τη συνοδεύει. Η πρόσφυση είναι σε κάθε περίπτωση πολύ καλή, µε το τιµόνι να προσφέρει την πληροφόρηση που χρειάζεσαι για το τι συµβαίνει στον δρόµο.

Σαφώς και δεν µιλάµε για ένα µοντέλο σπορ σε φιλοσοφία. Εξάλλου δεν ήταν αυτός ο σκοπός του µικρού crossover της Opel. Το Mokka-e είναι ένα συνολικά ευχάριστο και µε οδηγοκεντρική αίσθηση αυτοκίνητο, µε το µόνο που χρειάζεται εξοικείωση -όπως και στα περισσότερα ηλεκτρικά- να είναι η αίσθηση από το σύστηµα πέδησης. Το πεντάλ του φρένου είναι µαλακό και έχει µεγάλη διαδροµή, ωστόσο πατώντας το αρχικά δεν αισθάνεσαι ότι φρενάρεις όσο θέλεις. Ενστικτωδώς λοιπόν το πατάς λίγο πιο έντονα απ’ ό,τι χρειάζεται και τελικά επεµβαίνει το ABS, ειδικά όταν ο δρόµος γλιστράει.

Συνοψίζοντας, η Opel κατάφερε µε την ηλεκτρική έκδοση του Mokka να ρίξει στην αγορά ένα σύγχρονο, όµορφο και ευχάριστο στη χρήση µικρό crossover. Εάν η φόρτιση ως διαδικασία δεν αποτελεί βραχνά για εσάς στην καθηµερινότητα, τότε µιλάµε για ένα µοντέλο που κάλλιστα µπορεί να σας βάλει στον κόσµο της ηλεκτροκίνησης...


Δείτε τη video δοκιμή του Mokka-e


Τι λέει το DRIVE
Ένα συνολικά ευχάριστο αυτοκίνητο. Όπως ακριβώς οφείλει να είναι ένα σύγχρονο ηλεκτρικό μικρό crossover που σέβεται τον εαυτό του και θέλει να πρωταγωνιστήσει στην πιο εμπορική κατηγορία της αγοράς, πανευρωπαϊκά.
Τιμή Από €34.600 (€29.020 με επιδότηση)
Τεχνολογία ΒEV, σύγχρονο μοτέρ μόνιμου μαγνήτη, μπαταρία 50 kWh, κίνηση εμπρός, αυτόματο κιβώτιο μονής σχέσης 
Απόδοση 136 PS, 260 Nm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ 
0-100 km/h
9,0”
Τελική ταχύτητα 150 km/h
Μέση κατανάλωση* 19,5 kWh/100 km
Αυτονομία* 236 km 
Εκπομπές CO2 0 g/km (WLTP)
Διαστάσεις 4.151 x 1.987 x 1.534 mm
Χώρος αποσκευών 310 lt
Βάρος 1.598 kg
Μετρήσεις κατασκευαστή, *μέτρηση DRIVE

Φωτογραφίες: Θανάσης Κουτσογιάννης

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube