Test drive: Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD PHEV [video]

Test drive: Hyundai Santa Fe 265 PS 4WD PHEV [video]

Υλοποιώντας μία φιλοσοφία «big is beautiful» που παραπέμπει -με την καλή έννοια- στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, η νέα ναυαρχίδα της εταιρείας, το Hyundai Santa Fe, μας κάνει να αναρωτιόμαστε γιατί δεν υπάρχουν περισσότερα τέτοια μοντέλα στην αγορά;

Είτε η οικογένεια μεγάλωσε τόσο που πέντε θέσεις δεν είναι πλέον αρκετές είτε είστε απλώς λάτρης των μεγάλων αυτοκινήτων, το Hyundai Santa Fe επέστρεψε για να ενισχύσει τον πλουραλισμό σε μία ιδιαίτερη συνομοταξία αυτοκινήτων.

Ναι, μιλάμε για εκείνο το μεγάλο SUV της Hyundai του οποίου τα ίχνη χάθηκαν για μερικά χρόνια. Αυτό όμως συνέχισε ακάθεκτο να παράγεται, να εξελίσσεται και -τώρα που ωρίμασε ο καιρός- επιστρέφει εκ νέου στη χώρα μας. 

Το νέο Hyundai Santa Fe αποτελεί ένα ώριμο και με άφθονη τεχνολογία SUV, για να περάσεις πολλά και καλά χρόνια μαζί του.

Για όσους το θυμάστε από το παρελθόν, να ξεκαθαρίσουμε πως η αναβαθμισμένη, τέταρτη γενιά που έχουμε στα χέρια μας δεν έχει καμία σχέση με τα προ δεκαετίας μοντέλα. Δεν είναι απλώς πιο εξελιγμένη αλλά έχει μετατοπίσει και το κέντρο βάρους της, ώστε να ικανοποιεί άλλες ανάγκες. Για παράδειγμα, διατίθεται μόνο σε εκδόσεις έξι και επτά θέσεων -με τρεις σειρές καθισμάτων- τις οποίες υποστηρίζει επαρκώς χάρη στις τεράστιες διαστάσεις του.

Αντίστοιχα, η διάθεση του αυτοκινήτου σε όλες τις μεγάλες αγορές του πλανήτη το έχει καθοδηγήσει να υιοθετεί χαρακτηριστικά από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού. Και εδώ δεν αναφερόμαστε τόσο στην εμφάνιση όσο στην εμπειρία της χρήσης του. Αφήνοντας λοιπόν κατά μέρος τα της εικόνα, βουτάμε απευθείας στα βαθιά: Στο τι εισπράττει ο οδηγός κατά τη διαδικασία της οδήγησης και της συμβίωσης.

Η αρχική αίσθηση που λαμβάνεις με το που ανοίγεις την πόρτα είναι πως πρόκειται για ένα εσωτερικό φορτωμένο. Οθόνες, κουμπάκια, χειριστήρια, πράγματα που θέλουν χρόνο για να μπουν σε μία σειρά στο μυαλό. Το κάνουν όμως γρήγορα, αφού η εργονομία αποδεικνύεται ιδιαίτερα μελετημένη.

 Hyundai Santa Fe

Τα καθίσματα (ακόμα και τα πιο πίσω) είναι άνετα και ποιοτικά. Η θέση οδήγησης ρυθμίζεται εύκολα για κάθε σωματότυπο, προσφέρει καλή ορατότητα και υπόσχεται να διευκολύνει την καθημερινότητα με άφθονες θέσεις για μικροαντικείμενα.

Το ταμπλό περιλαμβάνει δύο ψηφιακές οθόνες, 12,3” για τα όργανα και 10,25” για το infotainment, καθώς επίσης και head-up display. Όσο για την ποιότητα των χρησιμοποιούμενων υλικών, κινείται προς τα πάνω από τo ήδη υψηλό στάνταρ της Hyundai. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως η εσωτερική επένδυση της οροφής δεν απαντάται ούτε σε premium γερμανικές προτάσεις.

Το σημείο που αξίζει τη μεγαλύτερη προσοχή βρίσκεται στη βάση της κεντρικής κονσόλας. Μία οργανωμένη διάταξη μεγάλων φυσικών κουμπιών, για κάθε βασική λειτουργία. Η πρώτη σειρά για το infotainment, μία δεύτερη για τον κλιματισμό και παρακάτω για τον έλεγχο του κιβωτίου ταχυτήτων, του συστήματος κίνησης και της θέρμανσης/αερισμού των καθισμάτων.

Αναφορικά τώρα με το επίπεδο εξοπλισμού, υπολογίστε τρεις πυκνογραμμένες σελίδες μπροσούρας που περιλαμβάνουν περισσότερο από όσα περιμένεις ακόμα με το δεδομένο ότι η τιμή ξεκινά από τις €61.590. Από ένα πληρέστατο πακέτο ηλεκτρονικών άνεσης και ασφάλειας, ολοκληρωμένη διασύνδεση με smartphone, τηλεματικές υπηρεσίες BlueLink, μέχρι και ηχοσύστημα της Krell, με δέκα ηχεία και 12κάναλο ενισχυτή 589 Watt.

 Hyundai Santa Fe

Εάν από τα παραπάνω καταλάβατε πως το Hyundai Santa Fe φέρνει την άνεση του οδηγού στο επίκεντρο, κάνετε λάθος. Το αυτοκίνητο εξασφαλίζει άφθονη πολυτέλεια και άνεση και για όλους τους επιβάτες. Ενδεικτικά, η μεσαία σειρά καθισμάτων -που στην προκειμένη περίπτωση αποτελείται από δύο ανεξάρτητες, θερμαινόμενες πολυθρόνες- προσφέρει μεταξύ άλλων σκιάδια και υποβραχιόνια, ενώ παράλληλα μετακινείται κατά τον διαμήκη άξονα για να δώσει χώρο όπου χρειάζεται.

Όσο για τους πίσω πίσω, τους επιβάτες «πέντε και έξι», τα καθίσματά τους αναδύονται με μία κίνηση από το δάπεδο του χώρου αποσκευών. Ο χώρος για τα πόδια εκεί είναι προφανώς ρηχός. Και πάλι όμως θα βολευτούν δύο ενήλικοι χωρίς να βρίσκει πουθενά το κεφάλι και τα πόδια τους. Έχουν μάλιστα το δικό τους χειριστήριο του κλιματισμού, ποτηροθήκες, δύο τουλάχιστον τρόπους να αναδιπλώσουν τα μεσαία καθίσματα ώστε να εξέλθουν, καθώς και ένα μονόδρομο σύστημα ενδοεπικοινωνίας με τον οδηγό. Όταν ο τελευταίος θελήσει να απευθυνθεί σε αυτούς, δεν χρειάζεται να το κάνει φωνάζοντας. Αρκεί να ενεργοποιήσει τη σχετική λειτουργία από το infotainment και η φωνή του θα μεταφερθεί άμεσα στα πίσω ηχεία...

 Hyundai Santa Fe

Αλλάζοντας κεφάλαιο, το Hyundai Santa Fe βασίζεται στην καινούρια πλατφόρμα «Ν3» του ομίλου, η οποία έχει σχεδιαστεί για μεγάλα μοντέλα και διακρίνεται για την υψηλή ακαμψία και την ασφάλεια που παρέχει. Παράλληλα εξασφαλίζει χαμηλό κέντρο βάρους και φιλοξενεί μέσα της, κάτω από τα καθίσματα οδηγού/ συνοδηγού, τον συσσωρευτή ιόντων λιθίου πολυμερών του συστήματος κίνησης PHEV .

Για την ανάρτηση εμπρός έχουν χρησιμοποιηθεί γόνατα MacPherson και πίσω μία διάταξη πολλαπλών συνδέσμων. Οι τροχοί είναι 19” με λάστιχα σχετικά υψηλού προφίλ, 235/55. Από τα πρώτα κιόλας χιλιόμετρα καταλαβαίνεις πως πρόκειται για ένα αυτοκίνητο που ποντάρει κυρίως στην άνεση. Όχι μόνο καταφέρνει να απορροφήσει τις δονήσεις και την τραχύτητα από την άσφαλτο, αλλά πνίγει και κάθε θόρυβο αφήνοντας τους επιβάτες σε μία ευχάριστη ησυχία.

Το πόσο καλή δουλειά έχει γίνει στις αναρτήσεις προκύπτει και από την ταχύτητα που διαβάζουν τις ανωμαλίες, η οποία δεν επιτρέπει σοβαρές ταλαντώσεις. Μάλιστα, παρά τους 2+ τόνους του συνολικού βάρους, κατορθώνουν να εκμεταλλευθούν σε μεγάλο βαθμό την πρόσφυση των Continental PremiumContact 6, προσφέροντας έναν ουδέτερο και εύκολα ελεγχόμενο χαρακτήρα. Ακόμα και υπό πίεση.

 Hyundai Santa Fe

Το σύστημα διεύθυνσης με τη σειρά του, μεταφέρει πληροφόρηση «τόση όση» στα χέρια του οδηγού και κόβει αρκετά, εξασφαλίζοντας κύκλο στροφής 11,4 m. Όχι άσχημα για ένα μοντέλο μήκους 4,78 μέτρων. Όσο για τα φρένα, αρχικά εκπλήσσουν με την αίσθηση που προσφέρουν, καθώς είναι πολύ καλύτερη από σχεδόν όλων των plug-in hybrid της αγοράς. Δευτερευόντως, επιβραδύνουν αποτελεσματικά το αυτοκίνητο και δεν κουράζονται εύκολα.

Για να επιστρέψουμε στην καμπίνα, προηγουμένως αναφερθήκαμε σε μία σειρά φυσικών διακοπτών για το σύστημα κίνησης. Πράγματι, η κορεατική εταιρεία υιοθετεί σε αυτή τη γενιά του Hyundai Santa Fe ένα νέο σύστημα ονόματι H-TRAC (από το Hyundai και Traction). Μέσω ενός περιστροφικού επιλογέα, ο οδηγός μπορεί επιλέξει προφίλ οδήγησης να βελτιστοποιήσει την κατανομή της ροπής ανάλογα με το έδαφος στο οποίο κινείται.

Για καθημερινή χρήση υπάρχει το Eco που επεμβαίνει ανάλογα στη χαρτογράφηση του κινητήρα και στέλνει την κίνηση αποκλειστικά εμπρός για να περιορίσει τις απώλειες ενέργειας από τριβές. Υπάρχει ακόμα το σπορ που αλλάζει επί το επιθετικότερο τη χαρτογράφηση κινητήρα και σασμάν, βαραίνει το τιμόνι και -ανάλογα με τις συνθήκες- επιτρέπει έως και στο 50% της ροπής να περάσει στους πίσω τροχούς. Αν πάλι δεν επιθυμείς να ασχολείσαι με αυτά, επιλέγεις το Smart που ρυθμίζει αυτόματα ό,τι χρειάζεται με βάση το στιλ οδήγησης.

 Hyundai Santa Fe

Για εκτός δρόμου τώρα, προσφέρονται προγράμματα για χιόνι, λάσπη και άμμο, καθώς και ένα σύστημα ελέγχου κατάβασης. Χιόνι η αλήθεια είναι πως δεν βρήκαμε στα πλαίσια της δοκιμής. Σε πέτρες όμως και άμμο το αυτοκίνητο τα πάει καλά, με τη ροπή του κινητήρα να περνάει με εξαιρετικό τρόπο κάτω.

Για να μιλήσουμε λίγο με νούμερα, η απόσταση από το έδαφος ανακοινώνεται στα 17,6 cm. Αντίστοιχα, οι γωνίες προσέγγισης, ράμπας και αποχώρησης αναφέρονται στις 17,9ο, 15,4o και 19,3ο αντίστοιχα. Μικρή αλλά σημαντική λεπτομέρεια είναι πως υπάρχει κανονικού μεγέθους ρεζέρβα και όχι κάποιος τροχός ασφαλείας ή -ακόμα χειρότερα- κιτ επισκευής ελαστικού.

Μπορεί να θεωρηθεί το Hyundai Santa Fe καθαρόαιμο off-roader; Στην πραγματικότητα, όχι. Δεν είναι αυτός ο προσανατολισμός του. Εφόσον όμως χρειαστεί, θα ικανοποιήσει απόλυτα τον μέσο χρήστη της κατηγορίας.

Στα του κινητήρα, τo Hyundai Santa Fe διατίθεται στη χώρα μας σε δύο εκδόσεις. Αυτοφορτιζόμενο υβριδικό (HEV) με 230 PS και plug-in hybrid (PHEV) με 265 PS. Αμφότερα χρησιμοποιούν το ίδιο θερμικό μοτέρ των 1,6 lt με 180 PS, διαφέρουν όμως ως προς τον ηλεκτροκινητήρα.

 Hyundai Santa Fe

Στο PHEV, ο τελευταίος αποδίδει 91 ίππους και 304 Nm (συνδυαστικά 265 PS/ 350 Nm), αντλώντας την ενέργειά του από την μπαταρία που προαναφέραμε, των 13,8 kWh. Η αμιγώς ηλεκτρική κίνηση φτάνει για περίπου 58 km , σύμφωνα με τον κατασκευαστή. Στην πράξη όμως υπολογίστε κάτι λιγότερο από 50, τα οποία και πάλι είναι αρκετά. Εάν είσαι τυπικός με τη φόρτιση, μία λογική κατανάλωση για τις διαδρομές της μέρας θα παίζει γύρω στα 2,0 lt/100 km. Αν όχι, τα νούμερα που θα διαβάζετε εύκολα θα ξεπερνούν τα 7,5 lt/100 km και θα πλησιάζουν έως τα δέκα.

Τα πρώτα 100 km/h έρχονται από στάση σε 8,8" και η τελική αγγίζει τα 187 km/h. Τα νούμερα είναι αντικειμενικά καλά με την αμεσότητα στην απόκριση του δεξιού πεντάλ να είναι θετική. Εδώ βοηθά και η ροπή που είναι σταθερά στα 350 Nm σχεδόν σε όλο το φάσμα των στροφών, μεταξύ 1.000-5.000 rpm. Όσο για τη μετάδοση της κίνησης, γίνεται μέσω ενός αυτόματου κιβωτίου έξι σχέσεων που συνδυάζεται αρμονικά με το υπόλοιπο σύνολο.

 Hyundai Santa Fe

Στο τέλος της μέρας, δεν κρύβουμε πως ο συνολικός χαρακτήρας του Hyundai Santa Fe μας κέρδισε. Δεν θα υποστηρίξουμε πως φέρνει τα πάνω κάτω σε κάποιον τομέα, έχει όμως τον τρόπο να κάνει τσεκ σε όλα τα κουτάκια και να δικαιώνει περίτρανα όσους το επιλέξουν, παρέχοντάς τους απόλυτη άνεση και ευκολία.


Τι λέει το DRIVE
Το νέο Hyundai Santa Fe αποτελεί ένα ώριμο και με άφθονη τεχνολογία μοντέλο, για να περάσεις πολλά και καλά χρόνια μαζί του. Αξίζει τα λεφτά του μέχρι κεραίας και αν δεν σε ενδιαφέρει η σφραγίδα του «premium» είναι βέβαιο πως θα σε κερδίσει.
Τιμή Από €61.590
Τεχνολογία PHEV, κινητήρας βενζίνης 1.598 cc, i4, 16v, 2 EEK, άμεσος ψεκασμός, τούρμπο, 180 PS/5.500 rpm, 265 Nm/1.500-4.500 rpm, ηλεκτρικό μοτέρ 91 PS, 304 Nm, μπαταρία 13,8 kWh, κίνηση σε όλους τους τροχούς, αυτόματο κιβώτιο έξι σχέσεων
Συνδυαστική απόδοση 265 PS/5.500 rpm, 350 Nm/ 1.000-5.000 rpm
ΕΠΙΔΟΣΕΙΣ
0-100 km/h 8,8”
Τελική ταχύτητα 187 km/h
Μέση κατανάλωση* 4,7 lt/100 km
Εκπομπές CO2 37 g/km (WLTP)
Διαστάσεις 4.785 x 1.900 x 1.685 mm
Χώρος αποσκευών  130 lt (6/7θέσιο), 782 lt (5θέσιο), 1.649 lt (διθέσιο)
Βάρος 2.005-2.112 kg
Μετρήσεις κατασκευαστή

Φωτογραφίες Θανάσης Κουτσογιάννης

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube