Οδηγούμε: Lancia Delta 1.8 Di TurboJet

Οι μυώδεις προδιαγραφές του νέου τούρμπο άμεσου ψεκασμού δυναμώνουν την γκάμα της Delta.

Η Delta φόρεσε ένα νέο τούρμπο με 1.800 κυβικά και 200 άλογα σπρώχνοντας τον τομέα των επιδόσεων ένα βήμα παραπέρα. Οι επιδόσεις που περιμένεις στο άκουσμα 200 ίππων επιβεβαιώνονται και στην πράξη: 0-100 km/h σε 7,4 sec και τελική 230 km/h. Πέρα από τους ψυχρούς αριθμούς, στο δρόμο η Delta είναι εκρηκτική, με την απόκριση του γκαζιού να είναι άμεση από τις 1.400 σ.α.λ. και πάνω.

Προκειμένου να περάσει η δύναμη στους εμπρός τροχούς, το μοτέρ της Delta συνεργάζεται με ηλεκτρονικό διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης και νέο αυτόματο 6άρι κιβώτιο - δεν θα υπάρχει διαθέσιμη με μηχανικό κιβώτιο. Το Sportronic διαθέτει αυτόματη και σειριακή λε-τουργία (με λεβιέ ή χειριστήρια πίσω από το τιμόνι) και τρία προγράμματα λειτουργίας: Winter, Normal και Sport. Τα προγράμματα αυτά έχουν να κάνουν με την  ταχύτητα αλλαγής των σχέσεων. Το Sportronic αποδεικνύεται ικανοποιητικό σε ταχύτητα αλλαγής στη σειριακή λειτουργία, και είναι ομαλό ως πλήρως αυτόματο.

Μία ακόμη καινοτομία για την Delta αποτελεί η νέα στάνταρ ηλεκτρονική ανάρτηση RSS Reactive Suspension System, που μπορεί να μεταβάλλει τα χαρακτηριστικά της ανάλογα με τις εκάστοτε συνθήκες οδήγησης. Στην πράξη η ανάρτηση προσφέρει πολύ καλή άνεση και η ποιότητα κύλισης είναι άνω του μέσου όρου. Τα φρένα είναι της Brembo και διακρίνονται για τη δύναμη και την αντοχή τους στη σκληρή χρήση.

Tech Info
Οι κορυφαίες επιδόσεις του 1.8 Di είναι αποτέλεσμα της εφαρμογής της τεχνολογίας Σάρω-σης (Scavenging) που βελτιώνει τη ροπή στις χαμηλές στροφές και εγγυάται στον οδηγό άμεση απόκριση σε οποιαδήποτε απαίτησή του. Η Σάρωση επιτυγχάνεται με το συνεχή έ-λεγχο και βελτίωση κάθε στιγμιαίας παραμέτρου λειτουργίας του κινητήρα, πετυχαίνοντας κάθε στιγμή τη μάξιμουμ δυνητική απόδοση. Ο νέος κινητήρας αποτελεί δημιούργημα του Fiat Powertrain Technologies, το οποίο αποτελείται από 16 γραμμές παραγωγής, έντεκα κέντρα εξέλιξης και απασχολεί 20.000 άτομα σε εννέα συνολικά χώρες.

Τεχνολογία 1.742 cc, 16v, 2ΕΕΚ, τούρμπο, 200 ps/5.000-5.500 rpm, 32,6 kgm/1.400 rpm
Επιδόσεις 0-100 km/h 7,4, Τελική 230 km/h
Μέση κατανάλωση 7,8 lt/100 km