Πέθανε ο Joginder Singh, ο θρύλος του Safari

Πέθανε ο Joginder Singh, ο θρύλος του Safari

Ο "Ιπτάμενος Σιχ", τρεις φορές νικητής του Ράλι Σαφάρι, πέθανε την Κυριακή στο Λονδίνο, σε ηλικία 81 ετών.

Ο Joginder Singh ήταν ο πιο επιτυχημένος οδηγός από την Κένυα, κερδίζοντας το αφρικανικό μαραθώνιο ράλι τρεις φορές. Η επιτυχία στο Σαφάρι τη δεκαετία του ’60 και του ’70 απαιτούσε εξαιρετική προσοχή για να μην καταπονείται το αυτοκίνητο καθώς και τέλεια γνώση των αφρικανικών συνθηκών.

Ακόμη και το να τερματίσεις ήταν ένας άθλος. Ο Singh πήρε μέρος σε 22 Σαφάρι, τερμάτισε στα 19 και νίκησε στα τρία.

Ο «Ιπτάμενος Σιχ» (ήταν ινδικής καταγωγής και φορούσε πάντα τουρμπάνι) γνώριζε τον αφρικάνικο μαραθώνιο καλύτερα απ’ όλους και ήξερε πώς να τερματίζει.

Ο Singh ήταν γεννημένος στην Κένυα, ένας από τους 10 γιους της οικογένειας, και είχε ζυμωθεί με τα αυτοκίννητα από πολύ μικρή ηλικία αφού ο πατέρας του είχε συνεργείο. Είχε φτάσει όμως τα 26 όταν πήρε μέρος στον πρώτο του αγώνα. Παράλληλα ανέλαβε και το ρόλο αστυφύλακα περιπόλων στη Βασιλική Λέσχη Αυτοκινήτου Ανατολικής Αφρικής.

Ο Singh νίκησε σε πάνω από 60 ράλι της Ανατολικής Αφρικής, αλλά ήταν οι τρεις νίκες του στο περιβόητο Σαφάρι που τον έκαναν διάσημο.

Η πρώτη του νίκη στο ράλι –που λεγόταν τότε ακόμη East African Safari– ήταν το 1965. Οδηγώντας ένα Volvo PV544 με 70.000 αγωνιστικά χιλιόμετρα στην πλάτη του (από οδηγούς όπως ο νικητής του Ακρόπολις, Tom Trana) ο Joginder με συνοδηγό τον αδελφό του, Jaswant, νίκησε τις εργοστασιακές ομάδες της Citroen, της Mercedes και της Saab για να τερματίσει άνετα νικητής στο Nairobi.

Εννέα χρόνια αργότερα, στο τιμόνι ενός Mitsubishi Lancer 1.6 που ήταν πολύ πιο αδύναμο από τον ανταγωνισμό, ο Singh εκμεταλλεύτηκε τέλεια τη βροχή και τη λάσπη για να πάρει τη δεύτερη νίκη του στο Σαφάρι. Ήταν επίσης η πρώτη νίκη του στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράλι (WRC), που είχε θεσμοθετηθεί το 1973, καθώς και η πρώτη νίκη της Mitsubishi.

To 1976, σε εξίσου δύσκολες, βροχερές συνθήκες, ξανακέρδισε τον αγώνα, νικώντας μάλιστα τις πανίσχυρες Lancia Stratos.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube