Οδηγώντας σε πυκνή χιονόπτωση [video]

Οδηγώντας σε πυκνή χιονόπτωση [video]

Η Ford μας δίνει συνοπτικά σε ένα video τα κυριότερα τιπ για ασφαλή οδήγηση σε πυκνή χιονόπτωση.

Ο καιρός έξω μπορεί να δείχνει τρομακτικός, ωστόσο η οδήγηση να προκαλεί ακόμα κι έτσι ευφορία.

Με δεδομένο λοιπόν ότι μπορεί να έχετε κάπου να πάτε ή έτσι για τη βόλτα, να τι χρειάζεται κα κάνετε όταν χιονίζει και μάλιστα πολύ. Βέβαια, τα τιπς που μας δίνει η Ford είναι όταν ήδη ο δρόμος έχει γίνει τσουλήθρα, ενώ ταυτόχρονα αντιμετωπίζεις σφοδρή χιονόπτωση.

Η Ford Motor Company δημιούργησε ένα γρήγορο video που φωτίζει μερικές βασικές πρακτικές που χρειάζεται να ακολουθήσετε όταν η θερμοκρασία πέφτει τόσο, έτσι ώστε ο καιρός γυρίζει από βροχή σε χιόνι. Βασικά πράγματα μεν, αλλά η επανάληψη είναι η μητέρα της μαθήσεως –και η πρώτη ξαδέρφη της βαρεμάρας.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Χειμωνιάτικα λάστιχα: Υπέρ και κατά [video]

Προφανώς χρειάζεται να μειώσεις δραστικά ταχύτητα, αλλά αποφεύγοντας να πατήσεις φρένο δυνατά. Φυσικά, ούτε λόγος για χρήση cruise control στην εθνική, διότι ακόμη και μια απενεργοποίηση πατώντας το φρένο μπορεί να οδηγήσει σε ολίσθηση, Το κουμπί του στο «off», λοιπόν. Από εδώ και στο εξής, οποιοσδήποτε χειρισμός στο τιμόνι, στο γκάζι ή στο φρένο απαιτεί γλυκές κινήσεις.

Κρατάς τα μάτια σου ανοιχτά για τα πιο «λαμπερά» κομμάτια του δρόμου. Αυτά είναι συνήθως επιφάνειες καλυμμένες με πάγο και σημεία που δεν πρόκειται να βρουν πρόσφυση οι τροχοί. Τα πιο θαμπά σημεία είναι εκείνα και με το πιο φρέσκο χιόνι, άρα και τα ασφαλέστερα.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Φρενάροντας στο χιόνι; Θέλει τρόπο… [video]

Εάν αρχίσεις να γλιστράς, σηκώνεις το πόδι από το γκάζι και στρίβεις το τιμόνι προς τα εκεί που φεύγει η ουρά σου. Πρόκειται για τα κλασικό «ανάποδο τιμόνι» και τον καλύτερο τρόπο για να αντισταθμίσεις το γλίστρημα. Κι αν βρεις μια αλάνα, δοκίμασε μερικά ντριφτάκια με χαμηλή ταχύτητα: Θα το διασκεδάσεις και θα αποκτήσεις μια σχετική εμπειρία εαυτού και αυτοκινήτου –δεν το λέει η Ford, αλλά ήδη έχω βαρεθεί θανάσιμα.

Η Ford επίσης συστήνει να χρησιμοποιήσεις αλυσίδες αν μπορείς, αλλά σιγουρευτείς ότι επιτρέπονται –δεν μιλά φυσικά για την Ελλάδα που κι ερπύστριες να βάλεις, κανείς δεν πρόκειται να σε ελέγξει.

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ Ανεπίδεκτο αλυσίδων; Να οι λύσεις…

Τα άλλα σοφά πράγματα που σου λέει η Ford περιλαμβάνουν το να αποφεύγεις να περνάς πάνω από καλώδια σε πεσμένες κολόνες της ΔΕΗ, να φρενάρεις πολύ νωρίτερα διότι η απόσταση ακινητοποίησης στο πάγο είναι ασύγκριτα μεγαλύτερη για την ίδια ταχύτητα σε στεγνό δρόμο.

Επίσης να τσεκάρεις πέλμα ελαστικών και πίεση, την κατάσταση των μάκτρων στους υαλοκαθαριστήρες, το ψυκτικό υγρό, την πληρότητα του κιτ ανάγκης («κροκοδειλάκια», ιμάντας και ένα έξτρα (!) κινητό τηλέφωνο) και να έχεις το αυτί κολλημένο στον καιρό, σε τοπικό ραδιόφωνο.

[Πηγή Ford]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube