Έρχεται χιονιάς! Είστε σωστά προετοιμασμένοι; [video]

Έρχεται χιονιάς! Είστε σωστά προετοιμασμένοι; [video]

Ευκαιρία να θυμηθούμε μερικές χρήσιμες συμβουλές για το πώς κινούμαστε ή δεν… κινούμαστε στους χιονισμένους δρόμους.

Σύμφωνα με την ΕΜΥ, ο  βαρύς χιονιάς του 2016 αναμένεται να σαρώσει τη χώρα τις τελευταίες ημέρες του έτους. Μέσα στις επόμενες ώρες, θα έχουμε ραγδαία επιδείνωση του καιρού με τσουχτερό κρύο και χιόνια.

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Τάσο Αρνιακό, τα χιόνια όχι μόνο θα φτάσουν στο λεκανοπέδιο, αλλά θα χιονίσει και στις παραλίες της Αττικής. Σταδιακή επιδείνωση θα υπάρξει από την Τρίτη (27.12.2016), με χιόνια στα βουνά της Μακεδονίας και της Ηπείρου με την κακοκαιρία να κατηφορίζει προς Θεσσαλία και Στερεά Ελλάδα. Οι βοριάδες στο Αιγαίο θα φτάσουν απο την Τετάρτη μεχρι και τα 9 μποφόρ

Την Πέμπτη στα... λευκά θα ντυθούν τα βόρεια προάστια της Αττικής, καθώς και το κέντρο της πρωτεύουσας, ενώ χιονοπτώσεις θα υπάρξουν και στα νότια προάστια. Αναμένονται πολικές θερμοκρασίες, στα βόρεια της χώρας από -12 μέχρι 4 βαθμούς Κελσίου και στα κεντρικά απο -6 μεχρι 6 βαθμούς Κελσίου. Η κακοκαιρία προς την Κυριακή θα κατηφορίσει προς τα νότια της χώρας (Ανατολική Πελοπόννησος, Κυκλάδες και Κρήτη), ενώ στην Αττική αναμένεται μια ηλιόλουστη αλλα ψυχρή Πρωτοχρονιά.

Συμβουλές προς… ναυτιλομένους

Σε όλους αρέσει η βόλτα τις χιονισμένες μέρες αλλά λίγοι γνωρίζουν τι να κάνουν σε περίπτωση που κολλήσει το αυτοκίνητό τους. Διαβάστε έξι απλά βήματα που θα σας βγάλουν από την δύσκολη θέση.

-Επιλέγουμε 1η ταχύτητα και πατάμε προσεκτικά το γκάζι, για να περιορίσουμε τα σπινάρισμα των τροχών. Εάν το αυτοκίνητό διαθέτει σύστημα τετρακίνησης, το εμπλέκουμε πριν ξεκινήσουμε.

-Εάν αδυνατούμε να κινηθούμε εμπρός, επιλέγουμε όπισθεν και προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε, κινούμενοι προς τα πίσω.

-Καθώς προσπαθούμε να ξεκολλήσουμε, στρίβουμε το τιμόνι προς διαφορετικές κατευθύνσεις, έως ότου οι τροχοί βρουν πρόσφυση.

-Αν οι τροχοί δεν βρίσκουν πρόσφυση, καθαρίσουμε όσο καλύτερα μπορούμε το σημείο επαφής των κινητήριων τροχών από το χιόνι και δοκιμάζουμε να ξαναξεκινήσουμε.

-Τοποθετήστε άμμο, χώμα, κομμάτια ξύλου ή τα πατάκια του αυτοκίνητου σας κάτω από τους κινητήριους τροχούς, για να βοηθήσετε να βρουν πρόσφυση.

Αν όλα τα άλλα αποτύχουν, ζητάμε από τους συνεπιβάτες ή από κάποιο περαστικό να σπρώξουν το αυτοκίνητο, καθώς εμείς πατάμε ελαφρά το γκάζι. Συνήθως αυτό αρκεί. Προσέχουμε βέβαια να μη βρίσκεται κανείς στην κατεύθυνση προς την οποία προσπαθούμε να φύγουμε.

Βέβαια υπάρχουν και πολλά άλλα εμπόδια που μπορεί να μετατρέψουν τη βόλτα μας στο χιόνι σε μια μεγάλη περιπέτεια. Μερικά είναι μικρά όπως ο πρωϊνός πάγος στα τζάμια (δείτε ΕΔΩ πώς αφαιρείται εύκολα), αλλά κάποια άλλα είναι πολύ πιο σοβαρά. Για παράδειγμα υπάρχουν αυτοκίνητα που δεν παίρνουν αλυσίδες, είτε λόγω διάστασης ελαστικών, είτε λόγω απόστασης των τροχών από τους θόλους. Το τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση μπορείτε να το διαβάσετε ΕΔΩ.

Τέλος, αν θέλετε να μάθετε όλα τα μυστικά για τα χειμωνιάτικα λάστιχα, αυτά που είναι υποχρεωτικά σε όλη την Ευρώπη και που σε γλυτώνουν από πολλούς μπελάδες (αλυσίδες κτλ), δείτε ΕΔΩ όλα όσα θέλετε να ξέρετε γι’ αυτά.

ΑΚΟΥΣΤΕ ΤΗΝ ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΑΣΟ ΑΡΝΙΑΚΟ

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube