Αναγομωμένα λάστιχα: Μύθοι και πραγματικότητα

Αναγομωμένα λάστιχα: Μύθοι και πραγματικότητα

Τα αναγομωμένα λάστιχα στη συνείδηση της πλειονότητας των καταναλωτών αποτελούν υποπροϊόντα, ανάξια κάποιος να βασιστεί πάνω τους για την ασφάλειά του. Είναι όμως πράγματι έτσι;

Η οικονομική δυσπραγία των περισσότερων εξ ημών έχει υποβαθμίσει και τον τομέα τα συντήρησης του αυτοκινήτου, κατά συνέπεια και της ασφάλειας.

Ένα κομμάτι τη συντήρησης αφορά και τα λάστιχα. Πολλοί συμπολίτες μας είτε δεν τα αντικαθιστούν όταν χρειάζεται, με τη φθορά του πέλματος να κατεβαίνει κάτω κι από το ήδη επικίνδυνο βάθος πέλματος των 1,6 mm που ορίζει η ευρωπαϊκή οδηγία είτε καταφεύγουν στη λύση των μεταχειρισμένων. Πόσο ασφαλέστερο όμως είναι το μεταχειρισμένο λάστιχο έναντι ενός αναγομωμένου. Ποιος το εγγυάται το καθένα;

Εμείς σας παραθέτουμε τις απαντήσεις στις εύλογες ερωτήσεις που μπορεί να έχει κάποιος σχετικά με τα αναγομωμένα λάστιχα.

Mύθος Τα αναγομωμένα λάστιχα ταιριάζουν μόνο σε φορτηγά και βαρέα οχήματα.
Πραγματικότητα Όχι! Υπάρχουν αναγομωμένα λάστιχα στο εμπόριο για κάθε είδος, κατηγορία και μέγεθος αυτοκινήτου.

Μύθος Τα φθηνότερα αναγομωμένα λάστιχα είναι επικίνδυνα.
Πραγματικότητα Όχι! Οι περισσότεροι κατασκευαστές στην ΕΕ δουλεύουν με αυστηρές ποιοτικές προδιαγραφές (ECE 108 και 109). Ίσως δεν γνωρίζετε ότι τα λάστιχα των αεροπλάνων αναγομώνονται και μάλιστα αρκετές φορές.

Μύθος Τα αναγομωμένα λάστιχα αντέχουν μόνο σε μικρή ταχύτητα.
Πραγματικότητα Όχι! Υπάρχουν και τέτοια, αλλά δεν αποτελούν τον κανόνα. Στην αγορά υπάρχουν αναγομωμένα με εγγύηση καλής λειτουργίας, ακόμα και στα 270 km/h.

Μύθος Πριν αναγομωθούν τα λάστιχα δεν γίνεται επαρκής έλεγχος στο σκελετό τους, πράγμα που μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα.
Πραγματικότητα Λάθος! Οι σοβαρές εταιρείες ελέγχουν τους σκελετούς με σύγχρονες μεθόδους πριν από την αναγόμωση. Μόνο ένα στα 100 μεταχειρισμένα λάστιχα επιλέγεται για αναγόμωση.

Μύθος Ο καταναλωτής δεν μπορεί να αναγνωρίσει ένα αναγομωμένο λάστιχο και κάποιος μπορεί να του το πουλήσει ως καινούργιο.
Πραγματικότητα Όχι! Τα αναγομωμένα λάστιχα έχουν την ένδειξη RETREAD στα πλαϊνά. Ακόμη τα γράμματα είναι χαραγμένα και όχι ανάγλυφα όπως στα καινούργια.

Μύθος Υπάρχει χαώδης διαφορά στο κράτημα μεταξύ αναγομωμένων και καινούργιων ελαστικών.
Πραγματικότητα Όχι! H διαφορά είναι ότι τα αναγομωμένα λάστιχα είναι πιο ευπαθή στα σκισίματα, ενώ συγκρατούν περισσότερα χαλίκια στο πέλμα τους.

Λαμβάνοντας υπόψη μας όλα τα παραπάνω, προτείνουμε σε όποιον έχει σκοπό να αγοράσει για λόγους κόστους μεταχειρισμένα λάστιχα με την «εγγύηση» του λαστιχά, να προτιμήσει την επιλογή του αναγομωμένου με την εγγύηση μιας μεγάλης εταιρείας. Διότι μην ξεχνάτε ότι σχεδόν όλες οι εταιρείες ελαστικών διαθέτουν αντίστοιχες θυγατρικές αναγομωμένων, για λάστιχα χαμηλού κόστους. Μακριά από τα μεταχειρισμένα! Είναι επικίνδυνα!

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube