Cyclotron, το ποδήλατο του 21ου αιώνα [videos]

Cyclotron, το ποδήλατο του 21ου αιώνα [videos]

Το επαναστατικό ποδήλατο χωρίς ακτίνες ήδη ξεπέρασε τις προσδοκίες χρηματοδότησής του και είναι έτοιμο για να βγει στην παραγωγή.

Έχουμε δει ένα σκασμό ανέφικτα πρότζεκτ, γενναία χρηματοδοτούμενα, που ποτέ δεν βρήκαν το δρόμο για την παραγωγή. Αλλά το Cyclotron χωρίς ακτίνες, ένα «έξυπνο» ποδήλατο δείχνει λειτουργικό και έτοιμο να αλλάξει την αντίληψή μας για τον τρόπο που λειτουργούν τα ποδήλατα.   

Το Cyclotron δεν βασίζεται σε προηγμένες λύσεις της φυσικής ή σε κάποια μαγική χημική φόρμουλα που κάνει το χάλυβα χρυσό ή με ένα λίτρο νερό στέλνει το διαστημόπλοιό σου στο διπλανό γαλαξία. Υπόσχεται όμως να βάλει το κλασικό ποδήλατο στον 21ο αιώνα.

Όπως μπορείτε να δείτε και στο video παρακάτω, το Cyclotron χρησιμοποιεί τροχούς χωρίς άξονα και ακτίνες, «ντυμένους» με συμπαγή λάστιχα. Η μυϊκή δύναμη μετατρέπεται σε περιστροφική και περνά μέσω ενός 18αριού e-σασμάν με e-λεβιέδες και «τελική μετάδοση» χωρίς αλυσίδα.

Τι σημαίνουν όλα αυτά; Λιγότερη συντήρηση, μινιμαλιστικό σχεδιασμό και περισσότερη πρακτικότητα. Για παράδειγμα, ο πίσω τροχός μπορεί να στηρίξει ένα μικρό καλάθι για να μεταφέρετε τις προμήθειες της ημέρας ή ένα six-pack στο σπίτι. Το ίδιο μπορεί να γίνει και για τον εμπρός τροχό, οπότε δεν χρειάζεται ο ποδηλάτης να κουβαλάει εσαεί στην πλάτη σακίδιο ή να έχει κρεμασμένα αντιαισθητικά καλάθια και ιμάντες στο ποδήλατο.



Η λίστα του εξοπλισμού συνεχίζεται με ενσωματωμένο εμπρός φανάρι και πίσω φως LED, εσωτερικό φωτισμό στον τροχό, προβολή λέιζερ για την οριοθέτηση ποδηλατοδρόμου, αυτόματο αισθητήρα φώτων, μπαταρία Li-Ion και εσωτερικό δυναμό για την επαναφόρτισή της. Στο έξτρα εξοπλισμό διατίθενται δύο επιπλέον τροχοί πίσω και δύο παιδικά καθίσματα ανάμεσα για να μετατραπεί το Cyclotron σε 3θέσιο, για να μας για παράδειγμα τα παιδιά σου παιδική χαρά.



Και μιας και ζούμε στην εποχή της συνδεσιμότητας, το όλο πακέτο περιλαμβάνει μια εφαρμογή smartphone που επικοινωνεί με το σύστημα του Cyclotron και παρέχει ποδηλατικά δεδομένα, πλοήγηση, αντικλεπτικό σύστημα εντοπισμού με χρήση GPS, μέχρι και υπηρεσία αναφοράς ατυχήματος και έκτακτης ανάγκης.

Το πρότζεκτ μπορείτε να το βρείτε στο Kickstarter, όπου έχει ήδη φτάσει τα διπλά χρήματα από το στόχο των €50.000 που χρειάζεται για να χρηματοδοτηθεί αργότερα μέχρι τις 23 Ιουλίου. Η τιμή εκκίνησης του Cyclotron τοποθετείται γύρω στα €1.600, αν και μας ακούγεται ιδιαίτερα χαμηλή για τα υλικά, την τεχνολογία και τα εργονομικά στοιχεία του.

Το μόνο που μας προβληματίζει είναι η απουσία ανάρτησης που, σε συνδυασμό με τα συμπαγή λάστιχα, θα είναι δυσάρεστο στην κύλιση ακόμα και σε σαγρέ δρόμο, πόσω μάλλον όταν συναντά ανωμαλία. Η προσθήκη μιας σέλας με υδραυλική απόσβεση μας φαίνεται θα ήταν μια κάποια λύση.

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube