Renault R5 Turbo 1980-1982 [video]

Renault R5 Turbo 1980-1982 [video]

Δύο χρόνια ύστερα από το ντεμπούτο του στο Παρίσι, το R5 Turbo έφτασε στις εκθέσεις προς τέρψη των απανταχού ερασιτεχνών που ήθελαν δυνατές συγκινήσεις.

Στο τέλος της δεκαετίας του ’70, η επίθεση της Renault στα motorsports ήταν σε πλήρη ανάπτυξη και μάλιστα υποστηριζόμενη από μια αβανγκάρντ τεχνολογία: Το τούρμπο.

Με μεγάλες φιλοδοξίες στη Formula 1, ο Γάλλος κατασκευαστής ήθελε να παίξει και πρωταγωνιστικό ρόλο στα ράλι. Το εμβληματικό μοντέλο της γκάμας του, το R5, θα αποτελούσε την αιχμή του δόρατος.

Το μικρό βάρος και η ευκολία στο χειρισμό του ήταν τα κύρια ατού του R5. Για να τα διαφυλάξει λοιπόν, ούτε λόγος για την τοποθέτηση ενός νέου μπλοκ δύο λίτρων, πόσω μάλλον του βαριού V6 PRV. Έτσι, η τεχνική ομάδα της Renault προσανατολίστηκε σε μια υπερτροφοδοτούμενη εκδοχή του 4κύλινδρου 1.400άρη κινητήρα του R5 Alpine, με τοποθέτηση στο κέντρο.

Μακρά κυοφορία
Το πρωτότυπο του R5 Turbo έκανε την παρθενική εμφάνισή του με τυμπανοκρουσίες στο Mondial de l’ Automobile 1978, στο Παρίσι. Όμως χρειάστηκαν ακόμη δύο χρόνια εξελικτικής δουλειάς για να ολοκληρωθεί το set-up, το mise au point που θα λέγανε οι Γάλλοι, και για να οργανωθεί η διαδικασία παραγωγής. Τα αυτοκίνητα ξεκινούσαν από τη γραμμή παραγωγής στη Renault, στη συνέχεια τροποποιούνταν στον καροσερίστα Heuliez, για να καταλήξουν στην τοποθέτηση του κινητήρα στο κέντρο. Στη συνέχεια πήγαιναν στο εργοστάσιο της Alpine στη Διέππη, όπου τοποθετούνταν όλα τα μηχανικά υποσυστήματα και η αεροδυναμική πανοπλία τους.

Ως γνήσιο αυτοκίνητο για τους αγώνες, το R5 Turbo ξεχώριζε με τη πρώτη ματιά από τη γενική κοψιά του, μυώδη και επιθετική. Αλλά στην καμπίνα, τα πράγματα προσγειώνονταν σε μια εικόνα πιο εξευγενισμένη, αλλά και φουτουριστική χάρη σε ένα ορίτζιναλ ταμπλό, αλλά και υπέροχα μπάκετ που σφιχταγκάλιαζαν το σώμα.

Όσον αφορά το μοτέρ, η ισχύς του είχε κρατηθεί οικειοθελώς στους 160 PS, έναντι των 300 της αγωνιστικής βερσιόν και των 350 PS των τελευταίων εκδοχών του μοντέλου. Αν και φιμωμένο, το R5 Turbo δεν έπαυε να είναι μια μικρή βόμβα που εκτοξευόταν από στάση στα 100 km/h σε 7,5” και διέγραφε τις κλειστές στροφές με ακράτητο ενθουσιασμό. Το αυτοκίνητο παραγωγής με αποκλειστικό προορισμό την ομολογκασιόν του μοντέλου για τους αγώνες, αυτός ο μικρός σπρίντερ γνώρισε απρόβλεπτη εμπορική επιτυχία. Και μάλιστα παρά την τιμή αγοράς που έτσουζε. Έτσι, μια δεύτερη σειρά, η επονομαζόμενη «Turbo 2», πήρε τη σκυτάλη το 1982 για ανταποκριθεί η Renault στη μεγάλη ζήτηση.

Σήμερα στο χρηματιστήριο του κλασικού αυτοκινήτου ένα Renault R5 Turbo σε κατάσταση Concour στοιχίζει ελάχιστα λιγότερα από 100 χιλιάρικα.

To Renault R5 Turbo με μια ματιά
Κινητήρας 4κύλινδρος σε σειρά
Χωρητικότητα 1.397 cc
Ισχύς 160 PS
Τελική ταχύτητα 200-205 km/h
Παραγωγή 1.678 R5 Turbo (1980-1982) και 3.163 R5 Turbo 2 (1982-1986)
Τιμή €97.000

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube