Mercedes 230 SL 1963-1966 [video]

Mercedes 230 SL 1963-1966 [video]

Mε την εμβληματική φυσιογνωμία χάρη στην οροφή-παγόδα –εξ ου και η ανεπίσημη προσωνυμία- η 50ετής 230 SL δεν έχει ακόμα και σήμερα ούτε μια ρυτίδα.

Τον Φεβρουάριο του 1963, οι τελευταίες 190 και 300 SL άφηναν πίσω τους τη γραμμή παραγωγής. Μια δυσβάσταχτη διπλή αποχώρηση για τη γερμανική φίρμα.

Διότι παρόλο που το μέλλον της πρώτης με το «μικρό» μοτέρ δεν διαγραφόταν λαμπρό, η δεύτερη ήταν ήδη αναγνωρισμένη ως ένα από καλύτερα σπορ αυτοκίνητα του κόσμου. Ήταν ήδη μύθος. Η λύση συνίστατο λοιπόν στην κατασκευή ενός αυτοκίνητου, όχι ιδιαίτερα ελιτίστικου που θα απευθυνόταν σε μια ευρεία πελατεία.

Το πνεύμα των SL –Sport Leicht ή Σπορ Ελαφριά- μπορεί να παρέμενε αναλλοίωτο, αλλά η 230 αισθητικά έδειχνε απογαλακτισμένη από τις προκατόχους της. Αν και στενή συγγενής με τα σεντάν της σειράς 220 (σασί και μοτέρ), εξέπληξε τους πάντες με την αυθεντικότητά της.

Το κομψό και λυγερόκορμο προφίλ, τα κάθετα μπροστινά φώτα και η φαρδιά μάσκα συνδύαζαν ιδανικά το ωραίο με το επιθετικό. Η αίσθηση της δύναμης που απέπνεε η κάμπριο 230 SL και παρόλο που πατούσε σε ασυνήθιστα τετράπαχα λάστιχα για εκείνη την εποχή, γινόταν ξαφνικά ανάλαφρη χάρη στο ρευστό προφίλ της. Το μεγάλο, ελαφρά πομπέ παρμπρίζ και η πολύ χαμηλή βασική γραμμή που εκτεινόταν ισοϋψής με το πορτμπαγκάζ έδιναν σπάνια αίσθηση ελαφρότητας σε ένα τόσο συμπαγές αυτοκίνητο.

Άλλη ράτσα
Σε κάθε περίπτωση ήταν η αφαιρούμενη οροφή που έκλεβε την παράσταση, με τις φίνες κολόνες που παρείχαν τέλεια ορατότητα και ιδίως η κοίλη οροφή της. Με τη σχεδιαστική σφραγίδα του Γάλλου στιλίστα Paul Bracq, αυτή η SL πήρε την ανεπίσημη προσωνυμία «παγόδα». Αυτοκίνητο ράτσας, διακεκριμένο, δεν δυσκολεύτηκε να γράψει το όνομά του στο βιβλίο των ξεχωριστών Mercedes.

Παρά τις επιδόσεις πρώτης γραμμής (τελική 200 km/h), η 230 SL δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει ούτε τον τίτλο «σπορ» ούτε τον τίτλο «ελαφριά». Με βάρος 1.300 κιλά και κακή κλιμάκωση του σασμάν, το 6κύλινδρο μοτέρ ούτε τη απαραίτητη δύναμη έβγαζε ούτε την απαραίτητη ροπή. Ένα μειονέκτημα που δεν φάνηκε να πτοεί μια πελατεία που αρεσκόταν στη ραφινάτη κύλιση, στην άνεση και στα μαλλιά που τα ανέμιζε ο αέρας. Η 230 SL δεν έγινε ποτέ μύθος σαν την 300 SL, αλλά αυτό δεν την εμπόδισε να γνωρίσει μεγάλη εμπορική επιτυχία και τούτο παρά την υψηλή τιμή της. Και όπως οι προκάτοχοι της έγινε γρήγορα το νέο σημείο αναφοράς.

Η 230 SL με μια ματιά
Κινητήρας 6κύλινδρος σε σειρά
Κυβισμός 2.281 cc
Ισχύς 150 ίπποι
Τελική ταχύτητα 200 km/h
Παραγωγή 19.830 αυτοκίνητα
Τιμή σήμερα €90.000

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube