Citroën SM 1970-1975 [video]

Citroën SM 1970-1975 [video]

Η Citroën εγκαταλείποντας την SM δεν ξανατόλμησε να ανοίξει το κεφάλαιο για την αναζήτηση του πιο hi-tech σπορ κουπέ. Και ίσως δεν το επιχειρήσει ποτέ…

Μόλις λίγες μέρες πριν ανοίξει τις πύλες του το Σαλόνι της Γενεύης το 1970, η Citroën  λανσάρισε τη ναυαρχίδα του στόλου της.

Με την επωνυμία «SM», το αυτοκίνητο αυτό παρουσιάστηκε ως η κατάληξη του πρότζεκτ «σούπερ DS», το οποίο παρέμενε για χρόνια στα χαρτιά ελλείψει ικανού κινητήρα. Βλέπετε, η εξαγορά της Maserati από τη Citroën το 1968 είχε δώσει στη γαλλική εταιρεία τη δυνατότητα να ξαναβάλει εμπρός το τελματωμένο πρότζεκτ.

Αμέσως ύστερα από την εξαγορά, η Citroën  είχε την ευκαιρία να μάθει πόσο αποτελεσματικοί και γρήγοροι θα μπορούσαν να είναι οι μηχανικοί της Maserati. Έτσι ανέθεσε στους Ιταλούς να εξελίξουν ένα μοτέρ μέχρι 2.800 κυβικά που θα φορούσε μια σπορ Citroën  και μια «μικρή» Maserati. Ο λόγος ήταν ότι η φορολογία στη Γαλλία ανέβαινε κατακόρυφα για αυτοκίνητα πάνω από τα 2,8 λίτρα.

Ο V6 που έφτιαξαν οι Μοντενέζοι και φόρεσε η γαλλική μπερλίνα δεν ήταν άλλος από το V8 που φορούσε η Maserati Indy και η Ghibli με δύο κυλίνδρους λιγότερους και 2.700 κυβικά. Εξ ου και η ασυνήθης γωνία των 90 μοιρών για 6κύλινδρο μοτέρ. Τον ίδιο κινητήρα φόρεσαν η «οικονομική» Bora και αργότερα Merak με 190 και 220 άλογα. Το μοτέρ με κωδικό C114-1 (με καρμπιρατέρ) και C114-3 (με ψεκασμό) συνδυαζόταν με 5άρι χειροκίνητο σασμάν ή αυτόματο 3άρι της Borg Warner.

Citroën SM
Το στιλ της SM ήταν αρκετά διακριτικό. Σχεδιασμένη in-house από τον Robert Opron, επικεφαλής σχεδιασμού της Citroën , η SM είχε σαφή συγγένεια με την DS και μια παραδοξότητα, έντονη στο μάτι ειδικά όταν την έβλεπες από πάνω: To εμπρός μετατρόχιο ήταν δυσανάλογα μεγαλύτερο από το πίσω. Κατά τα λοιπά, η SM ήταν ασυνήθιστα αεροδυναμική για την εποχή της με ιδιαίτερα χαμηλό συντελεστή οπισθέλκουσας. Επιπλέον διέθετε στοιχεία που αντανακλούσαν τo αμερικανικό υπόβαθρο του Robert Opron, όπως το πώς «κόβονταν» τα πτερύγια στο πίσω μέρος.

Υδραυλική… λαγνεία
Με ισχύ 170 άλογα και 178 για τα μοντέλα με ψεκασμό, η SM (σ.σ. «S» για το Sport και «Μ» για το Maserati) έπιανε πάνω από 200 km/h και χάρη στο απλόχωρο μηχανοστάσιο, οι μηχανικοί της Citroën  μπόρεσαν να στριμώξουν όλη εκείνη την ογκώδη υδραυλική τεχνολογία, αναπόσπαστο στοιχείο για την εικόνα της μάρκας. Η ανάρτηση και τα τέσσερα δισκόφρενα υποστηρίζονταν από υδραυλικές αντλίες που έπαιρναν κίνηση από το μοτέρ, όπως σε όλες τις μεγάλες Citroën , και τώρα στην περίπτωση της SM και το self centering τιμόνι!

Citroën SM

Η αυτορρυθμιζόμενη σε ύψος ανάρτηση έδινε στην SM κράτημα και άνεση που κανένας ανταγωνιστής της δεν μπορούσε να ισοφαρίσει. Το ευαίσθητο και γρήγορο τιμόνι όμως (δύο στροφές από τέρμα σε τέρμα) δεν παρέμενε στη θέση της ευθείας χωρίς φυσική επέμβαση του οδηγού. Επιπλέον διέθετε τεχνολογικά γκάτζετ που δεν συναντούσες εκείνην την εποχή, όπως τα κατευθυνόμενα φώτα που έστρεφαν μαζί με το τιμόνι και που η ρύθμιση του ύψους τους γινόταν αυτόματα, αλλά και καθαριστήρες «ευαίσθητους» στην ποσότητα της βροχής.   

Όπως και οι DS, η SM απαιτούσε να συμβιβαστείς με την ιδιοσυγκρασία και τις ιδιορρυθμίες της, όπως τα πανάλαφρο τιμόνι και το πεντάλ του φρένου με τη μηδενική διαδρομή. Αν συμβιβαζόσουν, η SM ήταν το ιδανικό μέσο για μακρινά ταξίδια στην Ευρώπη: Άκοπη υψηλή ταχύτητα, καλή αεροδυναμική, στιλβωμένη και άνετη κύλιση.

Όλη αυτή η εξεζητημένη τεχνολογία όμως, μαζί με τα καπρίτσια του μοτέρ της Maserati, δημιούργησαν τη φήμη ενός αυτοκινήτου δύσκολου στη συμβίωση. Η επιβολή των πρώτων ορίων ταχύτητας ως απότοκο της ενεργειακής κρίσης του ’73-’74 και τα οικονομικά προβλήματα της Citroën έβαλαν τους τίτλους τέλους στην καριέρα της SM το 1975.
Citroën SM
Στο χρηματιστήριο του κλασικού αυτοκινήτου, η SM είναι ένα ακόμη αυτοκίνητο του οποίου η τιμή έχει πάρει την ανιούσα τα τελευταία χρόνια. Κι ενώ το πρώτο 6μηνο του 2011 μπορούσε να βρεις μια σε condition 1 γύρω στα 35 χιλιάρικα ή μία σε καλή κατάσταση (condition 3) κάτω από 15.000, σήμερα τα αντίστοιχα νούμερα είναι €90.000 και €32.000. Οι παραπάνω τιμές επικαιροποιήθηκαν στις 17/4/2020.

Η SM με μια ματιά
Κινητήρας
V6
Κυβισμός 2.670 cc
Ισχύς 170-178* PS
Τελική ταχύτητα 220-230 km/h
Παραγωγή 12.925 αυτοκίνητα
Τιμή σήμερα €90.000 (condition 1)
*Με ψεκασμό

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube