Rally Dakar, 10η Ημέρα: Ο “Peter” ανεβαίνει επικίνδυνα [video]

Rally Dakar, 10η Ημέρα: Ο “Peter” ανεβαίνει επικίνδυνα [video]

Ο Stephane Peterhansel πήρε την τρίτη του ειδική φέτος και ανέβηκε στη 2η θέση της κατάταξης, πίσω από τον Carlos Sainz.

Ο Peterhansel,  κερδίζοντας τη 10η ειδική διαδρομή του Dakar 2018, πέρασε τον Nasser Al-Attiyah με το Toyota Hilux, παίρνοντάς του τη 2η θέση.

Ήταν η 3η νίκη σε ειδική του Peterhansel και η 7η φετινή για την Peugeot. Τώρα ο Γάλλος έχει 4 ημέρες για να καλύψει τα 51 λεπτά που τον χωρίζουν από τον team-mate του, τον Sainz, και να πάρει τη 14η νίκη του στον μαραθώνιο αγώνα.

Με την ειδική Salta – Belen, ξεκίνησε το τελευταίο, το αργεντίνικο σκέλος του αγώνα. Η χρονομετρημένη διαδρομή ήταν μήκους 373 km και χωρισμένη στη μέση από μια ανασυγκρότηση για ανεφοδιασμό.

Οι Peterhansel και Al-Attiyah σημείωσαν ακριβώς τον ίδιο χρόνο μέχρι το πρώτο way-point, αλλά ο Γάλλος έλεγξε το πρώτο μέρος της ειδικής από εκεί και πέρα. Έφτασε στην απλή 2’ 36” μπροστά από τον Al-Attiyah, έχοντας ήδη κόψει 13 λεπτά από την προπορεία του Sainz στην κατάταξη.

O Sainz, που είχε σκιά του τον Cyril Despres για να τον υποστηρίξει αν υπήρχε ανάγκη, ήταν το αντικείμενο έντονων συζητήσεων καθώς κατηγορήθηκε από τον αναβάτη quad (γουρούνας) Kees Koolen ότι τον χτύπησε κι έφυγε χωρίς να σταματήσει καν να δει τι έγινε κι αν χρειαζόταν βοήθεια.

Ο Koolen υποστήριξε ότι το Peugeot του έκανε μεγάλη ζημιά – και ο λόγος του είχε βάρος αφού είναι μορφή του Dakar, έχοντας τερματίσει τον αγώνα και με τα 4 οχήματα, μοτοσικλέτα, quad, αυτοκίνητο και φορτηγό. Ο Ολλανδός απείλησε ότι θα μηνύσει τον Ισπανό, στον οποίο τελικά οι οργανωτές επέβαλαν ποινή 10 λεπτών στην κατάταξη. Ο ίδιος ο Sainz υποστηρίζει ότι απέφυγε τη «γουρούνα» και δεν την άγγιξε καν.

Η ποινή μείωσε το χρονικό κεφάλαιο του Ισπανού σε κάτω από μία ώρα, όμως στο δεύτερο κομμάτι της χθεσινής ειδικής ήταν σχεδόν ισόπαλος με τον Peterhansel και δεν έχασε παραπάνω χρόνο.

Το αντίστροφο συνέβη με τον Al-Attiyah, που ξεκίνησε χθες δυνατά, αλλά στο τέλος έχασε μισή ώρα σε σχέση με τους πρωτοπόρους. Έτσι ο Καταρινός έχει μείνει πλέον 1 ώρα και 13 λεπτά πίσω από τον Sainz στη γενική κατάταξη, αλλά παραμένει το πρώτο Toyota. Είναι 10 λεπτά μπροστά από τους team-mates του, Bernhard ten Brinke και Giniel de Villiers, από τους οποίους ο δεύτερος έκανε τον καλύτερο χρόνο χθες πίσω από τον Peterhansel.

[Πηγές: Dakar.com, Autosport]

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube