Tα μυστικά του Grand Prix στη Σιγκαπούρη [video]

Tα μυστικά του Grand Prix στη Σιγκαπούρη [video]

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για το νυχτερινό αγώνα της Κυριακής.

Το Grand Prix στη Σιγκαπούρη ξεχωρίζει διότι είναι ο μόνος νυκτερινός αγώνας της F1. Όμως το μοναδικό θέαμα που προσφέρει λόγω της συγκεκριμένης του ιδιαιτερότητας, κρύβει και κάποια μυστικά, που έχουν να κάνουν με το πώς φωτίζονται οι δρόμοι στη Marina Bay που για τρεις μέρες «μεταμορφώνεται» σε πίστα της Formula1.

Mη φανταστείτε πως πρόκειται για τον δημοτικό φωτισμό κατά τι ενισχυμένο. Καμία σχέση. Ούτε καν για φωτισμό αντίστοιχο ενός γηπέδου ποδοσφαίρου για παράδειγμα. Τα πράγματα είναι πολύ πιο πολύπλοκα λόγω υψηλών απαιτήσεων. Έτσι οι οργανωτές απευθύνθηκαν στην ιταλική Valerio Maioli S.p.Α.

Το ζητούμενο δεν ήταν μόνον να υπάρχει στην πίστα φωτισμός επιπέδου ημέρας, αλλά τα φώτα να πέφτουν με τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να περιορίζονται (ή να εκμηδενίζονται πιο σωστά) οι όποιες αντανακλάσεις στο οδόστρωμα και ειδικά όταν αυτό είναι βρεγμένο.

Το πρότζεκτ περιλαμβάνει λοιπόν 240 ατσάλινους πυλώνες με τους 1.485 προβολείς (προτζέκτορες) διασκορπισμένους σε επιλεγμένα σημεία της πίστας. Η συνολική παραγόμενη ισχύς φτάνει τα 3.180.000 watts, που αντιστοιχούν σε φωτισμό τέσσερις φορές πιο δυνατό από αυτόν ενός σταδίου στη διάρκεια νυχτερινών αγώνων.

Το παραπάνω σύνολο δεν τροφοδοτείται από την εταιρία ηλεκτρισμού της πόλης, αλλά από δώδεκα ξεχωριστές γεννήτριες, η καθεμιά από τις οποίες μπορεί να μπορεί να αναπληρώνει το κενό μιας ακόμη (επί της ουσίας δηλαδή έξι γεννήτριες αρκούν) σε περίπτωση βλάβης.

Μια άλλη καινοτομία που χρησιμοποιείται στη Σιγκαπούρη είναι οι ψηφιακές σημαίες, οι οποίες χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με τις κανονικές που βλέπουμε στους αγώνες.

Το σύστημα αποτελείται από φώτα που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με την περίσταση, πληροφορώντας έτσι τους πιλότους για το συμβαίνει στην πίστα (κίτρινη σημαία, σημαία για λάδια στην πίστα, κόκκινη σημαία, κ.ο.κ). Και αυτή η τεχνολογία έχει εξελιχθεί από την εταιρία φωτισμού, Valerio Maioli S.p.A.

Οι ψηφιακές σημαίες είναι τοποθετημένες σε 35 σημεία της πίστας. Σε κάθε σημείο υπάρχει και κριτής που έχει μπροστά του ξεχωριστό πάνελ ελέγχου, ενώ το γενικό πρόσταγμα το έχει ο αλυτάρχης του αγώνα.

Κατά τα λοιπά, ο αγώνας της Σιγκαπούρης είναι ο δεύτερος πιο αργός του Πρωταθλήματος μετά από αυτόν του Μονακό και αυτός με τις περισσότερες στροφές. Δυνητικά τρία είναι τα σημεία όπου μπορούν να γίνουν προσπεράσματα και αυτά είναι: η στροφή 1 μετά την ευθεία των pits, η στροφή 7 στη Raffles Boulevard και η στροφή 14 στην Esplanade Drive.

 

Η ιδιομορφία του συγκεκριμένου αγώνα δεν επιτρέπει προβλέψεις. Στη βαθμολογία, ο Vettel προηγείται με διαφορά 53 βαθμών από τον Alonso και ακολουθεί ο Hamilton που βρίσκεται 81 βαθμούς πίσω από την κορυφή.
Όλες, ή σχεδόν όλες οι ομάδες έχουν κάνει κάποιες αλλαγές στις ρυθμίσεις, με έμφαση στις αεροδυναμικές ρυθμίσεις. Επειδή υπήρξαν παράπονα σε σχέση με την πρόσφυση και την ποιότητα του οδοστρώματος (αναπηδήσεις) ξαναστρώθηκε ασφαλτοτάπητας και άλλαξαν μορφή αρκετά σημεία στην πίστα, με κυριότερη την αλλαγή στο σικέιν 10 που φέρει το όνομα του τοπικού ποτού Singapore Sling.

Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για έναν δύσκολο αγώνα κάτι που επεσήμανε και ο περυσινός νικητής S. Vettel που δήλωσε:  «Η Σιγκαπούρη αποτελεί μία από τις κορυφαίες στιγμές στο πρωτάθλημα, καθώς η νυχτερινή αναμέτρηση είναι μοναδική. Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης και το γεγονός ότι η πίστα κινείται αντίθετα με τη φορά των δεικτών του ρολογιού. Σε κάθε περίπτωση είναι μια πίστα που δεν συγχωρεί το παραμικρό λάθος».

Marina Bay: Τα χαρακτηριστικά της πίστας
Μήκος πίστας 5,073 χιλιόμετρα
Αριθμός γύρων 61
Απόσταση αγώνα 309,316 χιλιόμετρα
Ρεκόρ γύρου1' 45" 599 - Kimi Raikkonen (Ferrari, 2008)
Πρώτο GP 2008
Νικητής 2012 Sebastian Vettel (Red Bull)
Pole position 2012 Lewis Hamilton (McLaren)
Mέση ωριαία ταχύτητα 170km/h
Μέγιστη ταχύτητα 300 km/h χωρίς το DRS
Κατανάλωση ανά γύρο 2,45 kgκαυσίμου
Κατανάλωση ανά 100 km 68 lt
Mέσος όρος αλλαγών ταχυτήτων ανά γύρο 80 (4.880 συνολικά στον αγώνα)
Όριο ταχύτητας στο Pitlane 60km/h καθ΄όλη τη διάρκεια του 3ημέρου
Ζώνες DRS Δύο

Λάστιχα Pirelli F1
Για τη Σιγκαπούρη, οι ομάδες θα έχουν στη διάθεσή τους την πολύ μαλακή γόμα (P Zero Red supersoft) και τη μεσαία (P Zero White)

Το πρόγραμμα του αγώνα (σε ώρες Ελλάδος)

Παρασκευή 20/9
Ελεύθερες δοκιμές - 1ο σκέλος: 13:00 - 14:30
Ελεύθερες δοκιμές - 2ο σκέλος: 16:30 - 18:00

Σάββατο 21/9
Ελεύθερες δοκιμές: 13:00 - 14:00
Κατατακτήριες δοκιμές: 16:00

Κυριακή 22/9
Αγώνας: 15:00

Προηγούμενοι νικητές
2012 Sebastian Vettel (Red Bull
2011 Sebastian Vettel (Red Bull
2010 Fernando Alonso (Ferrari
2009 Lewis Hamilton (McLaren
2008 Fernando Alonso (Renault)

Ακολουθήστε το DRIVE στο Google News και τα Social Media
 

Google NewsFacebookTwitterInstagramYouTube